in ,

Salgın ve Ukrayna krizi Çin ekonomisini nasıl etkileyecek?

Çin ekonomisi

Çin, 2022 yılı için yüzde 5,5’lik büyüme hedefi koydu.

Çin, 2022 yılı için yüzde 5,5’lik büyüme hedefi koydu.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan yılın ilk iki ayına dair ekonomik verilere göre, yılın başında ortaya koyulan performans, ekonomik toparlanmanın beklenenden daha hızlı olduğunu gösterdi. Çinli uzmanlar, yüzde 5,5 hedefine ulaşılacağına inanıyor.

COVID-19 salgını son günlerde görülen yeni dalgalarla Çin’in 20’den fazla bölgesine yayıldı. Diğer yandan, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların küresel ekonomiye getirdiği etkiler de devam ediyor. Peki, tüm bu unsurlar Çin ekonomisine ne gibi etkiler getirecek?

Ocak ve şubat verileri

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk iki ayında, ülke genelindeki büyük ölçekli sanayi işletmelerinin gerçekleştirdiği katma değer geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5, perakende satışlar yüzde 6,7 arttı. Dış ticaret hacmi yüzde 13,3 yükselirken, ticaret fazlası geçen yılın aynı dönemine göre genişledi. Bunun yanı sıra, hizmet sektöründe ve yatırımlardaki yükseliş ile mal fiyatları ve istihdamdaki istikrar korundu.

Enflasyonun başlıca göstergesi olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocak-şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,9 artarak ılımlı bir artış eğilimi gösterdi. Aynı dönemde, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 8,9 arttı. ÜFE’deki artış yavaşlama eğilimini sürdürdü.

Çin ekonomisinin en önemli motoru tüketim ve dış ticaretin yanı sıra yatırımlar oldu. 2022 yılının ilk iki ayında Çin’de sabit varlık yatırımları yıllık bazda yüzde 12,2 arttı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui, söz konusu yatırımların ölçeğinin sürekli genişlediğini, yatırımlardaki artışın da gözle görülür bir hızla büyüdüğünü dile getirdi.

Çin ekonomisinin birçok risk ve tehdit karşısında yeni yıla beklenenden daha iyi bir başlangıç yaptığına işaret eden Fu, verilerin, yüzde 5,5’lik büyüme hedefine ulaşılması için de güven aşıladığını belirtti.

Salgın ve Ukrayna krizi Çin ekonomisini nasıl etkiler?

COVID-19 salgını son dönemde Çin’in 20’den fazla bölgesini etkisi altına aldı. Öte yandan, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar da küresel emtia fiyatlarında büyük artışa neden oldu.

Mevcut sorun ve zorlukların en iyi şekilde hesaplanması gerektiğini ifade eden Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui, “Uluslararası ortam çok karmaşık. Uluslararası emtia fiyatlarındaki değişikliklerin Çin’in iç piyasasına yönelik etkileri artarken, jeopolitik çatışmaların uluslararası finans piyasasına getirdiği belirsizlik de büyüyor. Çin’in iç piyasasına bakıldığında ise birçok zorluk görülüyor. Fiyat artışları KOBİ’ler üzerinde büyük etki yaratıyor.” diye konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların etkilerine de değinen Fu, “Rusya ve Ukrayna’nın Çin’in dış ticaretindeki payı küçük, dolayısıyla krizin etkileri de sınırlı. Ancak jeopolitik değişim, küresel emtia fiyatlarına belli etkiler getirebilir ve yurt içinde enflasyon baskısının artmasına yol açabilir.” dedi.

Öte yandan, Çin’in birçok bölgesinde salgındaki durumun tekrar ciddileşmesi tüketimi azaltırken, son dalga özellikle turizm, ulaşım ve hizmet sektörlerini etkiliyor.

Genel olarak, hizmet sektörü henüz salgın öncesindeki büyüme seviyesine ulaşabilmiş değil.

Eşgüdümlü tedbirler güvence sağlıyor

Tüm bu olumsuz unsurlara rağmen, Çinli uzmanlar, bu yıl Çin ekonomisinin yüzde 5,5 büyümesi için gerekli temelin ve koşulların mevcut olduğu kanısında.

Çin geçen yılın dördüncü çeyreği itibarıyla emtia fiyatlarının istikrarını korumak için tedbirlere başvurdu. Ülkedeki enerji tedariki de istikrarlı şekilde artıyor. İlk iki ayda, ham kömür üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10, elektrik üretimi ise yüzde 4 yükseldi. Bunlar, ekonominin istikrarlı işleyişi için de elverişli koşullar yarattı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui’nin de işaret ettiği gibi, ülke genelinde hem salgındaki durum hem de ekonominin işleyişi istikrarlı şekilde seyrediyor.

Çin’in iki yıldan fazla süredir elde edilen tecrübeler temelinde uygulanan tedbirlerle salgını kısa sürede kontrol altına alması, salgının ekonomiye etkilerinin de azaltılması bekleniyor.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

TRAFİK KAZASINDA UZLAŞMA TUZAĞI

Mehr Flächen für Windenergie an Land