in , ,

Pilar Quintana’dan „Uçurumlar“

Roman

Pilar Quintana’dan küçük bir kız çocuğunun yalnız kalbine doğru bir yolculuk: Uçurumlar

Köpek adlı eseriyle tanıdığımız Kolombiyalı yazar Pilar Quintana, yeni romanı Uçurumlar’da bu kez bir çocuğun gözünden yaşamdaki kırılma noktalarının bireyi geri dönülmez uçurumların kıyısına nasıl sürükleyebildiğini anlatıyor. 1983 yılında, Kolombiya’nın Cali kentinde geçen hüzünlü hikâyesiyle Uçurumlar, okuru bir yandan annesinin duygusal çalkantıları ile babasının dayanılmaz suskunluklarının yükünü taşıyan, bir yandan da terk edilme korkusuyla yaşayan küçük bir kız çocuğunun yalnız kalbine doğru yolculuğa çıkarıyor. 

2017 yılında kaleme aldığı Köpek adlı eseriyle tanıdığımız Pilar Quintana’nın, Alfaguara Roman Ödülü’nü alan eseri Uçurumlar, Can Yayınları etiketiyle raflarda.

Quintana yeni romanında, bu kez Kolombiya’nın Cali kentini çarpıcı ve canlı bir arka plan olarak kullanıyor ve çocukların tam olarak anlayamasalar da gözlemleriyle karmakarışık gerçekleri fark edebildiklerini ve yaşamdaki kırılma noktalarının bireyi geri dönülmez uçurumların kıyısına nasıl sürükleyebildiğini anlatıyor. Uçurumlar, okurları bir yandan annesinin duygusal çalkantıları ile babasının dayanılmaz suskunluklarının yükünü taşıyan, bir yandan da terk edilme korkusuyla yaşayan küçük bir kız çocuğunun yalnız kalbine doğru yolculuğa çıkarıyor. 

Herkesin henüz farkına varmadığı yaraları var

Claudia sekiz yaşında, dünyayı etrafındaki yetişkinlerin gözünden anlamaya çalışan, hassas bir çocuktur. Çalışkan babası neredeyse hiç konuşmazken, mutsuz annesi günlerini magazinler okuyarak, bitkileriyle ilgilenerek ve Claudia’nın kafasını kadınlara dair trajik hikâyelerle doldurarak geçirir. Bir gün ailenin hassas dengesini bozan bir davetsiz misafir çıkagelecek ve Claudia’nın dünyasını değiştirecektir. 

“Kolombiyalı yazar Pilar Quintana, klişelerin ardındaki derin insani özlemleri ve uçurumları ortaya çıkarıyor.” Süddeutsche Zeitung

PILAR QUINTANA, 1972’de Kolombiya’nın Cali kentinde doğdu. Bogotá’daki Javeriana Üniversitesi’nde öğrenim gördü. İlk romanı Cosquillas en la Lengua’yı (Dilde Gıdıklanmalar) 2003’te yayımladı. 2007’de Hay Festival’da Latin Amerika’nın en gelecek vaat eden yazarları arasında gösterildi. 2017’de yazdığı Köpek romanıyla Biblioteca de Narrativa Colombiana Ödülü’nü, 2021’de yayımladığı Uçurumlar romanıyla Alfaguara Roman Ödülü’nü kazandı.

HAVVA MUTLU, 1949’da doğdu. Emekli Türkçe öğretmeni, yazar, kokartlı turist rehberi, çevirmen. 1988’den beri İspanyolca çevirmenlik yapan Havva Mutlu’nun yazılı ve sözlü çevirilerin haricinde dizi çevirileri de bulunmaktadır. Dünyada ilk kez Türkiye’deki Unesco Dünya Miraslarını konu alan gençlik romanları dizisi projesini oluşturdu, bu dizinin dokuz kitabı Türkiye’de, Safranbolu’yu konu alan kitabı ise Japoncaya çevrilerek 2022’de Japonya’da yayımlandı. Soğansız Yemek adlı romanı kendi sesinden sesli kitap olarak dijital platformlarda yerini aldı. İspanyolcadan yaptığı çevirilerden Ketum Kahraman (Mario Vargas Lloosa), Acı Çikolata; Tita’nın Günlüğü; Kara Geçmişim (Laura Esquivell), Çocukluk Defterleri (Norah Lange) ve Köpek; Uçurumlar (Pilar Quintana) Can Yayınları tarafından, İyi Geceler Julia ve Conelius ve İmkânsızlar Ambarı (Carles Sala y Vila) Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

What do you think?

1k Points
Upvote Downvote

Praktische Tipps für Ernte und Lagerung von Obst und Gemüse aus dem eigenen Garten

Neue Kunstmesse für Zürich