Vücuttaki kemik, kas ve sinirlerle ilgili operasyonlar Ortopedi ve Travmatoloji hekimleri tarafından yapılırken, ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimleri tarafından planlanmaktadır. Ortopedik ameliyatlar sonrasındaki rehabilitasyonlar, kişinin günlük yaşamdaki aktivitelerine bağımsız olarak dönmelerinde önemli bir rol oynar, bu yüzden ameliyat sonrası süreç de ameliyatlar kadar önemlidir. Hatta ameliyat öncesi başlanan rehabilitasyon ile kasları olabildiğince güçlendirerek, ameliyat sonrası rehabilitasyon sürecini kolaylaştırmaktadır.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden, Dr Öğretim Üyesi Hasan Molaali ‘ortopedi ameliyatları sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyonun’ önemini anlattı.
En çok yapılan ortopedik ameliyatlar nelerdir?
- El cerrahisi ve mikrocerrahi
- Omuz ve dirsek cerrahisi
- Ayak ve ayak bileği cerrahisi
- Artroplasti cerrahisi (Eklem protezleri)
- Omurga cerrahisi
- Ortopedik onkoloji
- Pediatrik ortopedi ve travmatolojisi
Ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamak neden önemlidir?
Ameliyat sonrası uygulanan tüm fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri hastaların hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha iyi hissetmelerine yardımcı olur. Operasyon sonrası gelişebilecek komplikasyonlar azalır. Mobilite ve günlük yaşam aktivitelerine dönüş süreci hızlanır. Operasyon geçirilen bölgede meydana gelen iyileşme sayesinde hastalar günlük işlerine daha hızlı adapte olabilirler. Hasta ve yakınlarının da ameliyat psikolojisinden iyileşme psikolojisine geçişleri daha kolay olabilmektedir.
Ortopedik rehabilitasyonda uygulanan yöntemler nelerdir?
- Kişiye özel egzersiz programı
- Proprioseptif eğitim
- Elektroterapi ajanları ( Ağrı giderici ve kas kuvvetlendirici elektrik akımları)
- Sıcak ve soğuk uygulamalar
- Yüzeysel ve derin ısıtıcılar
- Medikal masaj
- Kinezyolojik bantlama yöntemleri
- CPM (Sürekli pasif hareket uygulayan cihazlar)
- Bunlar ortopedik rehabilitasyonda uyguladığımız yöntemlerden bazılarıdır.
Ortopedik rehabilitasyon süreci ne kadar sürmektedir?
Rehabilitasyon programı hastaya uygulanan cerrahi yönteme, hastanın klinik durumuna ve değerlendirme sonuçlarına göre kısa veya uzun sürebilmektedir, genellikle bu süre 10 gün ile 2 ay arasında değişmektedir.
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA HASTANESİ
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi, 1992 yılında bölgenin ilk özel yataklı sağlık kuruluşu olarak 24 saat uzman hekim kadrosuyla hizmet vermeye başlamıştır. 60.000 metrekare kapalı alanı, depreme dayanıklı akıllı bina teknolojisi, 12 ameliyathanesi, 350 yatak kapasitesi ile Türkiye’de ki öncü sağlık kuruluşlarından biridir. Bünyesinde barındırdığı Organ Nakil Merkezi ve Onkoloji Merkezi ile uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunmaktadır. 2008 yılından bu yana ISO 9001-2008 kalite belgesine sahip olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi aynı zamanda JCI akreditasyonuna sahiptir.