in ,

ABD ambargoları sonucu İran’da 15 Kelebek Hastası hayatını kaybetti

ABD ambargolarından dolayı 15 Kelebek Hastasının hayatını kaybetti

Kelebek Hastaları Evi Müdürü Seyyid Hamidreza Haşimi, ABD’nin ilaçların ambargo kapsamında olmadığı idiasının yalan olduğunu, ABD ambargolarından dolayı 15 Kelebek Hastasının hayatını kaybettiğini söyledi.

Kelebek Hastaları Evi Müdürü Seyyid Hamidreza Haşimi, IRNA’ya yaptığı açıklamada, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilip ve ambargolara başlaması sonrası Mayıs 2018 ile Mayıs 2019 tarihleri arasından ambargodan kanaklaı 15 Kelebek Hastasının hayatını kaybettiğini söyledi.

Haşimi, Dışişleri Bakanlığının çabası ve UNİCEF’in işbirliği ile bu hastaların bir senelik ilaç ve pansuman malzemelerinin temin edilip depolandığını söyledi.

Haşimi, bu hastaların pansumanlarının bir İsveç firması tarafından üretildiğini ve sadece bu malzemenin hastalar tarafından kullanıldığını belirterek, bu pansumanların ambargolardan dolayı ülkeye girişinin imkansız hale gelmesi sonrası 15 hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Kelebek hastalığı ya da Epidermolizis Bülloza, cildin çok kolay bir şekilde kabarmasına ve aşınmasına neden olan bir grup genetik deri hastalığıdır. EB’li kişilerde, kabarcıklar sürtünme veya çizilme gibi küçük yaralanmalara veya sürtünmeye tepki olarak oluşur. Kabarcık oluşumunun derinliğine veya seviyesine göre sınıflandırılan dört ana Epidermolizis bülloza türü vardır.

Bu şirketlerden biri, markalı giysiler (mepilex) üreten ve bu hastaların yaralarının tamirinde etkili olan referans bir ürün haline gelen molnlyke adlı İsveç ilaç şirketidir. Ürünü, bu hastaların yaralarının onarımında etkilidir ve tıbbi literatürde, malpel pansumanın markası, EB hastalarının ana tedavisi olarak adlandırılır.

İran’da Sağlık Bakanlığı her yıl hastalara pansumanlarını ücretsiz olarak sağlamaktadır. Ancak ne yazık ki, geçen yıldan bu yana ABD tarafından İran’a karşı uygulanan aşırı yaptırımlarla bu şirket, İran’a pansuman satmayı reddetmiş ve şu ana kadar bunun için uygun bir alternatif bulunmamıştır.

Kelebek hastalarının vücudu bu pansumana bağlıdır ve yaşamları ciddi risk altındadır, Yaptırımların başlangıcından beri hastalardan 300’ünün durumu ciddi şekilde kötüleşmiş ve 7’si hayatını kaybetmiştir.

Bütün bunlar ABD’nın İran’ın tıbbi alanlarına yaptırım uygulanmadığını iddia ettiği bir döneme denk gelmektedir. İnsan haklarından dem vuran Avrupalılar ve özellikle İsveçliler de böylece İranlı kelebek hastalarının canını hiçe saymıştır.

IRNA

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

6 Premieren in der Geschichte der chinesischen Luft- und Raumfahrt

„İmkansız güzellik standartları akıl sağlığımı bozdu“