Milliyet Arkeoloji Dergisi mart sayısında Anadolu’nun bereketli topraklarını keşfediyor. Milliyet okuyucularının gazete ile ücretsiz olarak ulaşabileceği dergi, yeni sayısında dünyanın ilk tarım anıtı olan İvriz Kaya Anıtı’nı, Anadolu geleneklerinin binlerce yıl önceki yansımaları Hitit sanatını, Oğuz Demirkol kaleminden Kommagene Krallığı’nı ve tarihe mühür vuran kadınını okuyucularla buluşturuyor.
Kültür mirası bilincini oluşturmak için hayata geçen Milliyet Arkeoloji Dergisi, Anadolu’daki verimli topraklarında medeniyetin başladığı çağlara giderek, dünyanın ilk tarım anıtı olan İvriz Kaya Anıtı’nı gündemine taşıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri için ülkenin dört bir yanından getirilen topraklar içinde anıtın dibinden alınan toprağın da bulunması İvriz Kaya Anıtı’nı daha da özel kılıyor.
Kendi döneminde dünyanın en güçlü devleti ve Anadolu’nun ilk imparatorluğu olan Hititlerin kraliçesi olan Puduhepa, New York’ta Birleşmiş Milletlerin duvarında asılı tarihin ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş’te onun adı ve mührü bulunuyor. Hayatı boyunca Anadolu’da yaşayan Puduhepa’nın hikayesi Milliyet Arkeoloji okuyucuları ile buluşuyor.
Hitit vazo sanatına sayfa ayıran dergi, vazo sanatı ile gündelik yaşama ait bazı kesitleri gösterirken, Anadolu geleneklerinin binlerce yıl önceki yansımalarını ortaya çıkıyor. Arkeolog Ulaş Töre Sivrioğlu’nun Medeniyetlerin Şafağı-Akdeniz’in Öyküsü kitabıyla okuyuculara 6 milyon yıllık bir yolculuğa çıkartıyor.
Emekli büyükelçi Oğuz Demirkol; Kommagene Krallığı’nın önemini “İki etkili kültür arasında köprü olma isteğinden kaynaklanıyordu” şeklinde açıklıyor. Arkeolojiye diplomatik açıdan bakan Demirkol’un Kommagene Krallığı’na ilişkin yazısı da mart sayında Milliyet Arkeoloji’de.
Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne, dijital platformlardan ve Dergilik uygulamasından da erişilebiliyor.