Yakınlarına yük olma korkusu, yoksulluk ve yalnızlık, insanları intiharı düşünmeye iten başlıca etkenler. Bu bilimsel bulgu, bu aylarda intiharın önlenmesine ve destekli intiharın düzenlenmesine özel önem verilmesinin ne kadar önemli olduğunu teyit ediyor.
Federal Anayasa Mahkemesi’nin Şubat 2020’de suizid hakkında verdiği kararın ardından, Federal Meclis şu anda suizide ilişkin yeni yasal düzenlemeyi ele alıyor. Dünya İntiharı Önleme Günü vesilesiyle Alman Caritas Derneği, Berlin’deki Katolik Ofisi ile ortak parlamento akşamında intiharın önlenmesinin sürdürülebilir bir şekilde güçlendirilmesi çağrısını yineledi. „U25 – intihara meyilli gençlere yönelik online danışmanlık hizmetimiz başarılı bir önleme örneğidir. Yaşlılar için de benzer eşler arası müdahale tekliflerine ihtiyacımız var,“ diyor Welskop-Deffaa. Yaşamın son dönemlerinde hospis ve palyatif bakım yaygınlaştırılmalı ve yasalarla güvence altına alınmalı.
Alman İntiharı Önleme Derneği’ne (DGS) göre, bu ülkede her yıl yaklaşık 10.000 kişi kendi canına kıyıyor – trafik kazaları, şiddet eylemleri ve yasadışı uyuşturucular nedeniyle ölenlerden daha fazla. On ila 20 kat daha fazla insan da intihara teşebbüs ediyor. Her intihar, hem doğrudan hem de dolaylı olarak diğer insanları etkiliyor. Son rakamlara göre, 135 kadar kişi eşler, ebeveynler, kardeşler, arkadaşlar, meslektaşlar, tanıdıklar gibi yakın bir kişinin kaybından etkileniyor.