Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk, toplam 10 kişiyi katleden ırkçı örgüt NSU davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız, “2021 Ludwig-Beck Cesaret Ödülü”ne layık görüldü.
Defalarca „NSU 2.0“ imzası taşıyan tehdit mektupları alan ve ülkede uzun süre gündem olan Frankfurt Barosu avukatlarından Yıldız, ödülünü, Wiesbaden Belediye Başkanı Gerd-Uwe Mende’nin elinden aldı.
AA’nın aktardığına göre konuşmasında, Alman anayasasının birinci maddesinde yer alan insan onurunun dokunulmazlığına atıfta bulunan Yıldız, „Eğer söz konusu bu tehdit devletten geliyorsa ne yapmalıyız? Eğer sürekli tehdit ve saldırılar devam ediyorsa, bizim onurumuzu kim koruyacak?“ diye sordu.
Seda Başay Yıldız, insanların birbirini daha fazla anlaması ve karşılıklı güvenin oluşturulması için insanların birbiriyle daha fazla konuşması gerektiğine işaret etti.
Yıldız’a “NSU 2.0” imzasıyla tehdit mektubu gönderdiği öne sürülen bir kişi mayıs ayında tutuklanmıştı. Zanlının, Yıldız’ın adres bilgilerine nasıl ulaştığı henüz bilinmiyor.
Hanau Katliamı’na Meclis incelemesi
SPD, FDP ve Sol Parti (DIE LINKE) Hessen Eyalet Parlamentosu’nda Hanau Katliamı’nda yaşananları incelemek amacıyla araştırma komisyonu oluşturmak için ortak bir önerge verdi.
Önerge ile ilgili yapılan açıklamada, ırkçı saldırgan Tobias R.’in 19 Şubat 2020’de beşi Türkiye kökenli dokuz göçmeni katlettiği katliamda devletle bağlantılı sayısız tutarsızlık olduğu kaydedildi. Araştırma komisyonunun yakınlarını kaybedenlerin acılarını hafifletemeyeceği, ancak katliamla ilgili sorulara yanıt bulabileceği belirtildi. Açıklamada, „Aileler de bunu uzun zamandan beri talep ediyor. Bunu akrabalarımıza borçluyuz“ denildi.
Saldırganın ırkçı düşüncelerini açık açık belirttiği halde silah ruhsatı aldığı ve ırkçılıkla suçlanan Frankfurt özel kuvvetlerinde görev yapan 19 polisten 13’ünün katliam günü Hanau’da görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Polis yardım çağrısına yanıt vermemekle ve katliama gerektiği gibi müdahele etmemekle suçlanmıştı.
Komisyon önergesinde, katliamın aydınlatılmasının başsavcılığın sorumluluğunda olduğu, ancak eyalet hükümeti ve ona bağlı kurumların olası ihmallerini, idari süreçlerdeki sorunları ve mevcut yapılardaki açıkları araştırmanın da Hessen Eyalet Parlamentosu’nun görevi olduğu belirtildi. Önergede komisyonun Tobias R.’ye silah ruhsatı verilirken bir ihmal olup olmadığı; katliam günü 110 polis imdat telefonuna ulaşmadaki zorluğun nereden kaynaklandığı, ilk olay yeri Heumark’tan sonra saldırgan ikinci ve üçüncü nargile cafelere giderken onu durdurmaları için polisten yardım isteyen Vili Viorel’in neden hayatını kaybettiği ve polisin olaya müdahele etmemesinin sebebinin açıklığa kavuşturulması istendi.
Önergenin kabulü için Hessen Parlamentosu’nun en az beşte birinin ‚evet‘ oyu vermesi gerekiyor. Toplam 137 milletvekili bulunan parlamentoda SPD’nin (29) milletvekili sayısı komisyonun kabülü için yeterli. Koalisyon ortakları CDU ile Yeşiller de komisyonun kurulmasına olumlu baktıklarını açıkladılar. Olası komisyonda koalisyon partileri CDU beş, Yeşiller üç ile SPD üç, ırkçı parti AfD iki, FDP bir ve Sol Parti bir üye ile temsil edilecek.
BirGün