Puruli Kültür Sanat tarafından Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle, Sivil Toplum Destek Programı III altında yürütülen Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema projesi kapsamında oluşturulan Kültüre Erişim Platformu’nun ilk toplantısı 21 Aralık Salı günü, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Türkiye’de kültür ve sanat hayatına eşit erişim alanında faaliyet gösteren ya da düzenledikleri etkinliklerde erişilebilirlik pratiklerine yer veren kurumları bir araya getirerek, bu kurumlar arasındaki diyaloğu artırmayı, alandaki problemleri belirleyip, kurumlar arası olası işbirliği imkanlarını geliştirmeyi hedefleyen Kültüre Erişim Platform’unun ilk toplantısına 15 kurum katıldı.
Puruli Kültür Sanat’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 2 Yaka Kısa Film Festivali, Alternatif Yaşam Derneği, Bozcaada Caz Festivali, British Council Türkiye, Dem Derneği, Engelsiz Erişim Derneği, Erişilebilir Her Şey, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Katadrom Art, Kırkayak Kültür, Komünite Bodrum, PinGOin, Sabancı Vakfı, SineBU ve Turkcell temsilcilerinin yer aldığı toplantıda; kültür ve sanat etkinliklerinde eşit erişimin önündeki yapısal ve davranışsal engeller ile kültür politikaları hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Kültüre Erişim Platformu’nun ikinci toplantısı fiziki olarak, Mayıs 2022 tarihinde düzenlenecek.
Bu yıl Nisan ayında başlayan Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema projesi, 15 aylık uygulama dönemi boyunca sinema ve erişilebilirlik alanında çalışan tarafları bir araya getirerek bir diyalog zemini oluşturmayı, sinemaya erişimin önündeki engelleri tanımlamayı, bu engellerin nasıl bertaraf edilebileceği üzerine ilgili aktörlerle fikir alış verişi yaparak çözüm üretmeyi ve engellilerin sinemadaki temsillerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programının üçüncü dönemi kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimidir. Sivil Toplum Destek Programı STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik yürütülen bir hibe programıdır ve Sivil Toplum Destek Programının üçüncü döneminde verilen desteklerle STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılması ve STK’lar arası ortaklıkların teşvik edilmesi; aktif vatandaşlık ve STK’ların karar alma süreçlerine katılımının desteklenmesi ve son olarak aktif vatandaşlık için yasal çerçevenin geliştirilmesi hedeflenmektedir.