Fakir Baykurt ve Seyhan Livaneli Öykü Ödüllerinin sahibi Hande Çiğdemoğlu, ilk öykü kitabı “Kâğıt Kesiği” ile okurların karşısına çıkıyor. Ataerkil bir dünyada kadını odağına alan “Kâğıt Kesiği”, İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanırken, kitabın arka kapağında Zülfü Livaneli’nin imzası bulunuyor.
Okuma aşkıyla yanıp tutuşan kız çocuklarını, eşinin baskısıyla kendi benliğini unutan kadınları, geçimini sağlamak için istemediği bir yola sürüklenen anneleri konu alan “Kâğıt Kesiği”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini aldı. Hande Çiğdemoğlu, kadınların yüreğinde görünmese de kanatan derin yaralar açan bu coğrafyayı ve açtığı yaraları usta işi betimlemelerle anlatıyor.
Hayatın derinliklerine kurgusal bir yol açan Hande Çiğdemoğlu, kaleme aldığı ilk kitabı “Kâğıt Kesiği” ile bir yolculuğun hikâyesini okurlarıyla paylaşıyor. Bu, öyle bir yol ki yolcuları arasında; açtığı gözlemelere hayallerini katık etmiş Seher de var, sevdasını kalbine gömmüş Kız Mustafa da saatler arasında zamansız bir aşka tutulan ihtiyar da… Karakterlerin hepsi beklenmedik bir sona doğru yürüyor ve güçlü bir kalemin ucunda belleklere yerleşiyor.
“Kâğıt Kesiği”, 18 öyküden oluşurken; kitapta 2021 Gülten Akın Yılın Yazarı Mektup Yarışması Büyük Ödülü, 2020 Fakir Baykurt Öykü Yarışması Birinciliği ve 2020 Seyhan Livaneli Öykü Yarışması Üçüncülüğü alan öyküler de yer alıyor.
Hande Çiğdemoğlu’nun ince ince dokuduğu “Kâğıt Kesiği” edebiyat ve sanat dünyasının usta ismi Zülfü Livaneli’nin beğenisini kazanırken, kitabın arka kapağında Livaneli’nin bu ilk kitaba dair değerlendirmesi bulunuyor. Bir girdap gibi içine çekerek, sinir uçlarına dokunan öykülerin yer aldığı “Kâğıt Kesiği”, yarattığı kurguyla okurlarına dokunaklı olduğu kadar umut verici bir okuma da vadediyor.
Arka Kapak Yazısı
Hande Çiğdemoğlu, hayata dair olsa da pek konuşulmayan, kâğıt kesiği gibi sızlatan konular işliyor. Kahramanın kısa bir süre içinde yaşadıklarını anlatırken, öncesi ve sonrasıyla onun bütün hayatını yansıtan hikâyeler yaratıyor. Çeşitli insanlık durumlarını ve hayatın gerçeklerini görünür hale getiriyor. Bir öyküsünün başlığına benzer biçimde anlatıyor; çok dokunmadan, fazla üzmeden.
Böylesine olgun bir ilk kitap olan Kâğıt Kesiği’nin ve Hande Çiğdemoğlu’nun edebiyat yolculuğunu umutla takip edeceğim.
Zülfü Livaneli
Kâğıt Kesiği; 2021 Yılın Yazarı Gülten Akın Mektup Yarışması Büyük Ödülü, 2020 Fakir Baykurt Öykü Yarışması Birinciliği ve 2020 Seyhan Livaneli Öykü Yarışması Üçüncülüğü alan öyküleri ile Türk edebiyatında yadsınamayacak bir yer edinmeyi başarıyor, üstelik daha ilk anda.
Özgeçmiş
Hande Köymen Çiğdemoğlu
1979 yılında İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde başladığı eğitimine, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme yüksek lisans programı ile devam etti. Öğretmenlik, bankacılık, sigortacılık, muhasebe ve finans uzmanlığı yaptı. Ardından yönünü tamamıyla edebiyata çevirdi. İki yıl boyunca “Sevdalım Hayat” sitesinde düzenli yazılar yazdı. BirGün, Varlık, Bavul, Masa, Kitap Eki, Öykü Gazetesi, Oggito ve Parşömen Sanal Fanzin gibi pek çok gazete, dergi ve internet sitesinde yazıları yayımlandı. Kitap Cumhuriyeti “Yaz Öyküleri” Öykü Seçkisi, Yazı-Yorum Dergisi “Başkalarının Çiçekleri” Öykü Seçkisi’nde yer aldı. Ayrıca çeşitli dijital platformlarda öyküleri seslendirildi.
Yalova’da yaşıyor. İki oğluyla birlikte büyüyen umutları var. Deniz tutkunu.
Ödüller:
2020 Seyhan Livaneli Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülü
2020 Fakir Baykurt Öykü Yarışması Birincilik Ödülü
Künye
Tür: Öykü
Yayın Direktörü: Gülşen İşeri
Editör: Ezgi Hotalak
Kapak Tasarımı: Esra Köymen
Sayfa Tasarım: Aslı Varol
Sayfa Sayısı: 220