Japonya Büyükelçiliği tarafından, Japonya Tanıtma Vakfı’nın bir projesi olarak Japonya’nın geleneksel sahne sanatı „Kagura“yı Türkiye’ye tanıtmak üzere “Japonya’dan Kagura” internet sitesi açıldı.
23 Şubat’ta, www.japonyadankagura.com adresinde yayına başlayan internet sitesi Türkiye’den binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, Kagura’nın Türkiye’de gördüğü ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti.
Japonya Büyükelçisi SUZUKI Kazuhiro’dan mesaj
Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi SUZUKI Kazuhiro, “Japonya’dan Kagura internet sitesi, Japonya’nın geleneksel sahne sanatları ve Japon kültürü hakkında derin bilgiler vermek ve Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek amacıyla açıldı. Kagura’nın Türkiye’de kısa sürede böylesine ilgi görmesi iki ülke arasındaki kültürel bağların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha görmemizi sağladı. Türk halkının Japon kültürüne ve Kagura’ya ilgisinden büyük memnuniyet duyduk” dedi.
Belgeselde, Hiroshima ilindeki Kagura topluluklarının faaliyetlerinin detaylı olarak tanıtıldığını açıklayan Suzuki, “Hiroshima’da aslında 100’den fazla Kagura topluluğu faaliyet gösteriyor. Bölgesel olarak Kagura, yöre halkı arasında önemli bağlar kurmakta ve yeni bir turizm kaynağı olarak önemli rol oynamaktadır. Burada pek çok kişinin Kagura’yı ilk defa izlediğini düşünüyorum. Japonya’nın farklı bölgelerinde kök salmış çok çeşitli özgün kültürler mevcuttur ve Kagura da bunlardan biridir. Koronavirüs nedeniyle getirilen seyahat kısıtlamaları kalktığında, umarım birçoğunuz Japonya’ya gitme ve Japonya’nın güzellikleri ile harika kültürünü bizzat deneyimleme imkanı bulursunuz.” dedi.
Hem kutsal hem de eğlenceli bir sahne sanatı
Kagura, doğanın nimetlerine duyulan minnettarlıktan ortaya çıkan bir tarım ritüeli ve kökeninin 1000 yıldan daha eski olduğuna inanılıyor. Sonbaharda hasat edilen mahsullerin tanrılara sunulması, festival şeklinde bir ritüelle tanrılara duyulan minnetin ifadesine „Kagura“ denilmeye başlanmış. „Kagura“ Japonya’nın her köşesinde geleneksel bir gösteri sanatı olarak geleceğe miras bırakılmış.
Dramanın eklenmesiyle sahnede icra edilmek üzere özgün bir şekilde gelişen ve bu kez tanıtımı yapılan Hiroshima Kagura; hem kutsal hem de eğlenceli bir sahne sanatı olarak Japonya dışından da ilgi görmektedir.
Japonya’dan Kagura internet sitesi 23 Mart’a kadar yayında
“Hiroshima Kagura”dan „Yamata-no-Orochi“ ve „Momiji-gari“ adlı 2 eser ile Kagura belgeselinin yer aldığı “Japonya’dan Kagura” internet sitesi; 23 Mart 2022, saat 23.59’a kadar www.japonyadankagura.com adresinde yayında olacak. Bu süreçte, ”Yamata-no-Orochi” ve „Momiji-gari“ adlı 2 eser ile Kagura belgeseli Türkiye’den ücretsiz olarak izlenebilecek.
Eser ve Yapım: Japonya Tanıtma Vakfı (Japan Foundation)
Plan Prodüksiyon: RCC Culture Center
Rol alanlar: Hiroshima Kagura Topluluğu, Miyanoki Kagura Topluluğu, Kinshou Kagura Topluluğu, Kuwata Tenshi Kagura Topluluğu
Desekleyenler: Hiroshima Büyük Kent Konseyi “Kagura” Kentleşme İstişare Kurulu, Japonya Büyükelçiliği