Dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein tarafından ortaklaşa yazılan ve efsanevi fizikçinin genel görelilik teorisine yol açan düşüncesine ender bir bakış açısı sunan bir el yazması, rekor fiyat olan 13,17 milyon dolara (11,7 milyon avro) açık artırmada satıldı. Alıcının adı ise açıklanmadı.
Paris’teki müzayede evi Christie’s, el yazmasının değerini 2,25 milyon dolar 3,38 milyon dolar arasında tahmin etmişti.
Yaklaşık yarısı Einstein’ın el yazısıyla doldurulmuş 54 sayfalık kağıt, düşünürün modern kozmoloji ve küresel konumlandırma sistemi (GPS) navigasyonu gibi teknolojinin temelini oluşturan ünlü teorisine yaklaştığı bilinen iki çalışma belgesinden biri.
Notlar, Einstein’ın yakın arkadaşı ve akademik ortağı olan ve 1913 ile 1914 yılları arasında çalışmanın ortak yazarlarından olan İsviçreli fizikçi Michele Besso’nun gözetiminde tutulmuştu.
Paris’teki müzayedeye ev sahipliği yapan Christie’s uzmanı Vincent Belloy, ‚‚Einstein çok az not tutan biri, bu yüzden el yazmasının hayatta kalması ve bize ulaşması bile onu şimdiden kesinlikle olağanüstü kılıyor“ diye ekledi.
Çoğunlukla buruşuk, hafif sararmış kağıt üzerinde siyah mürekkeple yapılan sonsuz hesaplamalardan oluşan el yazması, Einstein’ın mutlak bir dahi olarak gördüğü popüler imaja meydan okuyor, çünkü onun bile, en azından bazen, hata yaptığını gösteriyor.
Belloy, „Einstein bu elyazmasında hatalar yapıyor ve bence bu onu bir şekilde daha da büyük kılıyor, çünkü kalıcılığı, inşa sürecinde olan düşüncenin düzeltildiğini ve yeniden yönlendirildiğini görüyoruz“ dedi.
Einstein, 1915’te yayınlanan genel görelilik teorisiyle, yerçekimini ilk kez uzay ve zamanın geometrik bir eğrilmesi olarak tanımladığında modern fizikte devrim yarattı, bu bulgu geçerliliğini hala koruyor.