in ,

Hamburglu Kolombiyalıların protesto eylemi

Kolombiya’daki ölümcül polis şiddeti Hamburg’da protesto edildi

Kolombiya'da yaşanan devlet terörü Hamburg'da protesto edildi

ALMANYALILAR – Kolombiyalılar 28 Nisan tarihinden beri hükümetin açıkladığı yeni vergi reformu paketini protesto amacıyla sokaklarda. Bogota, Popayan, Cali şehirlerinde hızla yayılan protestolarda bugüne kadar onlarca insan hayatını kaybetti, yine bir o kadarı ağır yaralandı, gözaltı ve tutuklama furyası halen devam ediyor. Protestocular ile polis (ESMAD) ve askeri güçler arasında yaşanan çatışmaların şiddeti gösterilerin ülke çapına yayılmasıyla hayatını yitirenlerin sayısı da gün geçtikçe arttı.

Onlarca ölü, yüzlerce yaralı ve sayısız gözaltı var

Ulusal Grev Komitesi otuzun üzerinde insanın polis şiddeti yüzünden hayatlarını kaybettiklerini açıkladı. Bunun yanı sıra uluslararası insan hakları örgütleri devlet güçlerinin eylemcilere karşı keyfi davrandıklarını ve aşırı güç kullandıklarını, polisin ve askerlerin göstericilerin üzerine resmen ateş açtıklarını, göstericilere karşı göz yaşartıcı bombaların kullanıldığını, su sıkan araçların saldırısına uğradıklarını, insan hakları savunucularının güvenlik güçlerinin tehditlerine maruz kaldıklarını, gözaltına alınanların bazılarından haber alamadıklarını, keyfi tutuklamalar, işkence ve gözaltında cinsel saldırıları haberlerinin geldiğini, hemen bir araştırma komisyonun kurulup polis şiddetinin araştırılması ve engellenmesi gerektiğini açıkladılar.

Polsi ve asker acımasız bir şiddet ve devlet terörü uyguluyorlar

Yine BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, insan hakları savunucularının tehdit edildiğine ve ayrıca protestocuların yaralandığına, hatta öldürüldüğüne dair raporlar aldıklarını aktardı. Hurtado, „Açıkça söyleyebiliriz ki güvenlik görevlileri tarafından aşırı güç kullanımı, ateş açma, göstericilere yönelik darp gibi raporlar aldık ve tanıklarımız var“ diye konuştu. Gözlemciler 19 ölüm olayının incelenmesi gerektiği çağrısında bulunuyorlar. Resmi kurumlardan ölümlere dair herhangi bir açıklama bugüne kadar yapılmadı.

Kayıplar, işkence ve gözaltında taciz yine gündemde

Kolombiyalılar neden böyle öfkeliler ve sokağa döküldüler? Bahsi geçen vergi reformu ile milyonlarca asgari ücretle geçinen işçiler ve çok düşük ücrete aldıkları için vergiden bugüne kadar muaf olanlar vergi ödemek zorunda kalacaklar. Aylık ortalama gelir şu an 250 dolar civarında. Gerçekleşecek reform ile ama bu rakamın neredeyse üçte birini vergi olarak kaybedecekler. Kolombiya hükümeti küresel salgının neden olduğu ekonomik krizin etkilerini hafifletmek amacıyla planladığı bu reformlara ek olarak KDV’lerin arttırılması, vergi mükellefleri sicilinin arttırılması gibi hedeflerle 6,8 milyar dolar vergi toplamayacaklarını açıklamıştı.

Devlet Başkanı göstericileri teröristlikle suçladı

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, göstericileri saldrıganlar, vandallar ve teröristler diye suçlayarak ekonomiden sorumlu bakanı görevinden alıp yerine yenisini atasa ve her ne kadar 2 Mayıs’ta çark edip planlanan reform paketini geri çektiklerini açıklasa da, o günden beri eylemler ülke ve dünya genelinde dalga dalga yayılmaya devam ediyor.

Kolombiya devletinin terörü resmen teşhir edildi

Dün Hamburg’un merkezindeki Börsenbrücke’de bulunan Kolombiya Konsolosluğu önünde de kentte yaşayan „Hamburglu Latin Amerikalılar“ın çağrısı ile bir miting gerçekleşti. 200’e yakın Kolombiyalı, Perulu, Brezilyalı ve diğer uluslardan Latin Amerikalılar ve Almanlar Kolombiya’da gerçekleşen ölümleri, insan hakları ihlallerini protesto ettiler ve ekonomik krizin ağır yükünün üzerlerine atılmak istenen Kolombiyalılar’ı dayanışmaları ile selamladılar.

Uluslararası dayanışmaya çağrılar yapıldı

Sivil toplum örgütleri 3 Mayıs’tan beri 26 ölüm vakası, 761 keyfi gözaltı, 142 yaralı, 9 polis cinsel taciz vakası ve 56 kayıp, defalarca gazetecilere saldırı, keyfi olarak gözaltına alınıp kullandıkları malzemelerin de tahrip edildiği ve bu saldırıların sistematik bir uygulama olduğu haberlerini paylaştılar.

Kötü havaya rağmen miting renkli ve kalabalıktı

Yağmurlu ve rüzgarlı havada konsolosluğun önüne toplanan kalabalık şarkılar söyleyip sloganlar attılar. Yapılan konuşmalarla memleketlerinde yaşanan devlet terörünü ve hak ihlallerini barışçıl ve renkli bir biçimde protesto ettiler.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Abi-Chaos an Hamburgs Schulen

Let him go