in ,

III. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması ne zaman?

Edebiyat

Hamburglu yazarlar Süleyman Deveci, Gülderen Arık ve Okan Oruk

Hamburg sonbaharda yine edebiyata doyacak

HAMBURG- Yazar Süleyman Deveci Hamburglu yazar meslektaşları Gülderen Arık ve Okan Oruk ile bir araya gelerek III. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması’nı konuştu. Yazarın çağrısı ile biraraya gelen meslektaşlar ilk etapta yazarlardan, edebiyatseverlerden ve eski faaliyetleri vesilesiyle kendilerini tanıyan dostlarından oluşan bir hazırlık komitesinin kurulması kararını aldılar.

Konuyu derinlemesine masaya yatıran yazarlar ilk iki buluşma hakkında görüşlerini belirtip neden yeniden bir buluşma ihtiyacını konuştular. İlk buluşmada siyasi yelpazenin en solundan en sağına bilip tanıdıkları hemen her yazara çağrı yaptıklarını, Hamburg’un daha önce böylesi bir etkinliğe şahit olmadığını, her türlü tatsızlığa ve tahammülsüzlüğe rağmen kentdeki göçmen edebiyatının gelişimine katkı sundukları konusunda hem fikirdiler. Bu buluşmaya katılan her yazar kendisini ve yapıtlarını anlatmışlardı.

İkinci buluşmada daha çok Hamburgluların yakından tanıdıkları yazarlarla gerçekleşen etkinlik katılımcı yazarların dünyası, yazıyla tanışmaları, ilk heyecanları, yazarlıkta neden ve nasıl karar kıldıkları, verdikleri ürünlerin maceraları konularını ele almıştı. Ayrıca yazarların kendi kişisel gelişimleri üzerinde kapsamlıca durulmuş yine Hamburg’un daha önce pek şahit olmadığı unutulmaz bir edebiyat etkinliği gerçekleştirilmişti.

Yazarlar geçmiş buluşmaların derslerinin kapsamlıca ele alınmasından sonra gerçekten de yeni bir buluşma gerekli mi, neden, Hamburg’un, göçmenlerin böylesi bir faaliyete ihtiyaç ve ilgileri var mı, yok mu sorularını sorup fikir alışverişinde bulundular. Her türlü eksikliklerine rağmen değil Hamburg, Avrupa çapında edebiyatta bu kadar direten ve ısrarla faaliyetlerinde edebiyatı ön plana çıkartan anlayışın devam ettirilmesi konusunda karar kıldılar.

Her buluşmada kıskanç, saldırgan, dedikoducu ve çekilmez bir kalabalık kadar aynı zamanda edebiyata ilgi duyan, kitabı seven, amatör ruhla yazan ve edebiyat sevgisini içlerinde yaşatan nice yeni insanlarla da karşılaştıklarını belirten yazarlar, ortaya çıkan pozitif enerjinin ve dalganın diğer negatif ve karanlık ortamdan çok daha baskın olduğunu, böyle şeylerin sanatın hemen her dalında olduğunu, olağan ve olgun karşılamak gerekliliğini tartıştılar. Yurt dışında yaşıyor olmanın avantajlarını daha iyi kullanabilmenin yolunun kolektif emek ve faaliyetlerden geçtiğine değindiler.

III. Buluşma için bir araya gelecek edebiyatçıların bu yıl öyküyü, öykü anlayışlarını, göçmen öykücülüğünü işleyeceklerine karar veren üçlü, göçmenlerin her birinin anlatılacak kendi öyküleri olduğunu, öykü yazmaya, anlatmaya ve okumaya yatkın olduklarını, gizli ve saklı potansiyellerin açığa çıkmasına da ön ayak olabileceğine inandıklarını belirterek, öykünün edebiyatın en güçlü sütunlarından birisi olduğunun altını çizdiler.

Alınan bir başka karar ise bu yılki buluşmaya sadece kitabı çıkmış insanları, yani yazarlıkları belgelenmiş olanlar dışında öykü yazan, buna ilgi gösteren, öykü ile uğraşan edebiyatçıların da programda yer alabileceği oldu. İlerleyen günlerde hazırlık komitesine Hamburg ve çevresinde yaşayan ve edebiyata ilgi duyan yazarların, öykü ile ilgilenen edebiyatseverlerin, etkinliğe katkı sunmak isteyenlerin çağrılacağını ve bu yılki buluşmanın hak ettiği bir ilgi ve destekle kolektif bir çalışma ile ortaya çıkartılmasına çaba gösterileceği üzerinde duruldu.

11.08.2024

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Architekturforschung mehr in den Fokus rücken

WORTMANN AG begrüßt 28 neue Auszubildende