in , ,

Hamburg özlenen kitapçısına kavuştu

Hamburgluların yakından tanıdığı “Öykünün Kitaplığı” kurucusu Derya Tüncel, “Lille Kinder” adlı çocuk kitapevini nihayet açtı

“Öykünün Kitaplığı” kurucusu Derya Tüncel, “Lille Kinder” adlı çocuk kitapevini nihayet açtı

ALMANYALILAR – Hamburg’da çocuklarla ilgili tiyatro, kitap okuma, oyun ve benzeri gibi gerçekleştirdiği sosyal aktiviteleriyle tanınan Derya Tüncel cumartesi günü (dün) güzel ve güneşli havada, seçkin davetlileriyle gerçekleştirdiği bir etkinlik ile Altona, Lille Torv 3 adresinde kitapevi, cafe ve oyun köşeli şehrin ilk göçmen çocuk kitapevinin açılışını yaptı.

Özellikle çocuk edebiyatı ve çocukların ana dillerini iyi konuşabilmeleri üzerinde yoğunlaşan Tüncel, aynı zamanda çok satan değil daha çok nitelikli çocuk kitaplarının ilkeli savunucularından biri. Katıldığı eğitim ve kurslarla da bu alandaki uzmanlığını geliştiren Tüncel, bizzat yakından gözlemlediği fuarlar, festivaller ve kitap günlerinden de esinlenerek nihayet uzun yıllardır kafasında tasarladığı gibi bir kitapçı dükkanını nihayet kitapsever çocuklar ve ebeveynleri için hizmete açtı.

Üç saat süren açılış etkinliğinde misafirler memnuniyetlerini ifade ettiler .

Kitapevinde Almanca-Türkçe, sadece Almanca veya Türkçe 0-3 yaş, 3-6 ve 6-9 yaş grupları arasında çocuklara hitap eden iki dilli, hatta İngilizce ve Almanca-İngilizce kitapların yanı sıra, ilkokul okuma kitapları, 8+, 9+, ve 10+ yaş üzerindeki çocuklar için de eserler mevcut. Yine sessiz kitap (silent books) denilen sadece resimlerle anlatılan hikayeler, eğitici bulmacalar, okul araç gereçleri, çocukların zihinsel gelişimlerine hitap eden oyunlar da bulmak mümkün. Tabii aynı zamanda kısmen de olsa, yetişkinler için de kitapların mevcut olduğunu söylemeden geçmemeli.

Çocuk edebiyatı ve nitelikli çocuk kitapları konularında ısrarla direten ve daha önce “Öykünün Kitaplığı” adlı internet kitap satış sitesinden seçkin kitapları çocuklarla buluşturan Derya Tüncel, çocuk kitaplarını sadece çocuklara hitap ettiğini düşünmenin eksik olduğunu belirterek yetişkinlerin de çocuk kitapları okumaları gerektiğini, böylelikle hem çocukların dünyasını, onların gerçekliğini tanımanın daha kolay olacağını, böylelikle onlarla çok daha sağlıklı ilişkiler kurulabileceğini, aynı zamanda kendi unuttuğumuz hayal ve umut dünyamızı yeniden hatırlayacağımızı tekrarladı.

Hamburg’un kültür ve sanat dünyasında da ilgi uyandıran yeni çocuk kitapevi, şimdiden büyük bir ilgi ve çekim merkezi. Uzun yıllardır Hamburg’da herhangi bir göçmen kitapevinin olmayışı, kitap alışverişinin daha çok izin, tatil dönemlerinde veya internet üzerinden olması, sabit gidilip oturulup çay kahve içilip, raflardaki kitapları eline alıp, koklayıp, sayfalarını karıştırıp almanın boşluk ve eksikliğini de dolduracak tarzda tasarlanıp düzenlenmiş.

Hamburglu yazarlardan Gülseren Kaya da kitapevi ile ilgili olarak, “her ince detayı düşünülmüş ve güzel çocuk kitaplarının satışa sunulduğu muhteşem bir kitap-cafenin açılışına katılmak ve arkadaşımın yanında bulunmak beni çok mutlu etti. Bence bu kitap cafe Hamburg’da bir ilk, Türkçe-Almanca kitaplarıyla şehrimize renk katacak“ dedi

SPD Altona’dan Sören Platten, TGH Hamburg’dan üye ve yöneticiler de açılışta yer alanlar arasındaydılar. Ayrıca açılışa katılan Hamburglu yazarlardan Gülseren Kaya da kitapevi ile ilgili olarak, “her ince detayı düşünülmüş ve güzel çocuk kitaplarının satışa sunulduğu muhteşem bir kitap-cafenin açılışına katılmak ve arkadaşımın yanında bulunmak beni çok mutlu etti. Bence bu kitap-cafe Hamburg’da bir ilk, Türkçe-Almanca kitaplarıyla şehrimize renk katacak. Yıllardır planladığı çocuk kitapları ve cafe ile bugünden itibaren çocukları ve ailelerini nezih bir ortamda buluşturmaya başladı bile. Aşılışa ilgi ve katılım güzeldi. Tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi. Yine yazar Süleyman Deveci kitapevinin her bir köşesinde verilen sevgi ve emeğin derin izlerini görmenin mümkün olduğunu belirterek Hamburglu yazarları kitapevine destek vermeye davet edip böylesine bir kitapevinin çok önemli bir boşluğu doldurabileceğine değinerek Tüncel’e zahmetli yolculuğunda başarılar diledi.

Açılış etkinliği kitapevinin bulunduğu Altona, Lille Torv 3 adresinde gerçekleştirildi.

Bir yıldan uzun bir hazırlık süreci, bürokratik izin, çalışma, hazırlık gibi karmaşık süreçleri geride bırakarak kapılarını nihayet açan “Lille Kinder”, pazartesi günleri kapalı. Salı-Cumartesi 9.00-18.00 saatleri arasında açık olan kitapevi aynı zamanda pazar günleri de 12-17:30 arası açık olacak.

08.09.2024

What do you think?

5.1k Points
Upvote Downvote

Städtetourismus in Hamburg: Nachhaltiger durch Reisealternative Haustausch

Filipinos aus Hamburg feierten Altona mit ihrem Festival