Jean-François de Bastide’in 1755’te yayımlanan “Aşk Yuvası” adlı öyküsü ile Vivant Denon’un 1777’de anonim bir şekilde yayımladığı “Yarın Yok”tan oluşan İki Hovarda Öykü aralık ayında Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. İki Hovarda Öykü’de18. yüzyıl cinselliğini özgürlükçü bir tarzda ele alan Vivant Denon ve Jean-François de Bastide, edebî bir metnin içine mimari detayları da ekleyerek dönemin sanat anlayışına dair ipuçları sunuyor ve geçici heveslerin peşine düşen karakterlerin etrafında geziniyor.
Can Yayınları, Jean-François de Bastide’nin “Aşk Yuvası” adlı eseri ile Vivant Denon’ın “Yarın Yok”u, İki Hovarda Öykü adıyla tek kitapta yayımlıyor.
İki Hovarda Öykü, Jean-François de Bastide’in 1755’te yayımlanan “Aşk Yuvası” adlı öyküsü ile Vivant Denon’un 1777’de anonim bir şekilde yayımladığı “Yarın Yok”tan oluşuyor. “Yarın Yok”ta aristokratlar dünyasında pek de deneyimli olmayan bir gencin evli bir kadınla giriştiği aşk macerasına tanık oluruz. “Aşk Yuvası” ise kadınları baştan çıkarmasıyla meşhur bir adama direnen genç bir kadının hikâyesi. Her iki öykü de mekânın güzelliğini erotik bir ikna aracı olarak kullanıyor. 18. yüzyılda cinselliği özgürlükçü bir tarzda ele alan Vivant Denon ve Jean-François de Bastide, edebî bir metnin içine mimari detayları da ekleyerek dönemin sanat anlayışına dair ipuçları sunuyor. Coğrafi keşiflerle birlikte Avrupa’nın zenginleşmesi, Doğu’dan getirilen antikaların alınıp satılması, servet birikiminin artıp düşüncenin estetik metaya yönelmesi, kısacası yaşamak için acele eden bir çağın portresi, geçici heveslerin peşine düşen karakterlerin etrafında çiziliyor.
VIVANT DENON, 1747 yılında Fransa’da Chalon-sur-Saône’da doğdu. Yazarlığının yanı sıra diplomat ve ressamdı. XV. ve XVI. Louis döneminde diplomat olarak görevlendirildi. Napoléon Bonapart tarafından Louvre Müzesi’nin ilk müdürü olarak atandı. Bugün müzecilik, sanat tarihi ve ejiptolojinin büyük öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir. İki ciltlik Voyage dans la basse et la haute Egypte (Aşağı ve Yukarı Mısır’da Yolculuk) adlı eseri, modern ejiptoloji için temel oluşturmuştur. 1825’te Paris’te öldü.
JEAN-FRANÇOIS DE BASTIDE, 1724’te Marseille’de doğdu. Provence’li bir sulh yargıcının oğlu olan Bastide çok yönlü bir yazardı. Romanlar, tiyatro oyunları, eleştiriler yazdı, aynı zamanda gazetecilik yaptı. 1798’de Milano’da öldü.
MELİS OFLAS, 1988’de İstanbul’da doğdu. Fransızca mütercim tercümanlık ve sanat tarihi okudu. 2006’dan beri çeviri ve redaksiyon yapıyor.