in ,

Susan Sontag’tan rahatsız edici ve derinlikli bir anti-roman: İyiliksever

Edebiyat

Susan Sontag’ın deneysel kurgu alanındaki ilk çalışması İyiliksever, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor

Amerikan edebiyatının önemli isimlerinden Susan Sontag’ın deneysel kurgu alanındaki ilk çalışması İyiliksever, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. İlk kez 1963’te yayımlanan ve eşsiz bir yazarı dünyaya duyuran bu eser, eğlenceli olmasının yanı sıra rahatsız edici ve derinlikli bir anti-roman olma niteliğinde.

Susan Sontag’ın ilk kez 1963’te yayımlanan romanı İyiliksever, Can Yayınları etiketiyle raflarda.

Düşlüyorum, öyleyse varım 

İyiliksever, zengin ve hoşgörülü babası tarafından desteklenen, alışıldık insani hırslardan yoksun Hippolyte adlı genç bir adamın rüyalarını yorumlamak için hayatını kullanışını konu alıyor. Üniversitenin üçüncü sınıfında yazdığı bir makale sayesinde arzuladığı entelektüel çevreyle tanışma fırsatı bulan Hippolyte, zamanının çoğunu, birçok incelikli konuşmacının uğrak yeri olan Frau Anders’in salonunda geçirir. Çok geçmeden üniversite eğitimini yarıda bırakır. Daha sonraları bir dizi rahatsız edici rüya görmeye başlar ve bir karar verir: Bundan böyle hayatını yorumlamak için rüyalarını kullanmak yerine, rüyalarını yorumlamak için hayatını kullanacaktır. 

“Henüz mutlulukla uzlaşamıyorum. Şiddetli bir ironi gırtlağımı sıkıyor. Düşlerimi ele geçiriyor. Beni korkunç, faydasız eylemlere itiyor. Kendimi fazla ciddiye almama neden oluyor ve rüyalarımdaki suç ortakları ile akıl hocaları dışında, başka birini ciddiye almamı engelleyerek son buluyor.” 

Eşsiz bir yazarı dünyaya duyuran İyiliksever eğlenceli olmasının yanı sıra rahatsız edici ve derinlikli bir anti-roman. 

“Önemli bir yazar. Özellikle rüyaları ve düşünceleri gerçek bir hikâyeye dönüştürme biçimine hayranım.” Hannah Arendt

SUSAN SONTAG, 1933’te New York’ta doğdu. Çocukluğu Tucson, Arizona ve Los Angeles’ta geçti. On beş yaşındayken California Üniver­site­si’ne girdi. Bir yıl sonra Chicago Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve 1951’de mezun oldu. Çalışmalarını Harvard Üniver­sitesi’nde sürdürdü ve felsefe doktorası yaptı. 1957-1958 yıllarında Paris Üniversite­si’nde çalıştı. Daha sonra Amerika’ya dönerek New York Koleji’nde felsefe dersleri verdi ve Columbia Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptı. 60’lı yıllar boyunca The New York Review of Books, Commentary ve Partisan Review’da birçok denemesi yayımlandı. Film senaryoları yazan ve yönetmenlik de yapan Susan Sontag’ın denemeleri arasında Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş, Fotoğraf Üzerine ve Başkalarının Acısına Bakmak sayılabilir. Yanardağ Sevdalısı, Amerika’da, İyiliksever ve Ölüm Tüneli adlı romanları dışında Ben, Vesaire adlı bir de öykü kitabı vardır. Sontag 2004’te New York’ta öldü.

DUYGU ŞAHİN, 1987’de Antalya’da doğdu. ATSO Antalya Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim eğitimi aldıktan sonra lisans, yüksek lisans ve doktorasını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü’nde tamamladı. 2015’ten bu yana çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde sanat tarihi dersleri veriyor ve şu an üç kedisiyle birlikte Gemlik, Umurbey’de yaşıyor. Diğer çevirilerinden bazıları şunlar: Ölümsüz (Catherynne Valente), Çıplak Tekillik (Sergio de la Pava), Kış Hakikatleri (Paul la Farge), Mavi Tarlalardan Yürü (Claire Keegan), Oscar ve Lucinda (Peter Carey), Ebenezer le Page’in Kitabı (G.B. Edwards), Sanatın Toplumsal Tarihi, 4 cilt (Arnold Hauser).

What do you think?

2.4k Points
Upvote Downvote

Cansel Oruç’un kaleme aldığı, ‚Başarmaktan Korkma‘ kitabı okuyucuyla buluştu

P&G’de Analitik ve İçgörü: 100 Yıldır Süren Merak