Irak basınında yer alan haberlere göre 329 sandalyeli Irak parlamentosunda 73 sandalye kazanarak birinci olan Sadr grubunun lideri Mukteda Sadr, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı ilk açıklamada hiçbir elçiliğin hükümet kurma sürecine müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.
Yolsuzlukla mücadele edileceğini belirten Mukteda Sadr, “Ey Irak halkı, bugün sizin gününüzdü. Bugün siz ıslahı zafere ulaştırdınız. Bugün Irak’ın günüdür. Bugünden itibaren yolsuzluğun ve yolsuzluk yapanların Irak’ta yeri olmayacak” dedi.
Seçim sonuçlarının hemen ardından Halk Seferberlik Güçleri’ni hedef alan Muktada Sadr, “Silah, yalnızca devletin elinde olmalı ve bu çerçevenin dışında kullanılmamalıdır” diye konuştu.
Mukteda Sadr, daha önce de yasal olarak zaten silahlı kuvvetler baş komutanı sıfatıyla başbakana bağlı olan Halk Seferberlik Güçleri’nin silah bırakması veya orduya katılması gerektiğini söylemişti.
Irak parlamentosunun 2020 yılının ocak ayında aldığı karar doğrultusunda Amerika’nın Irak’ı terk etmesi gerektiğini savunan Halk Seferberlik Güçleri, zaman zaman doğrudan Amerikan güçlerinin hedefi oluyordu.
2018 seçimleri öncesinde de sürekli yolsuzlukla mücadele vurgusu yapan ve kitlesel gösterilere öncülük eden Sadr grubu 2018 seçimlerinde de birinci olmuş ve hükümette belirleyici olmuştu.
Bir önceki seçimlerde ikinci olan Fetih İttifakı ile koalisyon yapan Sadr grubu, 2018’de başbakanlığa seçtiği Adil Abdulmehdi’yi yolsuzluk ve hizmet yetersizliği gerekçesiyle düzenlediği protesto gösterileriyle istifaya zorlamıştı.
Adil Abdulmehdi’nin istifa etmesinden sonra Mustafa Kazımi’nin başbakanlığa getirilmesinde belirleyici rol oynayan Sadr, seçimlerden birkaç ay önce sağlık ve enerji alanındaki hizmet yetersizliklerini ve yolsuzlukları protesto ederek seçim boykotu kararı almıştı.
Mustafa Kazımi hükümetinin sağlık ve elektrik bakanlıkları Sadr grubuna mensup bakanlar tarafından yönetiliyordu.
Mukteda Sadr, seçimlerden kısa bir süre önce boykot kararını geri alarak seçimlere yeniden katıldı.