Başkent Kolombo’nun yaklaşık 210 kilometre doğusunda, Ampara ilçesindeki Pallakkadu köyündeki çöplükte son 8 yılda plastik çöp tüketmekten ötürü yaklaşık 20 fil öldü.
Ölü hayvanlar üzerinde yapılan muayeneler, çöplükte bulunan büyük miktarda parçalanamayan plastiği yuttuklarını gösteriyor.
Veterinerler, polietilen, gıda ambalajları, plastik, diğer sindirilemeyen atıkların otopsilerde görebildikleri tek şey olduğunu söylüyor.
Filler Sri Lanka’da saygı görüyor ama aynı zamanda tehlikede. Ülkenin ilk fil sayımına göre, sayıları 19. yüzyılda 14 binden 2011’de 6 bine düştü.
Doğal ortamlarının kaybolması ve bozulması nedeniyle giderek daha savunmasız hale geliyorlar. Birçoğu yiyecek bulmak için insan yerleşimlerine yaklaşmaya çalışıyor ve bazıları ekinlerine verilen zarardan dolayı öfkeli kaçak avcılar veya çiftçiler tarafından öldürülüyor.
Çöplükte atık arayan aç filler, plastik ve sindirim sistemlerine zarar veren keskin nesneler tüketiyor. Bu, fillerin yemek yemeği bırakmasına ve ağır vücutlarını dik tutamayacak kadar zayıflamasına yol açıyor, dolayısıyla su da tüketemeyince ölüm süreçleri hızlanıyor.
2017 yılında hükümet, fillerin plastik atık tüketmesini önlemek için vahşi yaşam bölgelerinin yakınındaki çöplüklerdeki çöpleri geri dönüştüreceğini duyurmuş, ayrıca hayvanları uzak tutmak için sitelerin etrafına elektrikli çitler dikileceğini söylemişti ama hiçbiri tam olarak uygulanmadı.
Yetkililere göre, ülke çapındaki vahşi yaşam alanlarında 54 çöplük var ve bunların yakınında yaklaşık 300 fil dolaşıyor.