in ,

Cemal Süreya’dan edebiyatın nabzını tutan yazılar: Papirüs’ten Başyazılar

Edebiyat

Papirüs’ten Başyazılar, nisan ayında Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor / Foto: contactplus

Cemal Süreya’nın elli üç sayı yayımladığı Papirüs dergisindeki yazılarını bir araya getiren Papirüs’ten Başyazılar, nisan ayında Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. Cemal Süreya’nın şiire, hayata, siyasete ve sanata dair görüşlerini dile getirdiği bu yazılar, şairin dünyaya nasıl baktığını da gözler önüne seriyor.

Modern Türk şiirinin en belirleyici ve yenilikçi akımlarından İkinci Yeni’nin önde gelen isimlerinden Cemal Süreya’nın çeşitli aralıklarla elli üç sayı yayımladığı Papirüs dergisindeki başyazıları bir arada! Edebiyattan felsefeye, siyasetten gündelik meselelere dek uzanan yazıları içeren bu özel derleme, Cemal Süreya’nın Türkiye’ye bakışını özetler nitelikte… 

Türk edebiyatını, özellikle de şiirimizi çok iyi biliyordu Cemal Süreya. Papirüs’ün başyazıları buna tanıktır. Bu yazılarda şair Cemal Süreya’yı düşünce adamı kimliğiyle görürüz. Araştıran, soran, değerlendiren, hesaplaşan bir Cemal Süreya’dır bu. Ve hiçbir zaman yetinmeyen.” Atilla Özkırımlı

CEMAL SÜREYA, 1931’de Erzincan’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi’nde Maliye ve İktisat Bölümü’nü 1954’te bitirdi. İlk şiiri “Şarkısı-Beyaz” Mülkiye dergisinde yayımlandı. 1954’te göreve başladığı Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik yaptı; 1965’te ayrıldığı göreve 1971’de döndü, 1982’de Maliye Tetkik Kurulu’nda başmüfettişlikten emekli oldu. Cemal Süreya, modern Türk şiirinin en belirleyici ve yenilikçi akımlarından İkinci Yeni’nin önde gelen isimlerindendir. 1961’de Papirüs dergisini kurdu, bu dergi 1981’e kadar aralıklı olarak yayımlandı. Yazarlık hayatı boyunca Oluşum, Pazar Postası, Yeditepe gibi birçok yayında şiirler, yazılar kaleme aldı. Üvercinka (1958) adlı şiir kitabıyla Yeditepe Şiir Ödülü’ne, Göçebe’yle (1966) Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Toplu şiirleri Sevda Sözleri (1984) adıyla yayımlanan Cemal Süreya, 1990’da İstanbul’da öldü. Eşi Zuhal Tekkanat’a yazdığı On Üç Günün Mektupları (1990) ölümünden sonra yayımlandı.

What do you think?

1k Points
Upvote Downvote

Zehn eCitaro G fuel cell mit neuem H2-Antriebs- modus für das ÖPNV-Netz der Stadt Stuttgart

ABDA freut sich auf Zusammenarbeit mit Nina Warken