in ,

Resim, fotoğraf ve heykelle Muş’u anlattılar

Sergi

"Muş’lu Geçmiş Zaman" adlı sergiyle resim, fotoğraf, heykel ve cini sanatıyla Muş’un kültürünü yansıtan eserler ortaya koyan kadınlar, kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerine de itiraz ediyor.   

„Muş’lu Geçmiş Zaman“ adlı sergiyle resim, fotoğraf, heykel ve cini sanatıyla Muş’un kültürünü yansıtan eserler ortaya koyan kadınlar, kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerine de itiraz ediyor.

Ankara’da, “Muş’lu Geçmiş Zaman” adlı karma sergi Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) 3 -13 Haziran tarihleri arasında sanat severlerle buluştu. Resim, fotoğraf, heykel ve cini eserlerinden oluşan sergide, Türkiye’nin dört bir yanından sanatçı kadın eserlerini ortaya koydu. Tüm eserler arasındaki ortak nokta, eserlerin Muş’un kültürü ve sosyal yaşamını yansıtıyor olması. 10 gün boyunca devam eden sergide 30’u fotoğraf olmak üzere toplamda 42 eser var. Kadınların büyük ilgi gösterdiği sergiyi serginin küratörü Filiz Özgen Özdemir Şimşek ve ressam Belma Öz anlattı.

3 YILLIK BİR EMEK

Kendisi de Muşlu olan Şimşek, kadınlarla birlikte sergi açma fikrinin 2020 yılında oluştuğunu kaydetti. Ankara’daki halka Muş’u anlatmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, “Yaklaşık 4 sanat dalıyla, eserlerimizin yer aldığı bu sergide, Muş’un hem doğal, hem kültürel, hem de sosyal yaşamını anlattık. Projemiz 3 yıllık bir emeğin sonucu. Muş’un lalelerini, ovalarını ve bilinmeyen yaşamını insanlara anlatmak istedik” dedi. Şimşek, henüz hazırlık aşamasındayken Muş Belediyesi’nin HDP’li Meclis Üyesi olan ve 2021’de yaşamını yitiren Mehmet Emin Özdemir’in desteklerinden dolayı sergiyi ona ithaf ettiklerini belirtti.

BAŞKA KENTLERE DE TAŞIYACAKLAR

Ankara’nın ardından sergiyi başka kentlere de taşımayı amaçladıklarını ekleyen Şimşek, “Sergi doğal ve tarihi olanı anlatıyor. Bunun yanında kadını anlatan eserlerde sadece süt sağan, çocuk bakan kadın değil, sanatla uğraşan ellinde çello ya da keman olan bir kadını da işledik. Kadına biçilen rollerin dışına çıkmak istiyoruz” ifadesinde bulundu. Temel perspektiflerinin, “toplum, yaşam ve kadın” olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bir coğrafyada kadın yoksa o coğrafyada canlılık olmaz. Yaşamın kaderini de kederini de belirleyen kadınlardır. Toplum, kadın gücü ile yaşamını sürdürür. Bir araya gelerek kadının gücünü göstermek istedik. Çünkü kadınların ötekileştirilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

KADIN MÜCADELESİ İLHAM OLDU

Ressam Belma Öz de aslen Muşlu olduğunu ancak Antalya’da yaşadığını belirtti. Bir kadın olarak kendini sanat aracılığıyla ifade edebildiğini söyleyen Öz, “Kadınlara dayatılan sistem ve kadının bu sistem içerisinde verdiği mücadeleden çok etkilendim. Bu bana ilham oldu. Kadınlara biçilen roller değil de, bu rollere itiraz eden kadının verdiği mücadeleyi resimlerimde işledim” şeklinde konuştu. (MA)

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

EU fördert Frauen an der Spitze innovativer Tech-Start-ups

BASF baut in Schwarzheide eine Batterierecyclinganlage für schwarze Masse im großtechnischen Maßstab