IOM tarafından yayınlanan veriler, 2021 yılının ilk yarısında en az 1146 kişi denizde boğularak can verdi. 2020 yılının aynı döneminde 513, 2019’da 647 kişi hayatını kaybetmişti.
Veriler Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken denizde hayatını kaybeden göçmen ve mültecilerin sayısının ikiye katlandığını gösteriyor.
IOM raporunda, “Sivil arama ve kurtarma örgütleri önemli engellerle karşılaşmaya devam etti, teknelerinin çoğu idari el koymalar ve mürettebata karşı devam eden cezai ve idari işlemler nedeniyle Avrupa limanlarında mahsur kaldı” tepkisinde bulundu.
Yıllardır İtalya ve Avrupa Birliği, Libyalı sahil güvenlik ekiplerini, tacirlerin göçmenleri Avrupa’ya doğru taşımasını engellemesi için finanse ediyor, eğitiyor ve donatıyor. Yapılan bu tartışmalı anlaşma ise göçmenlere karşı ağır ihlallere dönüşüyor. Sahil güvenlik birimleri ilticacılara karşı kötü muamelelerde bulunmakla suçlanıyor.
Uluslararası deniz hukukuna göre denizde kurtarılan kişilerin güvenli bir limana taşınmaları gerekiyor. BM ise Libya’yı güvenli bir liman olarak değerlendirmiyor.
IOM Genel Müdürü Antonio Vitorino, “IOM, devletlerin Avrupa’ya giden deniz göç yollarındaki can kayıplarını azaltmak ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymak için acil ve proaktif önlemler alma çağrısını yineler” dedi.
Geçen altı ay içerisinde yaşanan ölümlerin çoğunluğu 896 kişi ile Akdeniz’de yaşandı, bu da 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 130’luk bir artışı ifade ediyor. Bu ölümlerin 741’i Orta Akdeniz’de, 149’u Doğu Akdeniz’de gerçekleşti. Türkiye’den yola çıkarak Yunanistan’a ulaşmaya çalışırken 6 kişi hayatını kaybetti.
ANF