Prof. Dr. Sinan Bayraktaroğlu’nun uzun yıllara dayanan bilgi birikimi ve deneyimiyle şekillenen “Yabancı Dil Öğrenmeyi Öğretme ve Öğrenmeyi Öğrenme”, konu itibarıyla benzer olan kitaplardan isabetli tespit ve önerileriyle farklılaşıyor. Kitapta; yabancı dil öğretimi için vazgeçilmezlerden olan “yabancı dil öğrenmeyi öğretme” ve “öğrenmeyi öğrenme” kavramları üzerinde duruluyor. Bu kavramlar pedagojik, sistemsel ve uygulama açısından derinlemesine incelenirken; hayata geçirilmeleri için hangi koşulların sağlanması gerektiği de ele alınıyor.
Yabancı dil eğitiminin “öğretici” merkezli değil, “öğrenici” merkezli bir eğitim türü olduğunu anlatan Prof. Dr. Sinan Bayraktaroğlu’nun değerli kalemi ile okurların beğenisine sunulan “Yabancı Dil Öğrenmeyi Öğretme ve Öğrenmeyi Öğrenme”, bu çağdaş eğitim türüne uygun öneriler ve saptamalarda bulunuyor. İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini alan “Yabancı Dil Öğrenmeyi Öğretme ve Öğrenmeyi Öğrenme” yabancı dil alanında çalışma yapan öğretim üyeleri, öğretmenler ile özellikle yüksek lisans ve doktora olmak üzere tüm öğrenciler için değerli bir kaynak meydana getiriyor.
Kitap Hakkında
“Eğitim görmüş bir kişi öğrenmeyi öğrenmiş olandır.”
Carl Rogers
Bugün “Çağdaş Eğitim” denilince “Öğrenmeyi Öğretme” ve “Öğrenmeyi Öğrenme” kavramları alışılagelmiş birer klişe hâlinde sık sık kullanılmaktadır.
Pekiyi, bu kavramların anlamlılıkları, içerikleri, pedagojik uygulamaları, yöntemleri nelerdir ve hayata geçirilmeleri için hangi koşulların sağlanması ve nelerin yapılması gerekir?
Elinizdeki kitap bu soruları İngilizce öğretim ve öğrenimine dönük olarak irdelemek ve pedagojik içerikli önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Her ne kadar İngilizce eğitimi esas alınmış ise de bu çalışmanın, diğer yabancı dillerin ve hatta ana dilin (Türkçe’nin) eğitimi için de geçerli olduğunu vurgulamak isteriz.
Özü ve niteliği gereği, “öğretici merkezli” değil, bunun yerine “öğrenici odaklı” bir eğitim türü olan yabancı dil eğitimi için ve bunun üzerine kendini geliştirmek isteyen herkes için bu kitap, vazgeçilmez bir başucu kılavuzu olacaktır.
Yazar Hakkında
Prof. Dr. Sinan Bayraktaroğlu
Talas (’61) ve Tarsus (’65) Amerikan Kolejleri’nde okudu. AÜ DTCF’de İngiliz Edebiyatı, Latince ve Osmanlı Tarihi alanlarında lisans eğitimi gördü. Akademik kariyerine ODTÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Beşerî İlimler Bölümü’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında öğretim görevliliği yaparak başladı. İngiltere Leeds Üniversitesi’nde “Dilbilim ve İngiliz Dili Öğretimi” alanında yüksek lisans, Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nde Eğitim Bilimleri Yeterlilik Diploması alarak aynı kurumda Uygulamalı Dilbilim ve Yabancı Dil Eğitimi alanında doktora eğitimi gördü. Cambridge Üniversitesi’nde uzun yıllar Uygulamalı Dilbilim, Türk Dili ve Kültürü alanlarında öğretim üyeliği görevinde bulundu. Cambridge Yabancı Diller Merkezi’nin (The Cambridge Centre for Languages, Sawston Hall) 22 yıl kurucu direktörlüğünü yürüttü. Bu arada, 1997 yılında yine Cambridge’de, Atatürk ilkeleri doğrultusunda Türk çocukları için Uluslararası Bakalorya Diploması veren “Uluslararası Türk Lisesi”ni kurdu. Türkiye’de Koç Lisesi ve Koç Üniversitesi’nin kuruluşlarında merhum Vehbi Koç’un eğitim danışmanlığını yürüttü. 2000 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile taltif edildi.
2007 yılından beri Türkiye’de çeşitli vakıf ve devlet üniversitelerinde öğretim üyeliği ve üst düzey idarî görevler üstlenerek “Türkiye’de Dil Eğitimi” alanında incelemelerde bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde yayımlanmış çok sayıda makalesi ve 8 kitabı vardır.
Künye
Tür: Dil Eğitim
Yayın Direktörü: Gülşen İşeri
Yayıma Hazırlayan: Saliha Ulusoy
Son Okuma: Şeyda Bakırcan
Kapak Tasarım: Emir Tali
Sayfa Tasarım: Aslı Varol
Sayfa Sayısı: 268
Ebat: 15,5 x 24
İç Sayfa: III. Hm Enzo, 52 gr
Kapak Kâğıt Cinsi: Amerikan Bristol 230 gr