Açlık grevindeki göçmenlerin sağlık durumu giderek kötüleşiyor. Sivil toplum örgütleri ve sol partiler her an dram yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
470 dolayında düzensiz göçmen 23 Mayıs’tan bu yana açlık grevinde bulunuyor. Bunların çoğunluğu faslı ve Cezayirlilerden oluşuyor. Açlık grevi, Brüksel’deki bir kilise ile Özgür Üniversite’nin Fransızca ve Flaman dilli sitelerinde yürütülüyor.
Grevcileri destekleyen komiteye göre açlık grevi eylemcileri, oturum izni için yaptıkları başvuruların derinliğine incelenebilmesi için 6 ay veya bir yıllık geçici oturum verilmesini istiyor. Grevciler, talep ettikleri oturum belgeleri ile iş pazarına da erişime açık olmasını istiyor.
Grevcilerden bazıları su içmeyi de bıraktı. Sivil toplum örgütleri ve sol partiler federal hükümetten duruma artık el atmasını istiyor.
Birleşmiş Milletler bile bu konuda çağrıda bulundu. Pazartesi günü Cenevre’de BM’nin iki özel raportörü Başbakan Alexander De Croo hükümetini, Belçika’da düzensiz durumdaki 150 bin yabancının açık olduğu “insan hakları ihlalleri” riskleri karşısında tedbir almaya çağırdı.
KOALİSYON HÜKÜMETİ DAĞILABİLİR
Yaz mevsiminin başında beri açlık grevine etrafında hükümet bünyesindeki gerilim tırmanıyor. Ekim 2020’den beri iktidarda olan koalisyon hükümeti tehlikeye girmiş bulunuyor. Hükümetin temel direklerinden olan Sosyalist Parti ve çevreci Ecolo, bir ölüm yaşanması halinde hükümetten ayrılacakları uyarısında bulundu.
HER AN ÖLÜM HABERİ GELEBİLİR
Hafta sonu Dünya Doktorları örgütü, grevcilerden 300’e yakının su içmeyi de bırakması ardından “her an ölüm” yaşanabileceği uyarısında bulundu.
ANF