in , ,

2020’de tropikal ormanlardaki yıkım daha da arttı

GFW tarafından yayınlanan son rapora göre, 2020 yılında dünyanın en önemli oksijen depoları olan tropikal ormanların en az 4 milyon hektarı yok edildi.

Raporda ormanların yok olmasının dünya ve insanlık için ağır etkilerine de yer verildi.

Global Forest Watch adlı kuruluşun Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden (WRI) için hazırladığı rapora göre, 2020 yılında tropikal ormanlardaki yıkım ciddi boyutlarda artış göstermeye devam etti.

HOLLANDA BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMANLIK ALAN YOK OLDU

2020’de önemli bir kısmı Brezilya’da olmak üzere 4,2 milyon hektar (42 bin kilometrekare) balta girmemiş tropikal orman yok oldu. Bu ise Hollanda’nın topraklarından daha geniş bir alan demek.

Ormansızlaşmanın 2019’a oranla yüzde 12 artış gösterdiği belirtilen raporda, diğer bitki örtülerinin dahil edilmesiyle birlikte toplamda 12,2 hektarlık ormanlık alanın yok olduğuna işaret edildi.

Amazon ormanlarının üçte ikisinden fazlasının yer aldığı Brezilya’nın 1,7 milyon hektarlık kayıpla ilk sırada geldiğine dikkat çekilen raporda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin ikinci sırada yer aldığı bilgisi paylaşıldı. Raporda, yok olan ormanlık alanların dünyadaki 600 milyona yakın motorlu aracın saldığı karbondioksiti emecek kadar geniş olduğu vurgulandı.

TARIM, SICAKLIKLAR VE KURAKLIKLAR

Dünyadaki ormanların yok edilmesinin en büyük etkeni olarak tarım alanı açmak için yapılan kesimler veya çıkarılan yangınlar olduğu ifade edilen rapora göre, geçtiğimiz yıl sık sık görülen sıcaklık dalgaları ile kuraklıklar da en önemli etkenler olarak öne çıkıyor. Raporda, özellikle Avustralya ile Rusya’nın Sibirya bölgesindeki yangınlar örnek gösterildi.

İNSANLIK İÇİN BÜYÜK BİR KRİZ

Raporda ormanların yok olmasının dünya ve insanlık için ağır etkilerine de yer verildi. Raporu yöneten Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden (WRI) Frances Seymour, “Bu kayıplar iklimsel aciliyettir; biyo çeşitlilik açısından kriz, tam bir insanlık felaketi ve kaybolan ekonomik imkanlardır” diye konuştu.

SALGIN ÖNLEMLERİ ORMANLARI KORUMASIZ BIRAKTI

2020’deki kayıpların son 20 yıldaki birkaç rekordan biri olduğu belirtilen raporda, Covid-19 salgınının etkilerine de değinildi. Raporda birçok ülkedeki salgın önlemleri nedeniyle ormanları koruma önlemlerinin gevşetildiği hatırlatılırken, kimi ülkelerde ise salgının neden olduğu krizi aşmak için yakın gelecekte ekonomik kaygılarla ormanların daha fazla tahrip edilmesine izin verilebileceği endişesi de paylaşıldı. (ANF)

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Entwicklung der Auftragseingänge im Verarbeitenden Gewerbe

Beşiktaş, Vodafone Park’taki 5. yılını kutluyor