Ankara JİTEM Davası’nda EGM’nin Nisan 2022, 1997 ve 2011 yıllarında gönderdiği müzekkere içeriklerinde aykırılık tespit eden mahkeme heyeti, konunun yeniden sorulmasına karar verdi.
JİTEM Davası’nda EGM’nin çelişkili ifadeleri yeniden sorulacak
Ankara JİTEM Davası
İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararı sonrası yeniden başlayan ve İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında olduğu 19 sanığın yargılandığı Ankara JİTEM Davası’nın 3’üncü duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dosyaya eklenen mazeret dilekçelerinin okunmasıyla başlayan duruşmada, mahkemenin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazdığı müzekkereye yanıt verildiği kaydedildi. Cevapta 22 Eylül 1994 tarihinde ayniyat tesellim makbuzları ile 150, 15 Kasım 1994 tarihinde ayniyat tesellim makbuzları ile de 280 adet olmak üzere toplamda 430 adet Uzi marka tabancanın kuvve kayıtlarına giriş yaptığının anlaşıldığı belirtildi. Tabancalardan 39’unun incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildiği ifade edilirken, 8 adetinin 11 olayla irtibatlı olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.
EGM’den gelen cevaba ilişkin sanık müdafilerine soruldu. Müdafiler, “Bir diyeceğimiz yoktur. Uzi marka tabancaların olayla ilgisi yoktur” diye cevap verdi.
‘EMNİYET’İN VERDİĞİ BİLGİLER YANLIŞ’
Ardından katılan Tarık Ziya Ekinci vekili Sertaç Kamil Ekinci, Korkut Eken’e 24 Haziran 1994 tarihinde Uzi marka tabancaların teslim edildiğinin, dosyada bulunan tutanaklardan ve 9 Ağustos 2016 tarihli bilirkişi raporundan anlaşıldığını belirtti. Ekinci, “Dolayısıyla Emniyet’e bu silahların 22 Eylül 1994 ve sonrasından teslim edildiği bilgisi yanlıştır. Ankara 6’ncı Asliye Mahkemesi’nin 2001/632 karar nolu dosyasında Uzi markalı silahlar ile ilgili sanıklar yargılandı. Bununla ilgili kararı ibraz ediyorum” diyerek dosyanın celbini talep etti. Ekinci, sanıkların yeniden celp edilerek ifadelerinin tekrar alınmasını ve sorguya alınmasını da talep etti.
Daha sonra söz alan Avukat Yusuf Alataş, 29 silah dışındaki Uzi marka silahların, polislere teslim edilip edilmediğini, teslim edilmiş ise hangi polislere teslim edildiğinin sorulmasını talep etti. Mehmet Eymür’ün beyanlarının önemine vurgu yapan Alataş, beyanların sanıklara sorulmasını istedi.
YÜZLEŞME TALEBİ
Tüm sanıklar hakkında vareste kararlarının kaldırılmasını talep eden Candan ailesi avukatı Türken Candan, sanık Ayhan Çarkın’ın talebi doğrultusunda yüzleştirme yapılması ve tüm sanıkların sabıka kayıtlarının araştırılması gerektiğini söyledi.
Sonrasında konuşan katılan vekili avukat Nuray Özdoğan, meslektaşlarının beyanlarına katıldığını belirtirken, dosyaya eklenen yeni deliller ışığında sanıkların sorgularının yeniden yapılması ve çapraz sorgu haklarının tesisini talep etti.
AVUKATI AĞAR’IN DİNLENMESİNİ İSTEMEDİ!
Sanık İbrahim Şahin’in avukatı Basri Aydın, Ayhan Çarkın’ın yüzleştirme talebini kabul etmediklerini ve sanıkların vareste tutulmaya devam edilmesini talep etti. Aydın’dan sonra söz alan sanık Mehmet Ağar’ın avuatı Abdulkadir Toluç ise “Mehmet Eymür’ün müvekkilime yıllardır süren bir husumeti vardır. Müvekkilimin yeniden dinlenmesini kabul etmiyoruz” dedi.
EGM’İN ÇELİŞKİLİ MÜZEKKERELERİ SORULACAK
Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, bildirilen mazeretlerin kabulüne, Ankara 6’ncı Asliye Mahkemesi’nin 2001/632 karar nolu dosyanın aslının istenmesine, EGM’nin 4 Nisan 2022’de gönderdiği yazı ile daha önceki gönderdiği müzekkere içeriklerindeki aykırılıkların yeniden sorulmasına, EGM kuvvesine kayıtlı Uzi dışındaki silahların balistik incelenmesine yer olmadığına, sanıklar hakkındaki vareste kararının kaldırılmasına ve yeniden sorgu yapılmasına yer olmadığına karar verdi.
Duruşma 24 Haziran’a ertelendi. (MA)