Tüm dünyanın ‘kavurucu’ yaz sıcaklarını yaşadığı şu günlerde klimaya olan talep hızla artıyor. Yeni klima alımının yanı sıra var olan klimaların kullanım süresi artarken, düzenli bakım ve temizliği yapılmayan klimaların arıza yapma olasılığı artıyor, ısıtma-soğutma kapasiteleri düşüyor, kullanım ömrü azalıyor ve daha fazla enerji tüketiyor.
Özellikle yaz aylarında klima kullanımının arttığını belirten Baymak Akademi Direktörü Mustafa Bozkurt, bakım ve temizliğin çok daha önemli hale geldiğini söylüyor. “Yaşam kalitemizi artırmayı en düşük maliyetle yapmak mümkün. Bunun için tüketicilerimiz klimalarına düzenli olarak bakım yaptırmalı” diyen Bozkurt, “Böylece cihazınızın ömrünü uzatır, sorunsuz, verimli ve emniyetli çalışmasını sağlarız” şeklinde konuşuyor.
Klima kullanımında elektrik faturanızı düşürmek ister misiniz?
Klima kullanımı enerji tüketimini de artırdığı için bazı önlemlerle bu maliyeti en alt düzeyde tutmak mümkün. Bozkurt, ilk adımın mutlaka ısı yalıtımı olduğunu belirtiyor. “Isı yalıtımı olmayan bir yapıda kapılardan, pencerelerden ve duvarlardan kaynaklanan ısı kaybı yüzde 50’lere çıkabiliyor” diyen Bozkurt, tüketicilerin kendilerinin yapabileceği temizlik ve bakım işlemleri için şu önerilerde bulunuyor: “Öncelikle klimanın fonksiyonel çalışma durumları kontrol edilerek tüm genel temizlik yapılmalı. Yıllık bakım sırasında hava kanalları ve bu kanallar üzerindeki filtreler sökülerek temizlenmeli. Klimanın filtre temizliği iki haftada bir yapılmalı. Klimanın enerji beslemesini kapatıldıktan sonra hava giriş ızgarası, her iki tarafına hafifçe bastırarak çıkarılmalı. Hava filtresi süpürerek ya da yıkayarak temizlenip iyice kurutulup yerine takılmalı. Filtre temizliği esnasında kimyasal madde kullanılmamalı.”
“Korsan servisler faydadan çok zarar getirir”
Bozkurt, son yıllarda tüketici şikayetlerinin önemli bir kısmını teknik ve yetkili servislerin oluşturduğunu belirterek “Maalesef korsan servislerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle tüketicilerimiz çağırdıkları servisin yetkili olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli” diyor. Bozkurt, “korsan servis mağduru olmamak” için nelere dikkat edilmesi gerektiğini konusunda şu ipuçlarını veriyor:
- Bakım ya da onarım için evinize çağırdığınız kişilerin, yetkili olduklarını gösteren kimlik kartlarını yetki belgelerini, göstermelerini isteyebilirsiniz. Bu belgelerin mutlaka tahribatsız ve güncel olduğuna bakınız.
- Gelen kişilerin mesleki yeterlilik belgeleri olup olmadığını kontrol ediniz.
- Gelen kişilerin kılık kıyafet ve kullandıkları evraklarda ilgili firma logoları olup olmadığını kontrol ediniz.
- İşe başlanmadan mutlaka fatura istediğinizi beyan ediniz, fatura veremeyen bir yetkili servis olamaz.
- Ücretli değişen parçaların eskilerini almalarına izin vermeyiniz, eski ve kullanılamayacak da olsa o parçalar size ait olup istediğinizde arıza tespiti yaptırma hakkınız bulunuyor.
- Gelen kişilere cihaz bakım ve onarımı için sizden istense dahi evinizden alet veya aygıt vermeyiniz, unutmayınız ki yetkili servisler tam donanımla çalışırlar.