Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, tartışmalı sosyal medya kararnamesini imzaladı.
BBC’nin haberine göre, Bolsonaro, profillerin „keyfi olarak“ kaldırılması ile mücadele etmek için yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bolsonaro ayrıca yeni düzenlemenin ‘ifade özgürlüğünü korumaya yardımcı olacağını’ öne sürdü.
Yeni kararnamenin, ‘sosyal medya şirketlerinin içeriği denetleme yetkilerine netlik getirmeyi amaçladığı’ aktarıldı.
‘HAKLI SEBEP’ ÖNGÜRÜLÜYOR
Kararname, teknoloji devlerinin bir hesabı veya içeriği kaldırmadan önce „haklı sebep ve motivasyon“ sunmasını öngörüyor.
Söz konusu kararname, 7 Eylül Bağımsızlık Günü’nde Brezilya genelinde gerçekleştirilen Bolsonaro yanlısı kitlesel gösterilerin arifesinde geldi.
Göstericilerin, geçen ay Bolsonaro’nun adını yanlış bilgi ürettiği iddiasıyla soruşturulan kişiler listesine alan Kongre ve Yüksek Mahkemeyi protesto etmesi bekleniyor.
BİR KANALDAN 15 VİDEO KALDIRILMIŞTI
Koronavirüs salgını boyunca Twitter ve Facebook, Bolsonaro ve destekçileri tarafından paylaşılan ve yanıltıcı olduğu düşünülen pek çok gönderiyi kaldırdı.
Temmuz ayında YouTube, Covid-19 hakkında yanlış bilgi yaydığı için Bolsonaro’ya ait bir kanaldan yaklaşık 15 videoyu kaldırmıştı.
Geçen yıl da Facebook, Yüksek Mahkemenin yargıçlara karşı yanlış bilgilendirme yapmakla suçlanan Bolsonaro’nun çok sayıda taraftarının hesaplarını engelleme kararına uydu.
Bolsonaro o zamandan beri destekçilerini Telegram ve Parler gibi alternatif platformlara yönlendiriyor.
BİLİMSEL ÖNLEMLERE KARŞI ÇIKIYOR
Bolsonaro, koronavirüse karşı alınan önlemlere dayanaksız şekilde karşı çıkmasıyla biliniyor. Bolsonaro Brezilya halkına yönelik yaptığı bir konuşmada “Bu konuda daha ne kadar sızlanacak ve yaygara koparacaksınız? Daha ne kadar evde kalacak ve her şeyi kapatacaksınız? Buna artık kimse dayanamıyor. Kayıplara üzülüyoruz ama bir çözüm bulmak ve yüzleşmek zorundayız. Sızlanmayı bırakın” ifadelerini kullanmıştı.
Ayrıca Bolsonaro, Brasilia, Sao Paulo ve Rio de Janeiro gibi büyük şehirlerde uygulanan kısıtlamaları “vahşi” ve “kötü” diye nitelendirmişti.