in ,

İki yılda hangi ülkelerden geldiği açıklanmayan 1,5 milyon ton plastik çöp ithal edildi

Plastik çöp

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın, son iki yıldaki çöp ithalatı verilerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesine gelen yanıta göre 2020 yılında 775 bin ton, 2021 yılında 685 bin ton plastik çöp ithal edildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın, son iki yıldaki çöp ithalatı verilerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesine gelen yanıta göre 2020 yılında 775 bin ton, 2021 yılında 685 bin ton plastik çöp ithal edildi. Ancak ithalatın yapıldığı ülkeler belirtilmedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 2 yıldaki çöp ithalatı verilerine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Çöp ithalatındaki sıçrayışa dikkat çeken Bakan, “Türkiye’ye 2021 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye’ye 2022 yılında ne kadar plasik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir?” sorularını yöneltti.

Bakan Murat Kurum ise verdiği yanıtta 2020 yılında 775 bin ton olan plastik çöp ithalatının 2021’de 685 bin tona gerilediğini söylerken, yapılan çöp ithalatının ülkelere göre dağılımını belirtmedi.

Soru önergesine ilişkin Kurum’un cevabını yeterli bulmadığını söyleyen Bakan, “2020’de 775 bin ton olan plastik atık ithalatı yapılmış, bu ‘alınan tedbirler sayesinde’ 2021’de 685 bin tona gerilemiş. Limanlarımızdaki 141 konteyner çöpün akıbetini yurtdışı kaynaklarından takip ederken, ülkemizdeki gerçeğin uluslararası istatistik kurumlarının ve çevreci örgütlerin açıkladığı çöp ithalatı verilerinin çok üzerinde olduğunu Bakan’ın kendisinden öğrenmiş olduk” ifadelerini kullandı.

“Gizlenen hammadde ithalatı mı yoksa suç rotası mı”

Bakan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Alınan tedbirler, “gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler” sayesinde gerileye gerileye 90 bin ton gerileyebilmiş çöp ithalatı. Yani devede kulak! En önemlisi de bu çöplerin hangi ülkelerden geldiği niçin gizleniyor? Gizlenen ‘hammadde ithalatı’ mı yoksa ‘suç rotası’ mı? Daha önce defalarca uyardık; bu çöpler özellikle Mersin Limanı’ndan ülkemize giriyor ve sektörde ‘Çukurova grubu’ olarak adlandırılan birtakım şirketlerce yönlendiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı da İçişleri Bakanı da ve bu işin içinde olanlar da bilsin ki, Türkiye’yi bu suç rotalarına dahil etmelerine izin vermeyeceğiz.

Sendika.Org

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

“Türkiye Fuarcılık Sektörünün Parlayan Yıldızı”

Gedenken und Verändern