Tren Sürücüleri Sendikası GDL Başkanı Claus Weselsky, düzenlediği basın toplantısında çarşambadan cuma gününe kadar “genel bir sendikal eylem” öngördüklerini belirtti.
Greve katılımın yoğun olması bekleniyor zira grev kararı sendikanın 37 bin üyesinin yüzde 95’i tarafından kabul edildi.
Çok sayıda kişinin tatile çıktığı bir dönemde kamu kuruluşu Deutsche Bahn faaliyetlerinin yüzde 25’inden daha fazlasını gerçekleştiremeyeceklerini belirterek yolculardan cuma gününe kadar seyahat etmekten kaçınmalarını istedi.
Sendika ile yönetim arasında gelecek toplu sözleşmede ücret müzakerelerinin başarısız olması, bu grev kararında etkili oldu. Özellikle ücret artışı konusunda bir anlaşma sağlanamadı.
Deutsche Bahn ocak 2022’den itibaren yüzde 1,5, mart 2023’ten itibaren ise yüzde 1,7’lik artış önerdi. Sendika ise bunun “çok zayıf” olduğunu belirterek, 2021’den itibaren yüzde 1,4 artış ve 600 eurolu ikramiye, 2022’den itibaren ise yüzde 1,8’lik artış talep ediyor.
Claus Weselsky, „Demiryolu işçileri, liderlerin ceplerini milyonlarla doldurması ve küçük demiryolu işçilerinin kandırılmasından bıktı“ dedi.
Grev devlet açısından sıkıntılı bir döneme denk geldi. Yüzde 100’ü devletin elinde olan Deutsche Bahn salgın nedeniyle 2020’de yaklaşık 6 milyar euroluk açık verdi. Son sel felaketlerinin demiryollarına verdiği zarar ise 1 milyar Euro olarak hesaplandı.
Demiryollarındaki son büyük sosyal çatışma 2014 ile 2015 arasında yaşanmıştı. Yaklaşık dokuz ay boyunca GDL sendikası dokuz kez greve gitmişti. Mayıs 2015’te gerçekleşen altı günlük grev, Deutsche Bahn tarihinin en uzun süreli grevi olmuştu.