Üç kadın gazeteci tehdit ve taciz edildiğini açıkladı. Gazeteci Seyhan Avşar, suç örgütü elebaşısı Alaattin Çakıcı’nın çevresi, Hale Gönültaş da cihatçı Tevhid Grubu’nca tehdit edildi, Eylem Yılmaz ise tacize maruz bırakıldı. Gazeteci Seda Taşkın da geçen hafta ölümle tehdit edilmişti.
Gazeteci Seyhan Avşar, Halk TV’de yayımlanan ‘Çakıcı için kurşun atan tetikçi eroinle yakalanmış: İfadesinde yok yok’ başlıklı haberiyle, suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın adamlarından Barış Duyu’nun 16 kilo eroinle yakalandığını ve ifadesinde uzun yıllardır istihbarata çalıştığını yazdığı için tehdit edildiğini açıkladı. Twitter hesabından paylaşım yapan Avşar, “Alaattin Çakıcı’nın adamlarından Barış Duyu’nun 16 kilo eroinle yakalandığı ve ifadesinde uzun yıllardır istihbarata çalıştığını yazdığım için tehdit ediliyorum. Pazartesi suç duyurusunda bulunacağım. Ancak başıma bir şey gelirse sorumluları bellidir bilinsin isterim” dedi.
HABERDE SÜLEYMAN SOYLU İDDİASI VARDI
Avşar yaptığı haberde, suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın tutuklu olduğu dönemde cezaevinden hastaneye getirilirken nakil aracında bekletilmesine kızıp başhekim yardımcısına silahlı saldırı düzenleten Barış Duyu’nun 16 kilo eroinle yakalandığını, 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Duyu’nun savunmasında İçişleri Bakanı Soylu, MHP Milletvekili Feti Yıldız gibi önemli isimlere ilişkin iddialar yer aldığını yazmıştı.
Kısa Dalga Muhabiri Hale Gönültaş ise geçen yıl İstanbul’da düzenlenen bir baskınla gözaltına alınan IŞİD mensubu bir kadının, elinde bıçakla şeriata karşı çıkanları ölümle tehdit ettiği görüntülerin İstanbul Başakşehir Millet Bahçesi’nde çekildiğini haberleştirmişti.
Haberin ardından tehditler aldığını söyleyen Gönültaş, “Tevhid Grubu’ndan gelen tehdit içeren arama ve tacizleri görünür kılmadım. Lakin söz konusu grubun sosyal medya üzerinden ismimi hedef göstererek başlattığı kampanya riskli bir sürece doğru ilerlemektedir” açıklaması yaptı. Tutuklu Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk’a bağlı Tevhid Grubu, Gönültaş’ı yaptığı haberle ‘Halis Bayuncuk davasını olumsuz etkilemekle’ itham etti. Ayrıca Gönültaş’ın ‘kurgu haber yaptığı’ iddia edildi. Hale Gönültaş’ı arayan Tevhid Grubu üyeleri, IŞİD üyesi kadının, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde şubat ayında polise verdiği ifadede yer alan ‘Tevhid Grubu’ bölümünün çıkarılmasını istedi.
Serbest gazeteci Eylem Emel Yılmaz da sosyal medya hesabından taciz edildiğini duyurdu. Yılmaz, olayla ilgili “Sosyal medyadan numarama kadar bulabildiği her yerden beni taciz eden bir sapık var. Engellemek durdurmuyor. Suç duyurusunda bulunacağım ama ölüm tehditlerine bile bir işlem yapılmıyorken buna ne yapılır bilmiyorum” diye yazdı.
TEHDİTLER İKTİDARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL
Gazetecilerin tehdit ve taciz edilmesine çok sayıda basın meslek örgütü, gazeteci, siyasetçi tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyon tarafından yapılan açıklamada, kadın gazetecilere yönelik kullanılan şiddet dilinin, iktidarın kadına yönelik şiddet yaklaşımından azade olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Avşar, Gönültaş ve Yılmaz’a yönelik en ufak bir saldırının sorumlusunun onları tehdit edenlerin yanında, kadın gazetecileri korumayanlar olduğunu da çok iyi biliyoruz. Kadın gazetecilerin güvenliklerini sağlamak, yetkililerin sorumluluğundadır.”
DİSK Basın-İş’ten yapılan açıklamada ise “Gazetecilerin ilkesi kamu yararıdır ve hiçbir tehdit, baskı onları halka gerçek haberleri ulaştırmaktan alıkoymayacak. Gazeteci arkadaşlarımızın, gazetecilerin yanındayız” denildi.
DAHA FAZLA SEYİRCİ KALMAYIN
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Birkaç saatte üç kadın gazeteci olumsuzlukların üzerine gittikleri için online ortamda tehdit edildiklerini duyurdu. Yeter artık! Yetkilileri kabul edilemez bu duruma daha fazla seyirci kalmamaya çağırıyoruz” tepkisini gösterdi.
HABER YAPTI, İKİNCİ KEZ İŞTEN ATILDI
Gazeteciler tehdit edilirken yargı ve işten çıkarmalar da ayrı bir baskı oluşturuyor. Kaldığı tarikat yurdundaki baskıları anlatıp yaşamına son veren üniversite öğrencisi Enes Kara’nın haberini yaptığı için Günışığı gazetesinden çıkarılan Faik Akgün, 2 aydır çalıştığı Günebakış gazetesinden de Elazığ Belediyesi zabıtalarının seyyar satıcılara müdahalesini haberleştirdiği için işinden oldu. AKP’li Elazığ Belediyesi zabıta ekiplerinin çarşı merkezinde nohut ekmeği satan seyyar satıcılara zabıtaların müdahalesini görüntüleyen Faik Akgün, ekibin sözlü ve fiziki saldırısına uğramıştı. Halk TV’nin haberine göre daha sonra zabıta ekipleri hakkında suç duyurusunda bulunan Akgün, belediyeden gelen talimat ile işten atıldığını söyledi. Günebakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Doğan ise gazetecinin çıkarılma gerekçesinin belediye haberi olmadığını iddia etti.
Öte yandan öğrencilerin taciz iddiasıyla şikâyet ettiği Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Hacıcaferoğlu’nun gazeteci Gençağa Karafazlı’ya açtığı dava 24 Mayıs’ta görülecek. Rektörlüğün disiplin cezasına gerek olmadığına karar verdiği Hacıcaferoğlu, hakkındaki iddiaları haberleştiren Karafazlı hakkında suç duyurusunda bulundu. Başlatılan soruşturma sonucunda gazeteci hakkında dava açıldı.