in ,

Rebecca Beasley’den modernist şiirin inceliklerine dair benzersiz bir çalışma: “Modernist Şiirin Kuramcıları”

Edebiyat

VBKY “Modernist Şiirin Kuramcıları”nı yayımladı

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Modernist Şiirin Kuramcıları” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Rebecca Beasley’nin kaleme aldığı Modernist Şiirin Kuramcıları: modernist şiir teorisinin troykası T.S. Eliot, T.E Hulme ve Ezra Pound’u inceleyen yakın zamanda yapılmış en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor.

VBKY’nin edebiyat kitaplığı, Rebecca Beasley’nin kaleme aldığı “Modernist Şiirin Kuramcıları” isimli kitabıyla genişlemeye devam ediyor. Beasley’nin, modernist şiir teorisinin önemli isimleri Eliot, Hulme ve Pound’u incelediği bu çalışma, üç büyük şair/düşünürün şiir ve estetik üzerine geliştirdikleri kuramları, özgün ve müşterek noktalarını ele alıyor. Eliot’ın zaman ve mekân algısını, Hulme’un klasik estetiğe dönüş çağrısını ve Pound’un imgeciliğini, dönemin sosyo-kültürel bağlamına yerleştirerek incelerken okurlara modernist şiirin karmaşık yapısını anlamada rehberlik ediyor. Beasley, titiz araştırması ve analitik yaklaşımıyla, Eliot, Hulme ve Pound’un şiirsel devrimlerinin izini, eserleri ve düşünceleri arasındaki bağlantıları gözler önüne sererek takip ediyor. Modernizmin estetik kırılmaları, teorik altyapısı ve şiirsel evrimini anlamak isteyenler için Serkan Doğan’ın dilimize çevirdiği Beasley’nin bu eseri, modernist şiirin inceliklerine dair eşsiz bir perspektif sunuyor. “Modernist Şiirin Kuramcıları”, hem akademisyenler hem de edebiyat meraklıları için önemli bir başvuru kaynağı olmasının yanı sıra bu alana yeni başlayanlar için söz konusu şiirsel kuramları oluşturan karmaşık hatlara ilişkin mükemmel bir giriş sağlıyor.

Kitaptan:

Seride yer alan düşünürler, üç nedenden dolayı “eleştireldirler”. İlk olarak özellikle edebiyat çalışmaları, İngilizce ve kültürel çalışmalar gibi alanlar başta olmak üzere kitapların, fikirlerin, kuralların ve tartışmasız varsayımların eleştirisi ile ilgili konular ışığında incelenmişlerdir. İkinci olarak, bu düşünürlerin eserleri üzerinde çalışılması sizin eleştirel olmanızı sağlayacak olan kendi bilgiye dayalı eleştirel okuma ve düşünceniz için bir “alet takımı” temin edeceği için eleştireldirler. Üçüncüsü ise, bu düşünürler hayati derecede önemli olduklarından dolayı eleştireldirler: Bu düşünürler halihazırda kanıksamış olduğumuz dünyanın, metinlerin ve her şeyin geleneksel anlayışlarını yerle bir edebilen fikirler ve meseleler ile uğraşırlar ve zaten bildiğimiz şeyleri daha derin bir şekilde kavrayabilmemizin yanında, yeni fikirlere sahip olmamızı da sağlarlar. Hiçbir giriş niteliğindeki eser size her şeyi anlatamaz. Ancak bu serinin amacı, eleştirel düşünceye giden bir yol sunarak üretken, yapıcı ve potansiyel olarak hayatınızı değiştirecek bir faaliyete başlamanızı teşvik etmektir.

Yazar Hakkında;

Çağdaş edebiyat ve kültür çalışmaları alanında uzmanlaşmış bir akademisyen olan Rebecca Beasley, Oxford Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Modernist edebiyat, Rus edebiyatı ve kültürel etkileşimler üzerine çalışmaları bulunan yazar özellikle 20. yüzyıl edebî hareketleri ve Rusya’nın Batı edebiyatı üzerindeki etkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ezra Pound and the Visual Culture of Modernism ve Russomania: Russian culture and the creation of British modernism, 1881-1922 başlıca eserleri arasında sayılabilir.

What do you think?

1k Points
Upvote Downvote

Sanatçı Oytun Berktan mübadele döneminin 100.yılını sanat deneyimine dönüştürüyor