„Kıyafet Bağışlama Günü „nün altıncısı 11 Kasım’da gerçekleştirilecek. Martin Günü’nde Alman Giysi Vakfı, tıpkı Tours’lu ünlü atlı Martin gibi insanları giysi bağışında bulunarak ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çağırıyor. Bunlar kar amacı gütmeyen kuruluşa ücretsiz olarak gönderilebilir. İyi durumdaki giysiler, kemerler, çantalar ve ayakkabıların yanı sıra artık ihtiyaç duyulmayan tabletler ve akıllı telefonlar da eklenebilir.
Aziz Martin hikâyesinde, Romalı asker Martin kırmızı cübbesiyle beyaz atına biner, donmak üzere olan bir dilenciyi görür ve paltosunu onunla paylaşır. Altı yıl önce, Alman Giysi Vakfı bu hikayeyi bir fırsat olarak kullanarak „Kıyafet Bağışlama Günü“nü başlattı. Alman Giyim Vakfı İcra Direktörü Ulrich Müller, „O zamandan bu yana pek çok insan kış mevsiminde sıcaklık ve onur veriyor ve Aziz Martin’i rol model olarak alıyor“ diyor. Bugün bile pek çok insan yardım malzemelerine ihtiyaç duymaktadır ve vakıf, ihtiyaç sahiplerine giyilebilir kıyafetler ulaştırmayı kendine misyon edinmiştir.
Vakıf bu yıl „Kıyafet Bağışlama Günü „nde başka bir konuya da dikkat çekmek istiyor. Çünkü diğer alanlarda da yeniden kullanım, kaynakları korumanın hala en iyi yolu ve geri dönüşüme tercih ediliyor. Bu nedenle Alman Giyim Vakfı, atılmış ancak hala çalışır durumda olan akıllı telefon ve tabletleri de topluyor. Bunlar, Berlin’den çevre hizmeti sağlayıcısı Interzero’nun yardımıyla işlenmekte. Cihazları sıfırlamak ve kilidini açmak önemli. Sıfırlamadan sonra herhangi bir veri kalırsa, Interzero yüksek sertifikalı standartlara göre veri silme garantisi veriyor.
Cihazlar, iyi korunmuş giysi ve ayakkabılarla birlikte büyük bir karton kutu içinde kar amacı gütmeyen kuruluşa ücretsiz olarak gönderilebilir. Alman Giyim Vakfı, web sitesinden indirilebilecek ambalaj etiketleri sunuyor. Helmstedt’te çalışanlar kolileri açıyor ve içindekileri ürün gruplarına göre elle tasnif ediyor. Ulrich Müller, „İnsani yardım görevlerimiz için uygun ürünler kullanıyoruz,“ diye açıklıyor. Şu anda sevkiyatlar ağırlıklı olarak Ukrayna ve komşu Doğu Avrupa bölgelerine yapılıyor. Ulrich Müller, „Özellikle de kış yaklaşırken, Doğu Avrupa’daki pek çok insan soğuk mevsimde hayatta kalabilmek için ayni bağışlara muhtaç durumda,“ diye açıklıyor.
Kullanılamayan tekstil ürünleri, etik standartlara uygun olarak yeniden finanse edilmek üzere satılmaktadır. Alman Giyim Vakfı bu amaçla FairWertung e.V. adlı şemsiye kuruluşun bir üyesidir.
Alman Giyim Vakfı hakkında:
Merkezi Berlin ve Helmstedt’te bulunan Alman Giyim Vakfı, Almanya genelinde kullanılmış ve yeni giysilerin yanı sıra ayakkabı ve ev tekstili topluyor. Koli bağışı teklifi ile ayni bağışlar kuruluşa ücretsiz olarak gönderilebilir. İyi durumdaki malzemeler Almanya, Avrupa ve denizaşırı ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Vakıf için 60’tan fazla tam zamanlı çalışan ve yaklaşık 120 gönüllü çalışıyor. Kilise cemaatleri, sosyal kurumlar ve hayırsever kuruluşlar yerel olarak giysi ve ayakkabı topluyorlar. Alman Giyim Vakfı, FairWertung e.V.’nin bir üyesidir ve bu nedenle kullanılmış tekstil ürünlerinin işlenmesinde etik standartlara bağlı kalmayı taahhüt eder. Kendisini parasal bağışlar ve dağıtılamayan malların satışıyla finanse ediyor. Bu amaçla birçok şehirde Zweimalschön, Zweimalgut ve rack ’n white adlı yardım mağazaları açıldı. Alman Giyim Vakfı 2012 yılında Spangenberg-Sozial-Werk e.V. tarafından kuruldu.
Foto: Deutsche Kleiderstiftung