İstinye Üniversitesi, Selçuk Ecza Deposu ve İstanbul Ekslibris Derneği’nin birlikte düzenlediği 5’inci Uluslararası Ekslibris Yarışması Sergisi, İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 15 Kasım’da İSÜ Vadi Kampüsü’nde açılıyor. 36 ülkeden 452 sanatçının 1170 eserle katıldığı yarışmada jüri, sergi ve katalog için 180 sanatçıdan 250 ekslibrisi seçti. Sekiz sanatçı ödül, 10 sanatçı mansiyon ve 10 sanatçı onur sertifikası aldı.
“Ödül töreni 15 Kasım’da Vadi Kampüs’te”
250 ekslibrisin 15 Aralık’a kadar İSÜ Vadi Kampüs’te görülebileceğini belirten İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş, şunları söyledi: “5’inci Uluslararası Ekslibris Yarışması Sergisi’ne ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yarışma jürisi farklı ülkelerden 180 sanatçıdan 250 ekslibrisi seçti. Ödül töreni ve sergi açılışı, 15 Kasım Salı günü saat 15.30’da İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü’nde yapılacaktır. Sergi 15 Aralık’ kadar 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Bu ekslibrisler üniversitemizde kalacak ve kalıcı sergi olarak devamlı sergilenecektir. Gururumuz pek çok öğrencimizin de çalışmasının sergilenmesi yanında bir öğrencimizin de Mansiyon almasıdır.”
Birinci Ödül (İstinye Üniversitesi); Veselin Damyanov-ves, (Bulgaristan),
İkinci Ödül (Selçuk Ecza Deposu); Krzysztof Marek Bak, (Polonya),
Üçüncü Ödül (İstanbul Ekslibris Derneği); Marin Gruev, (Bulgaristan),
Özel Ödül (Mürşide İçmeli / Dinçer Pilgir); Danski Mariusz, (Polonya),
Özel Ödül (Tülay-Şükrü Ertürk); Hedieh Jafari, (İran),
Özel Ödül (Nesrin-Orhan Akbulut); Mauricio Schvarzman, (Arjantin),
Özel Ödül (Ayşe-Noyan Ünal); Gennady Pugachevsky, (Ukrayna),
Özel Ödül (Mehmet Rafet Atalık); Emre Şengün, (Türkiye)
Ekslibris nedir?
Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu baskı resimlerdir. Kitabın tapusu da denilebilir. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Sözcük olarak …’nın kitaplığından anlamına gelir. Ekslibrisler bir ihtiyaç grafiği olarak doğmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir.