in ,

Timoty Morton’dan ekolojiyi aydınlığa çıkaran bir keşif: Karanlık Ekoloji

Kitap

Karanlık Ekoloji: Gelecekte Müşterek Yaşama Mantığı, Tellekt etiketiyle okurla buluşuyor. / Foto: contactplus

Nesne yönelimli felsefe hareketinin üyelerinden Timoty Morton’ın, ekolojiyi karanlığından kurtarmak için ekolojik krizin mantıksal temellerine indiği eseri, Karanlık Ekoloji: Gelecekte Müşterek Yaşama Mantığı, Tellekt etiketiyle okurla buluşuyor.  

Felsefe, antropoloji, edebiyat ve ekoloji üzerinden yeryüzüyle ve insan dışı varlıklarla bağlarımızı yeniden kurmayı amaçlayan Karanlık Ekoloji, gelecekte diğer canlılarla birlikte yaşamanın yollarını arıyor.

Timothy Morton’ın kaleme aldığı Karanlık Ekoloji: Gelecekte Müşterek Yaşama Mantığı, Tellekt etiketiyle raflarda.

Ekolojiyi karanlığından kurtarmak   

Timothy Morton, Karanlık Ekoloji’de bir yandan biyosferdeki yerimizi aydınlatıyor, bir yandan da bir arada yaşamanın melankolisi ve olumsuzluğuyla dolu, ancak döngü biçimini keşfettikçe eğlenceli, anarşik ve komik bir şeye dönüşen ekolojik krizin mantıksal temellerini araştırıyor. Morton, felsefe, antropoloji, edebiyat, ekoloji ve biyolojiyi bir araya getirerek insan dışı varlıklarla bağlarımızı yeniden kurmayı ve içinden geçtiğimiz karanlık, tuhaf döngüyü aydınlatabilecek oyunbazlığı ve neşeyi yeniden keşfetmemize yardımcı olmayı umuyor. 

Karanlık Ekoloji depresyon olarak karanlıkta başlar. Ontolojik gizem olarak karanlığı kat eder. Kara tatlılıkta sona erer. 

“Karanlık Ekoloji, Neolitik Çağ’dan beri sorgulanmadan işletilen lojistik “program”ın ekolojik krizinin izini sürer. Karanlık Ekoloji, ekolojik gerçekliğin ilk başta, etrafımızı saran, bizlere nüfuz eden bir dizi kaçınılmaz teşekkülle müşterek varoluşa dair trajik bir melankoli ve olumsuzluk niteliklerine sahip bir farkındalık gerektirdiğini iddia eder ancak paradoksal bir biçimde anarşik, komik bir müşterek varoluşa doğru evrilir.

TIMOTHY MORTON, Rice Üniversitesi’nde İngilizce bölüm başkanıdır. Nesne yönelimli felsefe hareketinin üyesi olan Morton’ın temel araştırma alanı, nesne yönelimli düşünce ve ekolojidir. The Ecological Thought (Ekolojik Düşünce), Ecology Without Nature (Doğasız Ekoloji) ve Tellekt’ten yayımlanan Hipernesneler kitaplarının yazarıdır. Morton’ın aynı zamanda felsefe, ekoloji, edebiyat, yemek ve müzik üzerine çok sayıda makalesi bulunur.

ÖZNUR KARAKAŞ, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nü bitirdi. Akabinde Europhilosophie Programı kapsamında Toulouse ve Prague Karlova Üniversiteleri’nde felsefe yüksek lisans eğitimini tamamladı. Universitat Oberta de Catalunya’da, Bilgi ve Enformasyon Toplumu Bölümü’nde toplumsal hareketler, ağ ve asamblaj kavramları üzerine teziyle doktora eğitimini tamamladı. Uppsala Üniversitesi’nde e-bilim alanında doktora sonrası çalışmalarını sürdüren Karakaş, Terrabayt dergisinin editörüdür.

What do you think?

1.5k Points
Upvote Downvote

100 Tage-Bilanz nach Inbetriebnahme der Riedbahn: Pünktlichere Züge und weniger Störungen

Für anspruchsvolle E&E-Bauteile: neue Möglichkeiten mit dem Spezialkunststoff Ultrason® D