Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan Güngören Gösteri Merkezi (GGM) ve Kent Parkı projesi, yapı ile çevresi arasında kurulan güçlü bağlar sayesinde İstanbul’un en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Güngören semtinin kamusal açık alan sorununa etkili bir çözüm sunuyor.
Yapılı çevre ve insan arasındaki ilişkiyi tasarlayarak bireyin kent yaşamına dahil edilmesini hedefledikleri ödüllü mimari ve kamusal alan projeleriyle tanınan Mimar Ahmet Mucip Ürger ve Mimar Ali Özer liderliğindeki Özer\Ürger Mimarlık, Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı projesinin tasarımına imza attı.
Güngören ve çevresindeki ilçeler, İstanbul’un en yoğun nüfuslu bölgeleri arasında yer alıyor. Dar sokaklar, yetersiz park ve yeşil alanlar, bu bölgenin en büyük sorunlarından bazıları. Bu sebeple, Güngören Gösteri Merkezi projesinin tasarımında mevcut açık alanların etkin kullanımı ve yeni açık alanların eklenmesi, bölge için büyük bir önem taşıyordu.
Hasbahçe Parkı, Güngören Gösteri Merkezi ve Kent Parkı projesi öncesinde de bölge halkı için değerli bir buluşma noktası olarak hizmet veriyordu. Ancak, hemen altında konumlanan ve iki etaptan oluşan Güngören Millet Bahçesi’nin inşası, bu alanların hem fiziksel hem de işlevsel olarak yeniden tasarlanmasını gerektirdi. Proje alanı ile Hasbahçe Millet Bahçesi arasındaki konutların tamamının kamulaştırılması mümkün olmasa da, bazı yapıların yıkılmasıyla iki alan fiziksel olarak bütünleşti ve böylece Güngören’in kamusal açık alan sorununa etkili bir çözüm getirildi.
Bölgenin kamusal karakterini koruyarak bir gösteri merkezi ve otopark yapısı tasarlayan Özer\Ürger Mimarlık, yapının Millet Bahçesi’nin kentsel iç mekan lobisi ve işlevsel tamamlayıcısı olarak hizmet etmesini hedefledi. Bu amaç doğrultusunda, yapının giriş kotundaki caddeden başlayıp Millet Bahçesi’ne kadar uzanan kot farkı yeniden düzenlendi; farklı seviyelerde tasarlanan çatıların altına mekansal işlevler yerleştirilirken üst kısımları park ve açık alan kullanımlarına ayrıldı. Gösteri Merkezi’nin girişi, çatının yuvarlak bir biçimde açılmasıyla oluşturulan avlu ve bu avlunun dairesel saçağı ile belirginleştirildi.
Eğimli araziye birbirleri üzerinde kaydırılarak yerleştirilen döşemelerin toprakla temas eden kısımları Gösteri Merkezi ve destek mekanları için ayrılırken aydınlık ön kısımları ise aşağıdaki park manzarasını izlemek isteyen ziyaretçiler için bir dolaşım alanı olarak düzenlendi. Bu döşemelerin formlarının oluşturduğu üslup, Millet Bahçesi ile Gösteri Merkezi arasındaki eğimli alanın kat farklarını birbirine bağlayan duvarlarda da kullanılarak bütünlük sağlandı. Söz konusu duvarlar, istinat duvarı olmanın yanında manzara terası ve bank olarak da hizmet veriyor. Bu yeni yapının çevresi ile kurduğu güçlü bağları sayesinde Güngören, çok programlı, konforlu, yeşil ve canlı bir kamusal alana kavuştu.
Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan Güngören Gösteri Merkezi’nin iç mekanlarında kolon ve kirişler ekspoze bırakıldı ve sadece ahşap kaplamalar kullanılarak sade bir tasarım tercih edildi. Döşemelerde açılan galeri boşluklarına yerleştirilen basamaklı oturmalar hem katların birbirine güçlü biçimde bağlanmasını sağlıyor hem de farklı gösteriler için alternatif mekanlar sunuyor. Bu bağlamda etkinlikler, gösteri salonunun duvarlarını aşarak tüm mekana yayılıyor.