in ,

Sanatçı Oytun Berktan mübadele döneminin 100.yılını sanat deneyimine dönüştürüyor

“BİR ASIRLIK AYRILIK HİKÂYESİ” – “GÖÇ VE AŞK”

Adres: Asmalı Mescit Mahallesi,Ensiz Sokak,1/B Beyoğlu-İstanbul

İç mimar ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle tanınan Oytun Berktan, “Ötekileşmek, köklenememek”, sızısını yüreklerinde taşıyarak gözyaşı dökenlerin hatırasını anlatmayı amaçladığı “Mübadele // Büyük Göç” isimli resim sergisiyle, sanatseverlere uzun yıllar unutulmayacak bir deneyim sunmaya hazırlanıyor.

Mimarlık ve iç mimarlık alanındaki çalışmalarının yanı sıra müzik ve resimle olan bağını asla koparmayan Multidisipliner sanatçı Oytun Berktan, Goba Art &Design Galeri’de 5 Ekim’de kapılarını açacak serginin ardından, mübadele hatırasını 26 Ekim’de Kapadokya’da vereceği konser ile de pekiştirecek.

Mimarlık ve iç mimarlık alanındaki çalışmalarının yanı sıra müzik ve resimle olan bağını asla koparmayan Oytun Berktan, “mübadele”nin 100’üncü yılında karşımıza; “göç ve aşk” temalı resim sergisiyle çıkıyor.

Goba Art&Design ev sahipliğinde, mübadelenin 100’üncü yılında “göç ve aşk” sergisinde birçok farklı ve karışık tekniği gözler önüne seriyor ödüllü mimar Berktan, yılların kazandırmış olduğu “el eskizlerindeki” ifade zenginliğini büyük ebatlı tuvallere de taşıyor. Yalın çizgisel formların, duygu ve derinlik yüklü anlatımında siyah, beyaz ve altın tonlarının kontrastından destek alıyor. Kâğıt, tuval, cam ve cam altı çalışmaların bir görsel şölene dönüştüğü bu sergiye, “mübadeleye ağıt” adlı şiiri ve seslendirdiği “LAL” ses kaydı da eşlik ediyor. Bir sanat deneyimine dönüşen ve tüm sanat dallarının ahenk içinde bütünlüğe evirildiği bu sanat performansı sanatseverlere eşsiz bir deneyim sunacak.

Zorunlu bir göçün tam 1 asırlık hikâyesini resmetmek istediğini belirten Berktan, “Yaşadığım, tasarladığım, yeniden fonksiyon yüklediğim yapılardaki anıların ve bu mekânlarda kalmış olan hislerin bendeki yansımalarını sizlerle paylaşıyorum. Bir mekânı, özellikle de tarihi bir yapıyı yeniden hayata döndürmeden önce mutlaka her odasında, avlusunda oturup dinlerim onu. Yaşanmışlıklarını, yapının bana anlatmak istediklerini, “kucak açışını” yahut “oraya lütfen dokunma” dediğini duyar ve saygıyla başımı eğer, bu doğrultuda tasarlarım. Kapadokya bundan tam 17 yıl önce çağırdı beni sırlarını paylaşmaya. Öğrettikleri ve daha da öğretecekleri, kazandırdıkları ve daha da kazandıracakları için bu sergi ile teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

“Ben bu insanların emanet çeyizlerinin ağırlığını taşıyorum”

Aynı tanrıya farklı şekillerde inançlarını adayan insanların, nereye varacağını bilmedikleri yolculuklara çıkmasıdır mübadele. Bir dünya savaşının ve yurttaki Kurtuluş Savaşı sonrasında iki milletin insanlarının dostken düşman oluşunun hikâyesidir. Atalarına, mezarlarına, komşularına, dostlarına, aşklarına, birlikte atılan kahkahalara ve paylaşılan acılara, arşınlanan köy taşlarına, bahçelerindeki kayısı ağaçlarına, yani ait oldukları güzel yurtlarına veda edenlerdir mübadiller. Tam bir asır sonra; üstlerindeki gökkuşağını bir battaniye gibi örten bulutlara evlerinden son kez bakıp, ardından yola revan olanların hüzünlü hikâyesi; “Ben bu insanların emanet çeyizlerinin ağırlığını taşıyorum” diyen ressam/müzisyen/ödüllü mimar Oytun Berktan’ın sanatı sayesinde sanat severlerle buluşuyor.

Mübadele ruhu 26 Ekim’de Kapadokya’da olacak

İstanbul ve Kapadokya’da hayatına devam eden Oytun Berktan, resim sergisinin ardından 26 Ekim 2024 tarihinde Kapadokya’da aynı konu başlığıyla, ortak kültürel tınılarla yorumlanan repertuarıyla bir konser de gerçekleştirecek. Avanos Chez Galip Seramik ve çini atölyesi ve galerisi bünyesinde yer alacak olan konserden elde edeceği geliri hayvan barınağı yapımına bağışlayacak.

What do you think?

1k Points
Upvote Downvote

Comedian Felix Lobrecht bekommt Wachsfigur

Rebecca Beasley’den modernist şiirin inceliklerine dair benzersiz bir çalışma: “Modernist Şiirin Kuramcıları”