Osman Pamukoğlu’nun, türkülere konu olan yaşamıyla bir asır öncesinden günümüze kadar gelen bir halk kahramanının eşsiz hikâyesini anlattığı “Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” ile topraklarını işgal eden beyaz adama karşı kanının son damlasına kadar savaşan efsanevi lider Geronimo’nun Amerikalılara karşı verdiği bir onur mücadelesini konu alan “Geronimo-Bir Kızılderili Destanı” kitapları, İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini aldı.
“Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” Bir Halk Kahramanını Anlatıyor
Yoksul âşıkları birleştiren, zenginden alıp fakire veren ve hatta Balkan Harbi döneminde bölgede komitacılara karşı savaşan Debreli Hasan’ın mücadele ve insanlık dolu öyküsü, yüzyıl sonra romanlaştırıldı. Siyasetçi ve yazar kimliğiyle de tanınan emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, gerçek olaylardan esinlenerek kurguladığı son kitabı “Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” ile okurlarının karşısına çıkıyor.
Pamukoğlu’nun kaleme aldığı roman, 1800’lü yıllarda Drama’da doğan Hasan’ın çocukluğundan Anadolu’ya göçüne kadar olan hayat öyküsünü konu alıyor. Her türlü adaletsizliğe karşı daha çocuk yaşlarda başladığı mücadele pek çok insana örnek oluyor. Önce askerde yaşadıkları, sonra amcasının başına gelenler Debreli Hasan’ı eşkıyalığa itiyor. Dağlara çıkıp haklının yanında, haksızın karşında yer almayı seçen Hasan’a eşlik eden kızanı Karakedi oluyor. İkilinin yaptıkları halk arasında büyük bir üne kavuşurken, zenginlerin şikâyetleriyle hükümet kuvvetleri peşlerine düşüyor. Ancak Debreli ile Karakedi’yi ne jandarmalar ne de bölgedeki gayrimüslim çeteler yakalayabiliyor.
Uğruna yakılan türküler ve manilerle halen dilden dile dolanan halk kahramanı, “Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” adıyla geçmişten gelen isyan dolu bir Rumeli rüzgârını, Osman Pamukoğlu’nun usta kalemiyle okurlarının beğenisine sunuyor.
“Geronimo-Bir Kızılderili Destanı” Özgürlük Mücadelesiyle Okurlarını Sarıyor
Kızılderililerin Apaçi boyuna mensup “Geronimo”nun hayat hikâyesi, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun kalemiyle destanlaşıyor. Geliştirdiği farklı gerilla taktikleriyle usta bir savaş lideri olan ve yakalanamayışıyla nam salan “Geronimo”, Amerikan tarihinde beyazlara karşı savaşan son Kızılderili yer alırken, Pamukoğlu’nun askeri dehasıyla yeniden yorumlanarak edebiyatseverlerin karşısına çıkıyor.
“Geronimo”, ailesi ve kabilesini korumak için daha küçük yaştayken önce Meksikalılara, ardından Amerikalılara karşı savaşmaya başlıyor. Bir saldırıda tüm ailesini kaybeden ve ardından intikam yemini eden “Geronimo”, barış yanlısı Apaçilere rest çekerek boyunduruk altına girmeyi reddediyor. Henüz on yedi yaşında savaş lideri seçilen efsanevi karakterin, elde ettiği başarılar sayesinde şefliğe dek yükselmesini konu alan “Geronimo-Bir Kızılderili Destanı” yılmadan verilen bir mücadeleyi okurlarıyla buluşturuyor.
Ailesini yok edenlere, kendisini ve kabilesini esir etmek isteyenlere aman vermez bir öfke besleyen “Geronimo” savaş yeteneği, acımasızlığı ve bir türlü alt edilememesinden dolayı beyaz adam tarafından şeytanlaştırılsa da savaşını sürdürüyor. “Geronimo”, verdiği mücadelenin haklılığını “Her şeyi açıkça bildikleri hâlde şimdi diyorlar ki ben kötü biriymişim. Hatta oradakilerin en kötüsüymüşüm. Ben ne yaptım ki? Ağaçların gölgesinde ailemle birlikte yaşayıp gidiyordum.” sözleriyle aktarıyor. Osman Pamukoğlu, doğduğu topraklarda insanca yaşamak için ömrünü veren bir kahramanın hikâyesini “Geronimo-Bir Kızılderili Destanı” adıyla sunarken, okurlarına Arizona çöllerinde macera dolu anlar vaat ediyor.
Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı/ Arka Kapak Yazısı
Debreli Hasan, 22 yılı aşkın bir süre dağlarda yaşadı. Hükümet kuvvetleri ve Balkanlar’daki milletlere mensup komitacı ve çeteler fellik fellik onu aramalarına rağmen ne yakalayabildiler ne de öldürebildiler… Eşkıyalık tarihinde başka bir örnek yoktur.
Debreli dışında, hakkında sayısız türkü yakılan ve maniler düzülen başka bir eşkıya da yoktur.
Debreli’nin tek bir kızanı vardı. Yani, çetesi iki kişilikti! Bunun da başka bir örneği yoktur.
Farklı milletlere mensup pek çok bey ve zengini soydu, altınları ve paraları yoksullara dağıttı. Bu ona, halk nezdinde büyük bir şöhret ve koruma kalkanı sağladı. Yaşamı destanlaştırıldı…
20. yüzyılın başlarında Rumeli’den bir Debreli Hasan geçti; destansı ve şaşırtıcı yaşamıyla…
İnkılâp Kitabevi, Osman Pamukoğlu, Debreli Hasan, 96 sayfa, İstanbul, 2022.
Yayın Direktörü: Mehmet Bozkurt
Editör: Ezgi Hotalak Adalı
Kapak Tasarım: Emir Tali
Sayfa Tasarım: Şenol Alanbay
Geronimo-Bir Kızılderili Destanı/ Arka Kapak Yazısı
Geronimo, Kızılderililerin Apaçi boyuna mensup bir savaş lideri, şef ve şamandır. Meksikalılar ile Amerikalıların Kızılderili topraklarını işgal etmelerine ve onları köle yapmalarına karşı destansı bir mücadele veren “Son Savaşçı”dır.
Korkmaz, pes etmez, vazgeçmez ve boyun eğmez bir karaktere sahipti.
On yedi yaşına geldiğinde günde yetmiş mil koşabiliyor, bunun yarım gününde ağzındaki suyu yutmadan tutabiliyordu. En büyük ve en zorlu hayvanların nasıl avlanacağına dair tüm tekniklere hâkimdi. Ama onun tek hayali, bir savaşçı olarak düşmanın karşısına çıkma şansının kendisine verilmesiydi.
Apaçi Savaş Konseyi üyeleri, ona bu hakkı tam on yedi yaşında verdiler. Bu karar, Geronimo için hayatındaki en kıymetli olaylardan biriydi. Yapılacak ilk saldırı için de onu, “Savaş Lideri” olarak seçtiler.
Şu sözler Geronimo’ya aittir:
“Aptallar, yaşam ve ölüm için uzağa bakarlar; her ikisi de yanı başlarındadır.”
“Ben kendimin efendisiyim, yapmak istediğim her şeyi yaparım.”
İnkılâp Kitabevi, Osman Pamukoğlu, Geronimo, 128 sayfa, İstanbul, 2022.
Yayın Direktörü: Mehmet Bozkurt
Editör: Ezgi Hotalak Adalı
Kapak Tasarım: Emir Tali
Sayfa Tasarım: Şenol Alanbay
Özgeçmiş
Osman Pamukoğlu
Osman Pamukoğlu’nun İnkılâp Kitabevi’nden yayımlanmış diğer kitapları şunlardır: Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok (2004), Ey Vatan (2004), Kara Tohum (2005), Ayandon (2006), Yolcu (2007), İnsan ve Devlet (2007), Angut (2008), Akıllı Ol! (2012), Siyasetin Sefaleti (2013), Cehennemdere Kanyonu (2013), Savaş Sanatı (2014), Önder (2016), Kafes (2016), Strateji (2016), Başka Bir Hikâye (2017), Baş Döndürenler (2017), Trampetler Çalarken (2017), Hayat Karar ve Eylemdir (2018), Kızıl Gömlekliler (2018), Devrimlerin Efendisi (2019), Şamil (2019), III. Dünya Savaşı (2019), Terörizm ve Hükümetler (2020), Göç (2020), İttihat ve Terakki (2020), Sarıkamış (2021), İhtilal-i Nizam (2021), Hitler (2021), Mussolini (2021), Napolyon (2021), Propaganda (2022).