in ,

Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi

Kitap

Ağaçların gizli dilini ilk keşfeden ekolojist Suzanne Simard, bu sırları Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi kitabında paylaşıyor.

Ağaçların gizli dilini ilk keşfeden ekolojist Suzanne Simard’dan etkileyici bir bilimsel dedektif hikâyesi. Ömrünü ağaçlarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmaya adamış olan ünlü biliminsanı Simard, Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi kitabında öğrendiği bu şaşırtıcı sırları paylaşıyor. Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi, varlığımız için güvendiğimiz orman yaşamının karmaşık döngüsünün, dayanıklılık ve akrabalık konusunda nasıl derin dersler sunduğunu ve geç olmadan korunması gerektiğini ortaya koyuyor.

Ağaçlar sadece kereste ya da kâğıt hamuru kaynağı değil; birbirine bağlı bir yaşam döngüsüne sahip, sosyal anlamda bağlı, iş birlikçi canlılar. Dünyaca ünlü biliminsanı Suzanne Simard, Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi kitabında, bilimsel olarak ağaçların nasıl evrimleştiğini, davranışlarını, birbirlerini nasıl tanıyıp iş birliği yaptıklarını araştırırken kendi yolculuğuna da yelken açıyor. Hayatından aktardığı kesitlerle insanın bilimsel araştırmasının ne kadar derin ve kişisel olabileceğini gösteren Simard, okurları ormanın şifalı doğasına davet ediyor:

“Ömrüm boyunca yaptığım orman dedektifliğinin ardından ağaçlara dair algım tamamen değişti. Yaşadığım her yeni aydınlanmayla beraber ormanla daha derinden bütünleştim. Bilimsel kanıtlara gözleri kapatmak olanaksız: Orman bilge, duyarlı, şifalı bir doğaya sahip. 

Bu kitap ağaçları nasıl kurtarabileceğimizi anlatmıyor.

Bu kitap ağaçların bizi nasıl kurtarabileceğini anlatıyor.”

Ağaçların gizli dünyasına bir yolculuk

Ağaçların gizli dilini ilk keşfeden ekolojist Simard, ailesinin nesillerdir yaşadığı Britanya Kolumbiyası ormanlarında büyürken, bir biliminsanı olmak için yola çıkmadı. Simard, ağaçların yeraltında devasa bir mantar ağı aracılığıyla nasıl iletişim kurduğunu ilk keşfettiğinde orman hizmetinde çalışıyordu; bunların merkezinde de akrabalarını besleyen ve ormanı ayakta tutan gizemli, güçlü varlıklar olan Anne Ağaçlar yer alıyordu. Her ne kadar çığır açıcı bulguları başlangıçta reddedilmiş ve hatta alaya alınmış olsa da, artık bu verilerin doğruluğu herkes tarafından kabul görüyor. 

Simard’ın bilimin, günlük yaşamdan ayrı bir alan olmadığını gösteren kararlı yolculuğu sonucunda yazdığı Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi, varlığımız için güvendiğimiz orman yaşamının karmaşık döngüsünün, dayanıklılık ve akrabalık konusunda nasıl derin dersler sunduğunu ve çok geç olmadan korunması gerektiğini de ortaya koyuyor.

Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi dünyanın bizi birbirimize bağlayan bir hikâyeler ağı olduğunu hatırlatıyor. Ağaçların, mantarların, toprağın, ayıların ve bu konuşmaları dinleyen bir insanın hikâyelerini aktarıyor. Kişisel anlatıların, bilimsel içgörülerin ve ormanın yaşamına dair şaşırtıcı keşiflerin etkileşimi ilgi çekici bir hikâye ortaya çıkarıyor.”

Robin Wall Kimmerer

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Laura Wilde mit erstem Best Of-Album „Wildes Ding“

Hamburg und Bremen folgen Berlin in die Cloud