Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Ayfer Tunç’un ilk olarak 2012’de yayımlanan Memleket Hikâyeleri kitabı şimdi Can Yayınları’nda. Memleket kavramı ve bir yerin yerlisi olmak üzerine yazılardan, fotoğraf okumalarından ve hikâyelerden oluşan eserinde Tunç, bir kurgu yazarı gözüyle “memleket”e ve memleket insanına bakışını, bu bakıştan damıttıklarını bir araya getiriyor.
Öyküleri ve romanlarının yanı sıra anı, yaşantı ve inceleme yazılarıyla da çeşitli türlerde eserler veren, çağdaş Türk edebiyatının üretken yazarlarından Ayfer Tunç, ilk olarak 2012’de yayımlanan Memleket Hikâyeleri’nde, “Memleket nere?” sorusuna cevap arıyor.
Memleket Hikâyeleri, Ayfer Tunç’un bir kurgu yazarı gözüyle “memleket”e ve memleket insanına bakışlarını, bu bakışlardan damıttıklarını bir araya getiren, onun duygu ve düşünce dünyasının yerel kaynaklarını açığa çıkaran yazılardan, fotoğraf okumalarından ve hikâyelerden oluşuyor.
“Bu topraklarda doğan herkes gibi ben de kusurlu genlerimizden az çok taşıyor olmalıyım ki anlattığım küçük hikâyelerin hangisini yaşadım, hangisini dinledim, hatta bazılarını farkında olmaksızın uydurdum, bilemiyorum.
Belki başkalarının anılarını benim sanıyorumdur.
Belki gerçeklerin hafızamda kalan parçalarını örüp genişletiyorumdur ya da yaşadım sandığım şeyleri çocukluğumu dolduran kitaplarda okumuş ve o güzel yazarların anlattıklarını bizzat yaşadım sanacak kadar benimsemişimdir.
(…)
Anlamak için boşluklara dokunmam, onları örmem, emin olamadığım gerçeği hikâye etmem gerekiyor. Anlattıklarımın birer hikâyeymiş gibi okunmasını talep ediyorsam da tümüyle uyduruyor değilim. Yaptığım şey büyük siyah lekeleri kurguyla doldurmak, böylece başaramasa da bütün olmak isteyen bir anlatı kurmak.”