in ,

Yekta Kopan’dan bitmeyen bir bekleyiş: Belki Yaz Erken Gelir raflarda!

Öykü

Yekta Kopan’ın yeni öykü kitabı Belki Yaz Erken Gelir

Yekta Kopan, yeni öykü kitabı Belki Yaz Erken Gelir’le okurla buluşuyor. Kopan, yazı bekleyenler, yolun nereye çıkacağını bilmeyenler, sesi uzaktan işitilenler, dur durak bilmeden yürüyenlere dair derinlikli hikâyelerle, öykü severleri hayatın bitmeyen bekleyişine tanık ediyor.

Öyküleriyle Haldun Taner, Sait Faik, Yunus Nadi gibi önemli edebiyat ödüllerinin sahibi Yekta Kopan’ın yeni öykü kitabı Belki Yaz Erken Gelir, Can Yayınları etiketiyle raflarda. 

Aile, beklemek, yitirmişlik, arada kalmışlık, eşikte olma hali gibi konuları kimi zaman masalvari kimi zaman da ironik bir dille anlatan Kopan, günümüzün meselelerine de değinen derinlikli öyküler kaleme alıyor. Yazı bekleyenler, yolun nereye çıkacağını bilmeyenler, sesi uzaktan işitilenler, dur durak bilmeden yürüyenlere dair hikâyelerle, okuru bitmeyen bir bekleyişe tanık ediyor.

Kitapçıdasın. Rafların arasında dolanıyorsun. 

Bir kitap dikkatini çekiyor. Kapağında bir kadın var. Kumsalda. Devasa bir can simidi tutuyor. Deniz hafiften dalgalı. Kadının nereden gelip, nereye gittiğini anlayamıyorsun. Çocukluğun geliyor aklına. Çocukluk, kilidi kırık bir hatıra defteri. 

Tam arka kapağa bakacakken biri giriyor kitapçıdan içeri. Dikkatin dağılıyor. 

Annenin anlattığı masallar, babanın kahkahası eksik fıkraları eriyip gidiyor. Çocukluğun terk ediyor seni, büyüyorsun. 

Öyküler, kısa öyküler, masallar diyor arka kapak yazısında. “Keşke roman olsaydı,” diye düşünüyorsun bir an. Sonra hayatın öykülerin toplamı olduğunu hatırlıyorsun. Hayat dediğin, bütün o harflerin, hecelerin, sözcüklerin buluşmasını beklemek. 

Hayat dediğin, bitmeyen bir bekleyiş. 

Yazarın adı siliniyor kapaktan. Kendi adını görüyorsun orada, bütün o öyküler senin artık. Kitap sadece senin duyacağın bir melodiyle şarkısını söylemeye başlıyor: 

Ben bir öykü kitabıyım. İçten bir tebessümle okurunu bekleyen. 

YEKTA KOPAN, 1968’de doğdu. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Hayalet Gemi dergisindeki öyküleriyle tanındı. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya 2007 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, Bir de Baktım Yoksun ise 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 2010 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer bulundu. Türk öyküsü üstüne bir sözlük çalışması olan İpekli Mendil’in editörlüğünü üstlendi. 2015’te ilk cildi yayımlanan kültür sanat yıllığı Can Almanak’ı projelendirdi. Çizer Levent Gönenç’le kendi öyküsünden uyarladıkları Sarmaşık adlı çizgi romanı yayımladılar. Burun, Burun Tatilde, Opti ile Pesi serisi, Uzun, Kocaman, Çok!, Fil Biblosunun Başına Neler Geldi? adlı kitapları ve Orman Lokantası, Robot Pinokyo ve Pat Pat Patara adlı oyunlarıyla çocuklar için de üretti. Cumhuriyetin 100. yılında sahnelenmeye başlanan 1923 müzikalinin hikâye kurgusunu oluşturdu ve müzikalin yazarları arasında yer aldı. 1970’li yıllardan bu yana seslendirme çalışmalarını halen sürdüren Yekta Kopan, 2000’li yılların başlarında bir kültür sanat programının sunuculuğunu üstlendi, farklı platformlarda programlar yapmaya devam etti. Radikal, Milliyet Sanat, Milliyet Kitap, Ot, Tuhaf gibi gazete ve süreli yayınlara yazdı. Halen Oksijen gazetesi ve Kafa dergisinde yazıyor. Yazarın kitapları ve öyküleri İngilizce, Almanca, İtalyanca, Macarca, Japonca, Farsça, Arapça başta olmak üzere çeşitli dillere çevrildi.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Kneippkur-Häuser als Oasen der Entspannung

Ab sofort bis zu 7-mal wöchentlich nach Hamburg