Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında, Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı katılımı ile düzenlenecek “İBB’de Vektörle Mücadele” webinarı, 12 Nisan 2022 Salı günü saat 11.00’de çevrimiçi olarak gerçekleşecek. İstanbul örneği üzerinden sivrisinek mücadelesi için neler yapılabileceği anlatılacak.
Pestisitlerin kullanımı sadece tarım alanları ile sınırlı değil. Sokakta, parkta, okulda ve evlerimizde dahi bu zehirli kimyasallara maruz kalıyoruz. Yaşam alanlarımızda, özellikle sivrisinek gibi uçkunlara karşı yaygın olarak kullanılan pestisitler hedef canlılar dışındaki tüm ekosisteme zarar veriyor, gezegenimizin sağlığını tehdit ediyor.
Dünyada ve Türkiye’de pek çok belediye, zararlı mücadelesinde ekolojik ve doğa dostu alternatifler kullanarak zehirsiz kentlerin mümkün olduğunu gösteriyor. Doğa dostu adımları büyütmek ve zehirsiz kentleri inşa etmek için belediyelerin, öncelikle ilgili tüm tarafları dahil ettiği, katılımcı, hassas grupları ve alanları dikkate alan, aşamalı bir geçiş süreci içeren stratejik eylem planları hazırlaması ve hayata geçirmesi gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaşam kalitesini artırmak amacıyla, hastalıkların taşıyıcıları olan sinek, fare, kene vb. zararlılar için yürüttüğü alternatif mücadele hizmetleri ile zehirsiz kentlerin öncü belediyeleri arasında yer alıyor. İBB Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü tarafından yürütülen bu çalışmalar, diğer büyükşehir ve ilçe belediyeleri için de teşvik edici ve yol gösterici bir nitelik taşıyor.
Pestisitlere Mahkûm Değiliz
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ile yürüttüğü Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı’nın katılımıyla, “İBB’de Vektörle Mücadele” başlıklı bir webinar düzenlenecek. Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak 12 Nisan 2022, Salı günü 11.00 – 12.30 saatleri arasında gerçekleşecek olan webinarda, başta sivrisinek gibi uçkunlarla ve diğer vektörlerle mücadelede yerel yönetimlerin rolü ve önemi ile birlikte, İBB’nin bu yönde hayata geçirdiği stratejik eylem planı üzerine konuşulacak.
Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu’nun moderatörlüğünü üstleneceği ve açılış konuşmasını yapacağı webinarda, İBB Sağlık Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit tarafından “Vektörlerle Mücadelede Yerel Yönetim Modeli Olarak İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Örneği” ve İBB Vektörle Mücadele Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Salih Bülent Alten tarafından “Sivrisinek Mücadelesinde Planlama, Yönetim ve Teknoloji Kullanımı: İstanbul Örneği” konularında bilgi ve deneyim paylaşımı yapılacak.
Oturumun sonunda, konuşmacıların yanı sıra, İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Uz.Dr. M. Hakan Yılmaztürk ve İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdür Yardımcısı. M. İlker Öksüz tarafından katılımcılardan gelen sorular yanıtlanacak.
Buğday Derneği’nin Facebook, Twitter ve YouTube sayfalarından canlı olarak yayınlanacak etkinlik, tüm belediye yetkililerinin ve halkın katılımına açık olacak. Ayrıntılı bilgi ve ön kayıt başvurusu için zehirsizkentler@bugday.org adresinden iletişime geçilmesi gerekiyor.
“İBB’de Vektörle Mücadele” Webinar Programı 12 Nisan 2022, 11.00 – 12.30, Çevrimiçi | Zoom 11.00 – 11.10 | Açılış Konuşması Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü, Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu 11.10 – 11.35 | Vektörlerle Mücadelede Yerel Yönetim Modeli Olarak İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Örneği İBB Sağlık Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit 11.35 – 12.00 | Sivrisinek Mücadelesinde Planlama, Yönetim ve Teknoloji Kullanımı: İstanbul Örneği İBB Vektörle Mücadele Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Salih Bülent Alten 12.00 – 12.30 | Soru Cevap Konuşmacılar İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Uzm. Dr. M. Hakan Yılmaztürk İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdür Yardımcısı. M. İlker Öksüz |
Zehirsiz Kentlere Doğru Projesi hakkında
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu VI kapsamında desteklenen, Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığı ve Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ile yürüttüğü “Zehirsiz Kentlere Doğru” projesi kapsamında sağlıklı bir gelecek için bir araya gelen sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler, kentlerde yerel yönetimler tarafından kullanılan pestisitlerin/biyosidal ürünlerin zararları konusunda farkındalık yaratmayı ve alternatif uygulamaların kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından başlatılan “Zehirsiz Kentler için Harekete Geç” başlıklı imza kampanyası (Change.org/ZehirsizKentler) ile belediyelerden, zehirsiz kent olma yolunda kararlı bir adım atacaklarına dair taahhütte bulunmalarını talep ediliyor.
Zehirsiz Kentlere Doğru projesi hakkında daha fazla bilgi için: www.zehirsizkentler.org
Zehirsiz Kentler Kampanyası’na destek olmak için: Change.org/ZehirsizKentler
Konuşmacılar hakkında
Önder Yüksel Eryiğit
Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit 1963 yılı Isparta Eğirdir doğumludur. Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olan Eryiğit 1980 – 1982 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesinde Mühendislik eğitimi almış, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Tıp Doktoru olarak mezun olmuştur.
Sırasıyla ,
• 1988 ve 1990 yılları arasında Afyon İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
• 1994 yılında Sağlık Bakanlığı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlığını almıştır.
• 1994 – 1995 yılları arasında Isparta – Eğirdir Kemik Hastanesi’nde Anestezi Klinik Şefi olarak görev yapmıştır.
• 1995 yılından 2020 yılına kadar İstanbul Büyükçekmece ilçesinde özel bir hastanede Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı ve başhekim olarak görev yapmıştır.
• 2013 yılında Arel Üniversitesinde Anestezi ve Reanimasyon alanında akademisyen olarak görev almıştır.
Kariyer hayatının özellikle sağlık kurumları üst düzey yöneticiliği yaptığı dönemde; İşyeri hekimliği, işyeri hekimliği ve güvenliği uzmanlığı eğitici eğitimi, JCI (Joint Commission International) sağlık kurumlarında hizmet kalitesinin artırılması ve güvenli hasta bakımı akreditasyon programı, ISO 9001 kalite yönetim sistemi, SKS (sağlık kurumlarında kalite standartları) akreditasyon programı, sağlık kurumlarında pazarlama, sağlık kurumlarında proje yönetimi, sağlık kurumlarında halkla ilişkiler ve iletişim konu başlıklarında eğitimler almıştır. Mesleki kariyerinin yanı sıra 2014 yılından Şubat 2020’ye kadar Büyükçekmece Belediyesi Meclis Üyeliğini de sürdüren Eryiğit; Büyükçekmece Belediye Meclisi Çevre Sağlık Komisyon Başkanlığı, Engelliler Komisyon Başkanlığı, Yaşlılar Komisyon Başkanlığı görevlerini sürdürmüştür. 2014 yılında Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün başlattığı renovasyon projelerinde proje ekiplerinin içerisinde yer almıştır. Belediye meclis üyeliği ve sağlık kurumları yöneticiliği kariyeri süresince üniversiteler ve yerel yönetimlerin ortak çalışmaları olan, AB fonları ile geliştirilen “Yaşlı Sağlığı ve Bakımı, İleri Yaş Turizmi” projelerinde görev almıştır. Kariyer hayatı boyunca sağlık yönetimi alanında çalışmalarını sürdüren Eryiğit Sivil Toplum Kuruşlarında;
• 2008 yılından itibaren Mimarsinan – Kumburgaz Kızılay Derneği Başkan Yardımcılığı,
• 1996 yılından bugüne Büyükçekmece Çevre Derneği Üyeliği,
• 2006 yılından bugüne Büyükçekmece Eğitimi ve Kültürü Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği,
• 2013 yılından günümüze Büyükçekmece Sivil Havacılık Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği,
• 2012 yılından itibaren Türkiye Kök Hücre Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği,
• 2015 yılında Büyükçekmece GS Taraftar Derneği Kurucu Başkanlığı
• 2015 yılında Büyükçekmece Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (BÜSTKİP) Kurucu Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.
• 2021 yılından itibaren İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nde Dr. Öğrt. Üyesi olarak ders vermektedir.
20.02.2020 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı görevine atanan Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit evli ve bir çocuk babasıdır.
Salih Bülent Alten
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümde Ekoloji Profesörü olarak görev yapmaktadır. Doktora derecesini 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Ensitüsü’nde Ekoloji alanında almıştır. Doktora çalışmalarının bir bölümünü UCR (University of California Riverside) yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı altında, 1999 yılında Ekolojik Bilimler Araştırma Laboratuvarı, 2007 yılında Evrimsel Ekoloji ve Genetik Laboratuvarı ve 2014 yılında Vektör Ekolojisi Araştırma Laboratuvarının kurucusudur. 2010-2012 yılları arasında Montpellier Üniversitesi, CNRS ve IRD’nin daveti üzerine, Fransız Devlet Bursu ile bu kuruluşlarda çalışmış ve IRD bünyesinde vektör ekolojisi birimini kurmuştur. 2000-2017 yılları arasında, Hacettepe Üniversitesi Bilim Kurulu Üyeliği, Eğitim Kurulu Üyeliği, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeliği gibi idari görevlerde bulunmuştur. 2014 yılından bu yana, Fransa Bilimler Akademisi Dış Üyeliği ve ECDC (European Center for Disease Control) Bilim Kurulu üyeliği görevleri devam etmektedir. 2014-2015 yıllarında California University Riverside Ecology and Entomology bölümünde “Çağrılı Profesör” olarak görev yapmıştır.
Araştırma konuları, ekoloji ve ekosistem analizi, vektör ekolojisi, vektör taksonomisi, populasyon biyolojisi ve genetik, geometrik morfometri ve popülasyon modellemesidir. Bugüne kadar, ekibiyle birlikte, 145 bilimsel araştırma makalesi (120 adeti SCI ve/veya SCI-expanded), 65 teknik rapor, 5 kitap, 1 kitap bölümü yayınlamıştır. Türkiye’de 17 yüksek lisans, 11 doktora, yurtdışında 7 MsC ve 9 PhD tezine yöneticilik yapmıştır. Çeşitli fonlardan desteklenmiş 24 ulusal, 17 uluslararası projede çalışmış ya da yöneticilik yapmıştır.
1999’da British Airway’in Gelecek için Çevre Ödülünü, 2001 de Birleşmiş Milletler’in Doğa Koruma ve Çevre Ödülünü, 2009 yılında Society for Vector Ecology ‘nin yılın en başarılı biliminsanı ödülünü almıştır. Prof. Alten, 2011-2013 yılları arasında Society for Vector Ecology’nin Avrupa Başkanlığını, 2014-2015 yılları arasında Dünya Başkanlığını yapmıştır.
Halen Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Direktörü olarak görev yapmaktadır. 03 Şubat 2020 tarihinden bu yana İstanbul Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Bilim Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.
Moderatör hakkında
Batur Şehirlioğlu
ODTÜ’de Makine Mühendisliği eğitimi almakta iken 1993 yılında ekoloji hareketine adım attı. Önce Dünya Dostları Derneği üyesi olarak nükleer karşıtı hareket içinde aktif rol aldı. 1995’te mezun olduktan sonra “kırsalda birlikte yaşam” hayaliyle üreticilerin yanında gönüllü olarak çalıştı. Hocamköy Hareketi ve kurucularından olduğu Hocamköy Kooperatifi aracılığıyla Türkiye’de ekoloji, ekolojik köy ve permakültür kavramlarının gelişmesine katkı verdi. Bir yandan da Kırıkkale, Hasandede’de yaşamsal anlamda Ekolojik Köy kurma girişiminde yer aldı. Bu dönemde Victor ile tanıştı ve 2000 yılında Victor ve Oya ile Yalıkavak’ta “kırsalda bir yaşam” denemesine girişti. Bu dönemde ekolojik/ doğal ürün tedariği, dükkânlara danışmanlık, Bodrum Pazarı’nda ekolojik ürün pazarcılığı yaptı.
Ağaçkakan ve Buğday dergilerinde yenilenebilir enerji, kompost, sağlıklı beslenme, doğal temizlik, tüketim alışkanlıkları üzerine yazıları yayınlandı. 1998’den itibaren Buğday Hareketinin içinde ve Buğday Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.
Dernekteki aktif çalışmalarına bir süre ara verdikten sonra 2006 yılından bu yana %100 Ekolojik Pazar Projesi ile yeniden Buğday’da aktif rol üstlendi, bugün dernekte genel müdür olarak görev yapmakta. Ayrıca 2014’te yapılan Olağan Genel Kurul’da dernek yönetim kurulu üyeliğine seçildi. O dönemden beri yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürmekte. Ankara’da yaşıyor. Melek ve Damla adlarında iki kız çocuğu var.