Artı Eğitim Dergisi’nin bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği ‘Yılın Eğitimde Başarı Ödülleri’nde, ‘Yılın Okul Mimarisi Ödülü’ kategorisinin sahibi, 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçen yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü oldu.
YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay; yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimarisinde öğrencilerin kişisel gelişimi açısından kolaylık, kullanılabilirlik, fonksiyonellik, güvenlik ve Montessori eğitim sistemine uygunluk gibi kriterleri gözettiklerini vurguladı.
Yeni Türkiye Eğitim Vakfı Okulları (YETEV); çağın gereklerini yorumlayarak öğrencilerin kişisel gelişim süreçlerine katkı sağlıyor ve geleceğin liderleri olarak yetişmelerine yön veriyor. YETEV bünyesinde 2011 yılından bu yana Montessori eğitim sistemiyle hizmet veren Palet Okulları; öğrencilerin eğitim, sağlık, beslenme, sanat, spor ve bilim odaklı kişisel gelişim süreçlerini dikkatlice gözlemliyor. Böylece her öğrencinin yetenek ve ilgi alanları tek tek tespit ediliyor. Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimari sürecinde ise Montessori eğitim vizyonu ve standartları çerçevesinde, öğrenci refahını gözeten özel bir yaşam alanı inşa edildiği dikkat çekiyor.
ÖĞRENCİLER, GELECEĞE GÜVENLE HAZIRLANIYOR
Artı Eğitim Dergisi’nin bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği ‘Yılın Eğitimde Başarı Ödülleri’nde, ‘Yılın Okul Mimarisi Ödülü’nü kazanan yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü; 11 bin metrekarelik kapalı alanı, 3 bin 200 metrekarelik yeşil alanı, 170 metrekarelik yüzme havuzu, 180 kişilik yemekhanesi, 160 kişilik konferans salonu, 223 metrekarelik kapalı spor salonu, 127 metrekarelik mescid alanı ve 211 metrekarelik kütüphane alanı ile öğrencilerini güvenle geleceğe hazırlıyor. Mimari süreçlerde ise öğrencilerin kişisel gelişimi açısından kolaylık, kullanılabilirlik, fonksiyonellik, güvenlik ve Montessori eğitim sistemine uygunluğun gözetildiği öne çıkıyor. Bilişim Teknolojileri Atölyesi, Mutfak Atölyesi, Seramik Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Müzik Atölyesi, Drama Atölyesi, Dil Atölyesi, Ahşap Atölyesi ve Fen Bilimleri Atölyesi gibi oluşumlar ise öğrencilere çok daha inovatif bir perspektif kazandırıyor.
“SEKİZ TASARIM İLKESİ BELİRLENDİ”
YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçen yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün, mimari açıdan nasıl farklılaştığını ise şu şekilde aktardı: “Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimarisi; birbirine bağlı mekanların hiyerarşisi, farklı döşeme ve tavan yükseklikleri, doğal malzemelerin kullanımı, karşılama alanı-atriumlar, mekanların artikülasyonu, zeminlerin farklı kullanım alanları yaratması, farklı yaş grupları için erişilebilirlik ve verimli akustik tasarımı ile farklılaşıyor. Öğrencilere çok daha refah bir eğitim sunabilmek için belirlenen bu sekiz tasarım ilkesi; öğrencilerin çok daha güvenli, kaliteli ve fonksiyonel bir atmosferde eğitim almaları sürecine yön veriyor.”
DOĞA VE YEŞİLİN İÇ İÇE GEÇTİĞİ BİR ATMOSFER KURGULANDI
Tasarlanan proje mimarisinde doğal aydınlatma sağlamak için geniş pencereler tercih edildiğini ve binanın iki kütlesini bağlayan bir atrium tasarlandığını dile getiren Oktay; “Ortaokul, ilkokul, anaokulu öğrenim seviyesindeki sınıflar farklı katlarda bulunuyor. Atrium içinde bulunan sosyal mekanlar farklı yaş gruplarının bir araya gelmesini sağlanıyor. Sınıfların tasarımında doğal malzemelerden yapılmış çocuk ölçeğindeki mobilyalar tercih edildi. Sınıflarda bulunan geniş pencereler çocukların aynı zamanda dış mekan ve doğa ile iletişim kurmalarını sağlıyor. Peyzaj tasarımında; anaokulu, ilköğretim ve ortaöğrenim eğitimi seviyelerindeki çocuk kullanıcı yaş grupları için özel olarak tasarlanmış çocuk oyun bahçesi ve oyun alanları bulunuyor. Okul bahçesinde tören alanı, çok kullanımlı spor sahaları, yaş gruplarına göre ayrılmış ve doğal malzemelerden üretilmiş oyun alanları, permakültür hobi bahçeleri bulunuyor. Okul bahçesinin bitkisel peyzaj tasarımında ise sürdürülebilirlik açısından ekosistem dinamiklerini destekleyen yeşil altyapı oluşturuldu” açıklamasında bulundu.
“ÖĞRENCİLER, ÇEVREYE KOLAYCA ADAPTE OLABİLİYOR”
Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nde, çocukların psikolojik ihtiyaçlarını gözeten, merak duygusunu pekiştiren, farklı beklentilerine yanıt veren mekan hiyerarşisinin, en önemli tasarım kriteri olarak benimsendiğine dikkat çeken Hayati Oktay; “Öğrencilerin, kendilerine sunulan alan içerisinde ve çevresinde özgürce hareket edebilmeleri hedeflendi. Bu kapsamda her mekan, çocukların farklı ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde tasarlandı. İhtiyaçların göz önünde tutulması, çocuğun çevreye kolayca adapte olabilmesi sürecini hızlandırıyor” dedi. Tasarım sürecinin ilk aşamasından itibaren yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün üç boyutlu bir nesne olarak değerlendirildiğini vurgulayan Oktay, sözlerine şöyle devam etti: “Montessori mimarisi kapsamında birbirine bağlı alanların, topografik bir deneyim sunan bir manzara inşa etmesine odaklanıldı. Döşeme ve tavan bölümlerinin yükseltilmesi ve alçatılmasıyla mekan içerisinde farklı boşluklar oluşturuldu.”
BEŞ DUYUYA HİTAP EDEN TASARIM KRİTERLERİ TERCİH EDİLDİ
Montessori eğitimindeki bir diğer önemli unsurun, öğrencilerin bilişsel güçlerini geliştirmek için doğrudan talimat vermek yerine materyallerle çalışarak, kavramları öğrendikleri yapılandırmacı öğrenme modeli olduğunun altını çizen Hayati Oktay, “Bu nedenle, bina yüzeylerinin dokunsal kalitesi büyük önem taşıyor. Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nde, eğitim alan çocukların beş duyusunu daha da geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılan Montessori duyusal öğrenme araçları, odun ve taş gibi doğal malzemelerden tasarlandı. Karşılama ve girim alanlarımız da Montessori eğitimine uygun bir vizyonla kurgulandı. Öğrenme sürecinin sadece sınıflarda değil; sınıf dışındaki aktivitelerle de devam ettiği vurgusunu güçlendiren tasarımsal detaylara ağırlık verildi. Bu nedenle, karşılama alanı ve atriumlar; öğrencilerin tek başlarına, çiftler halinde ya da daha büyük bir grupta çalışabilecekleri çeşitlilikteki yerler olarak yapılandırıldı” dedi.
“ÇOK DAHA İNOVATİF BİR ÖĞRENME ORTAMI İNŞA EDİLDİ”
Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nde daha inovatif bir öğrenme ortamı kurgulayabilmek amacıyla, birlikte çalışan gruplara ve bireylere gereken mahremiyeti verebilmek için Montessori mimarisine uygun biçimde konsantrasyon adaları inşa edildi. Mekansal artikülasyonun; duvar şekilleri, farklı zemin yükseklikleri, gömme raflar, alan aydınlatması veya farklı yapı malzemeleri kullanımıyla sağlandığını belirten Oktay, “Böylece hem mimari olarak görsel bir bütünlük oluşturuldu hem de çocuklara ayrılan bireysel alanlar net bir şekilde yansıtıldı” açıklamasında bulundu.
“ÖĞRENCİLERİMİZİ, PRATİK YAŞAM AKTİVİTELERİNE YÖNELTİYORUZ”
Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimarisinde zeminlerin tasarımı, malzeme seçimi, temizlik ve sıcaklık gibi unsurların dikkatle tasarlandığını dile getiren Hayati Oktay; “Montessori eğitimini farklı kılan özelliklerden biri de öğrencileri yiyecek hazırlama, pişirme, temizleme, elle yıkama, bulaşık-çamaşır yıkama veya bahçecilik gibi ‘pratik yaşam’ aktivitelerine yöneltmek… Bu aktiviteler; hem günlük bir rutin sağlıyor hem de çocukların toplum için karmaşık olmayan ancak önemli görevleri öğrenmesi için ideal bir ortam sağlıyor. Yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimarisinde de bu perspektifle ilerlendi. Çocuklar ve öğrenme materyalleri arasında farklı bir ilişki kurulmasına yönelik stratejiler geliştirildi. Mobilya, mutfak ve diğer yapı elemanlarının tasarımı, malzemesi, renkleri ve ergonomisinin, çocukların gelişiminde önemli göstergeler olduğu gerçeğinden yola çıkıldı. Kapı kollarının ve pencerelerin konumlandırılması noktasında çocukların erişebilecekleri, kendilerini her açıdan rahat hissedebilecekleri bir atmosfer inşa edildi. Bu süreç doğrultusunda farklı yaş grupları için farklı ölçekler belirlendi. Tuvaletlerden musluklara, mutfaklardan masalara, taburelerden dolaplara kadar pek çok öğe, ‘çocuk’ boyutunda tasarlandı” yorumunda bulundu.