İran Ulusal Gözlemevi, İranlı bilim adamları ve mühendisler tarafından tasarlanarak uygulanmıştır. Teleskopun tüm aksam ve ekipmanları ile bu gözlemevinin kubbesi İran’da yapılıyor ve bu projenin hayata geçmesiyle İran, dünyada teleskop yapan 10 ülke arasına girdi.
İnşası beş yıl süren İran Ulusal Gözlemevi’nin yeri için incelenen 40 tepe arasından Kaşan’ın güneyindeki Gergeş Zirvesi seçildi.
Ana teleskop aynasının çapı 3.4 metredir ve 90 tonluk yapısı, gök cisimlerini çok ince bir şekilde takip ediyor. Teleskopun kubbesi 24 metre yüksekliğinde ve 16 metre çapında olup dönen kısmı 250 tondur ve teleskop, aktif optiklerle donatılmıştır.
Kompleksin tamamı, Gergeş’in 3.600 metrelik zirvesinin üzerindeki Özgürlük Kulesi’nin yarısı yüksekliğindeki bir odaya yerleştirilmiştir. Teleskop kompleksi, gün boyunca daha soğuk bir sıcaklıkta gözlemevinin kubbesinin içine yerleştirilmiştir.
İran Ulusal Gözlemevi Teleskobu, Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanlığı ile Plan ve Bütçe Kurumu’nun desteğiyle Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü’nde inşa edilmiş, fırlatılmasıyla birlikte İran’da bilimsel bir astronomik akım oluşacaktır.
IRNA