ALMANYALILAR – 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her yıl adından da anlaşılacağı üzere bayram olarak 102 yıldır kutlanıyor. Bu günün neden kutlandığını unutmayıp tekrarlamak özellikle bu dönemde ciddi bir önem taşıyor.
Anadolu İhtilali de denilen ulusal kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da, üç gün önce İstanbul’dan hareket eden bindiği Bandırma adlı vapurun Samsun’a gelmesiyle başlar. Nasıl ve neden geldiği arşivlerde kayıtlıyken yine farklı cenahlar onun bu gelişini bile kendi ideolojilerine malzeme yapmak isterler.
Ülke barış anlaşmasını imzalamış, savaştan yenik çıkmış ve yurdun dört bir yanı dönemin emperyalist güçlerince işgal edilmiştir. Yurdun dört bir yanında ama direnenler de vardır. Bu direnişlerden biri de Samsun’da bir teğmenin önderliğinde sürmektedir. Padişahın fermanı ile Kemal Paşa, Damat Ferit hükümetinin aldığı tedbirleri dahilinde bahsi geçen isyanı Osmanlı adına bastırmak için Samsun’a gönderilir.
Olup bitenlerin farkında olan Gazi Mustafa Kemal Paşa mevcut durumu yerinde gidip görür, daha önceden de tanık olduğu nice olayların ve gelişmelerin getirdiği sonuçlardan yola çıkarak bizzat isyanın başına geçer, önce Amasya’da milli mücadelenin resmi temelini atar, ardından yaptığı kongrelerle ihtilalin tohumlarını Anadolu’nun dört bir yanına atar.
İsyan başarıya ulaşır birkaç yıllık çetin, zor ama bir o kadar da görkemli ve unutulmaz yeri ile tarihe geçen altın bir zaferle taçlandırılır. Akabinde de 29 Ekim 1923’de bugünkü cumhuriyet resmen kurulur. 15 yıl sonra bizzat Atatürk’ün emri ile çıkartılan bir kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” her yıl 19 Mayıs’ta kutlanmaya başlar. “Ben 19 Mayıs günü doğdum” demiştir.
Cumhuriyetin kurulmasından yarım asır kadar sonra onun takipçisi olduğunu iddia eden Amerikancı faşist generaller 12 Eylül’de darbe yaptıklarında, bilmeden ve istemeden Türkiye’ye bir iyilik yaparlar. Atatürk’e ve mirasına en büyük kötülüğü yaptıklarından habersiz nice şerefsizlikten sonra, bu bayramın başına “Atatürk’ü Anma”yı da getirirler.
20 Haziran 1938 tarihinde çıkarılan kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmakta olan milli bayramın adı 12 Eylül Darbesinin ardından “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilir.
19 Mayıs kutlu olsun!