in ,

Güney Afrika’da sel 259 can aldı

Güney Afrika’da şiddetli yağmurlar ve selden dolayı yolların sular altında kalması ve evlerin yıkılması nedeniyle ölü sayısı en az 259’a yükseldi.

Güney Afrika'da şiddetli yağmurlar ve selden dolayı yolların sular altında kalması ve evlerin yıkılması nedeniyle ölü sayısı en az 259'a yükseldi.

Şiddetli yağmurlar ve sel Çarşamba günü Güney Afrika’nın doğu kıyısını vurdu, en az 259 kişiyi öldürdü, yollara zarar verdi ve evleri yıktı.

Sel, kıyı kenti Durban’ı da içeren KwaZulu-Natal’ı vurdu; yollarda derin çatlaklara yol açtı ve büyük bir nakliye konteyneri yığını çamurlu sulara çöktü. Bir aile yıkıcı selde 10 üyesini kaybetti.

Durban yakınlarındaki bir köprü süpürüldü ve insanlar her iki tarafta da mahsur kaldı.

KwaZulu-Natal yerel yönetimi, özel ve dini kurumlardan acil yardım operasyonlarına yardım etmelerini istedi ve Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri’nden hava desteği sağlamak için yardım istedi.

Aşırı hava koşulları, şiddetli yağış ve sellerin, Ocak ayının sonundan itibaren sadece altı hafta boyunca üç tropikal siklon ve iki tropikal fırtına ile güney Afrika’nın diğer bölgelerini vurmasından sadece aylar sonra geldi. Rapor edilene göre, 230 ölüm ve 1 milyon kişi etkilendi.

İklim krizinin aşırı hava olaylarına ne kadar katkıda bulunabileceğini analiz eden Dünya Hava Durumu İlişkisi (WWA) projesinden bilim insanları, iklim değişikliğinin bu olayları daha olası hale getirdiğini söyledi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da, Durban bölgesindeki selin en az 259 can aldığını ve „muazzam boyutlarda bir felaket“ olduğunu söyledi.

Durban’ın sular altında kalan bölgelerini ve çevresindeki eThekwini metropol bölgesini ziyaret eden Ramaphosa, “Bu felaket iklim değişikliğinin bir parçası. İklim değişikliğiyle mücadele için yapmamız gerekenleri ve almamız gereken önlemleri artık erteleyemeyiz” dedi.

Yetkililer, KwaZulu-Natal eyaletinde arama kurtarma operasyonlarının devam etmesiyle ölü sayısının artmaya devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Ramaphosa, eyaletin ulusal hükümet tarafından afet bölgesi ilan edilmek üzere olduğunu söyledi.

Güneydoğu Afrika’da 2 derecelik ısınmanın, şiddetli yağmur ve selin sıklığı ve yoğunluğunda artış ve daha yoğun yağışlarla ilişkili güçlü tropik siklonların yoğunluğunda bir artış getireceği tahmin ediliyor.

(ANF)

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

TOMRA, 50. YILINI ATIKSIZ DÜNYA MİSYONUNU DUYURARAK KUTLUYOR

Die Landschaft als Ort der Transformation