in , ,

Münster Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde yeni eğitim ve araştırma alanı: Acil ve Yoğun Bakım Tıbbı

Prof. Dr. Bernhard Eßer bu kış döneminden itibaren Sağlık Fakültesi’nde ders vermeye başladı

Prof. Dr. Bernhard Eßer, sağlık hizmetlerinde mesleki eğitim lisans programının acil tıbbi hizmetler uzmanlık alanında acil ve yoğun bakım tıbbı dersleri vermekte ve araştırmalar yapıyor. (Foto: Münster Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/Wilfried Gerharz)

Münster Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Bernhard Eßer bu kış döneminden beri Sağlık Fakültesi’nde ders veriyor. Anestezi uzmanı ve kıdemli danışman olarak çalışmış ve Münster Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne atanana kadar Hamm’daki ambulans servisinin tıbbi direktörlüğünü yapmıştır. Prof. Dr. Bernhard Eßer, Münster Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sağlık Bölümü’nde acil ve yoğun bakım tıbbı alanında dersler vermekte ve araştırmalar yürütüyor.

Acil sağlık hizmetlerindeki öğrencilerin de yanlarında getirdiklerini (hepsi eğitimli acil sağlık görevlileri) aşağıdan yukarıya öğrenmiş olmak, onun için uygulamalı öğretim için iyi bir temel oluşturuyor. Eßer, „Tüm görevler, ekip çalışması ve bireyin özel becerileri hakkında bir anlayışa sahibim“ diyor. 54 yaşındaki öğretmen, tıp öğrencilerine yönelik acil durum kurslarında ve itfaiye teşkilatında misafir öğretim görevlisi olarak edindiği öğretmenlik deneyiminden de yararlanabiliyor.

Bocholt İtfaiyesi ile işbirliği içinde yeni kurulan Kurtarma Hizmetleri uzmanlığı ile Sağlık Hizmetleri Mesleki Eğitimi lisans programı bu kış döneminde başladı. Mezunlar daha sonra tanınmış kurtarma hizmeti okullarında öğretmenlik yapacaktır. Eßer, „Bildiğim kadarıyla başka hiçbir devlet üniversitesi benzer bir program sunmuyor,“ diyor. „Disiplinler arası düşünmek, hemşirelik ve kurtarma alanında ağ kurmak, yenilikçi öğretim konseptleri geliştirmek ve uygulamak – artık buradaki amacım bunlar olacak. Ve bence bu bana çok uygun: kurtarma benim hayatımın işi. Ben bu yola 17 yaşında çıktım, buna soluduğum hava gibi ihtiyacım var.“

Artık tutkusunu gelecek nesillere aktarma noktasına geldiğini söylüyor. „Uzmanlık bilgilerini zaten yanlarında getiriyorlar, bu yüzden tıbbi bilgilerini genişletmeye odaklanıyorum. Öğrenciler durumları, sorunları ve çözüm yollarını bağımsız olarak değerlendirebilmeli, standart görevleri eleştirel bir şekilde sorgulamalı ve kendi fikirlerini oluşturabilmelidir.“ Belirli konularda bilimsel veri bulunmaması halinde buna katlanabilmeli ve yine de karar verebilmek için yetkinliklerinin farkında olmalıdırlar. Bu, örneğin, önceden rahatlama olmazsa ağrı kesicilerin dozajının artırılıp artırılmayacağına ve nasıl artırılacağına veya acil durum doktorunun çağrılıp çağrılmayacağına karar vermeyi içerir. Meslek okulu öğretmen adayları, üç yıllık yüksek nitelikli acil sağlık görevlisi eğitiminde bunu öğretebilmelidir. „Lisans mezunları, öğrencilere standartları, hangi önlemlerin alınması gerektiğini ve aynı zamanda alışılmış modelin ötesinde sapmalar olduğunu ve kurtarmanın yine de başarılı olması gerektiğini öğretmek için kurgulanmış vakaları kullanıyor. Öğrencileri buna uygun hale getirmek istiyorum“ diyor Eßer. Vaka tartışmaları, küçük ekipler halinde sorunlara çözümler geliştirmek gibi öğretimin önemli bir parçasıdır. Öğrenciler vakalarını daha sonra öğretim ünitelerinde yapmak zorunda kalacakları şekilde sunuyorlar.

Foto: FH Münster/Wilfried Gerharz

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Mindestens 1359 Arbeitnehmer verloren in 9 Monaten ihr Leben in der Türkei

Alpay Özalan hat mehr als 3.000 Beschwerden