Pandemi süresince en ön saflarda çalışarak zor bir dönem geçiren özel güvenlik sektörünün çalışanları için; 2021 yılının sonuna gelirken bir kez daha özlük haklarının iyileştirilmesi çağrısı yinelendi. Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, pandemiyle geçen seneyi değerlendirirken, “Sektör emekçileri olan Özel Güvenlik Görevlileri, gece-gündüz demeden sürekli vardiyalı düzende çalışıyorlar. Bayramda, tatil günlerinde de nöbette olan; soğuk, yağmur, kar, kış demeden hep çalışan bir kitle. Özlük haklarının iyileştirilmemesi, sahada deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden oluyor” dedi.
Ülkemizde ‘özel güvenlik sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik sektöründe çalışanlar açısından bakıldığında yaptıkları iş ve aldıkları riskin karşılaştırıldığında hak ettikleri özlük haklarının verilmesi konusunda bir denge sağlanamadığını belirtti. GÜSOD Başkanı, yıl sonuna yaklaşırken 2021’de özel güvenlik sektörüne ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Özel güvenlik faaliyetlerinin 1980’li yıllarda başladığını ve 1990’larda bir hizmet ihtiyacına dönmeye başladığını söyleyen KÖSEREİSOĞLU, sektörün en önemli sorununun özlük hakları olduğunu vurguladı.
Pandemi dönemindeki kapanma tedbirleri kapsamında, özel güvenlik sektöründe başta AVM’ler, turizm ve perakende sektörü gibi bazı faaliyet alanlarının kısıtlanmasının ve kapatılmasının daralmalara neden olduğunu söyleyen KÖSEREİSOĞLU, şunları anlattı:
“Özellikle pandeminin ilk döneminde 30 bin güvenlik görevlisi geçici süreyle kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden faydalandı. Bu dönemde özel güvenlik görevlilerinin büyük bir kısmı görevlerine devam etti. Bu nedenle tüm özel güvenlik görevlilerimiz için pandemi süresince maske, siperlik, dezenfektan gibi kişisel koruma malzemeleri temin edildi. Yaptıkları iş gereği ön safhada yer alan özel güvenlik görevlileri için sık sık PCR testleri yapıldı. Bu süreçte özel güvenlik sektöründe çalışanların salgından korunması için yapılan harcamalar 30 milyon TL’yi geçti. Üyelerimiz; pandemide en çok harcamayı yüzde 71 ile maske, siperlik gibi kişisel koruma malzemelerine yaptı. Özel güvenlik görevlileri arasındaki vaka oranı ise yaklaşık olarak yüzde 15’e ulaştı. Aşılama programına dahil edilmesiyle, bu oran düşüş eğilimine girdi.”
Pandemiyle birlikte insan temasının azalması eğilimiyle teknolojik çözümlerin de ön plana çıktığını vurgulayan KÖSEREİSOĞLU, “Bu gelişme, termal kamera ile güvenlik çözümlerinin mevcut çözümlere entegrasyonunu sağladı. Bugün; turnike, kartlı geçiş sistemlerine ateş ölçer entegre edilip yüksek ateşlilere otomatik olarak geçiş izni verilmemesi bu entegrasyonlar sayesinde mümkün hale geldi. Özel güvenlik sektöründe doğru çözüm; insan, bilgi ve teknoloji bir araya gelerek oluşur. İnsan faktörü her zaman bu çözümler arasında yer alacak” diye konuştu.
“İşimiz gereği risk alan bir grubuz”
Özel güvenlik sektörünün risk alan bir grup olduğunu vurgulayan GÜSOD Başkanı KÖSEREİSOĞLU, “Silahla hatta uzun namlulu silahla görev yaptığımız alanlar mevcut. Görevimiz gereği çatışma noktaları diyebileceğimiz kapılarda, geçiş noktalarında, sürtüşmenin olabileceği yerlerde bulunuyoruz. Özel güvenlik görevlileri, gece-gündüz demeden sürekli vardiyalı düzende çalışıyor. Bayramda, tatilde nöbette olan, özel günlerini görev yaparak geçiren ve soğukta, yağmurda, karda, sıcakta hep çalışan bir kitleyiz. Bununla birlikte işimizin gereği birtakım yaralanma, kavga etme, karakola gitme gibi risklerimiz de bulunuyor. Ama bunu dengeleyen özlük haklarımız yok. Bu da insanların bu sektörü geçici olarak tercih etmelerine, mümkünse riskin daha az olduğu, çalışma koşullarının daha iyi olduğu, belki de özlük haklarının bile aynı olduğu ama daha iyi şartlarda çalışabilecekleri sektörleri tercih etmelerine sebebiyet veriyor.
Özlük haklarının iyileştirilmemesi iş gücü kaybına neden oluyor
Özlük haklarının iyileştirilmemesi, deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden oluyor. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri yasası ve ilgili Yönetmeliği kapsamında, özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerindeki çarpanın yükseltilmesi, genel tatil ücret çarpanının ve yıllık izin haklarının artırılmasıyla birlikte özel güvenlik görevlilerine vazife malullüğü hakkının tanınmasının da gerekli olduğunu düşünüyoruz. Özel güvenlik görevlilerinin vefatı, yaralanması durumunda tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığının eklenmesi de sektöre olumlu katkı sağlayacaktır. Özel güvenlik sektörü 30 milyar TL’lik bir kaynağın aktığı bir alan. Ülke olarak harcadığımız paranın karşılığını almak için düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda; İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdindeki girişimlerimizi sürdüreceğiz. Umarım 2022 yılında bu girişimlerimiz karşılığını bulur” diye konuştu.
2021 yılında 340 bin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edildi
GÜSOD Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, Türkiye’de 2020’de 120 bini kamuda olmak üzere 335 bin özel güvenlik görevlisi istihdam edilirken 2021’de bu sayının 340 binin üzerine yükseldiğini ifade etti. KÖSEREİSOĞLU, “Özellikle son beş yılda, kadın güvenlik personeli sayısında da 10 binin üzerinde bir artış yaşandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı verilerine göre, 2015’te 32 bin 539 olan kadın özel güvenlik personeli sayısı bugün 43 bine yükseldi” dedi.