DevOps’un kritik bir parçası olan test otomasyonu, işletmelerin üretkenliğini artırmasına fayda sağlayan iyileştirmelerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol üstleniyor. “DevOps süreçlerinde test otomasyonunun verimli bir şekilde kullanılması, mevcut riskleri azaltarak kuruluşların hız ve güvenirliğini artırıyor.” açıklamasında bulunan, teknoloji sektörüne inovatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, DevOps uygulamalarında test otomasyonunun en iyi şekilde nasıl kullanıldığını paylaşıyor.
Geliştirme ve operasyon işlevlerini bir araya getiren DevOps, yazılım teslim süreçlerindeki zaman aralığını azaltmaya yardımcı olarak, işletmelerin rekabet gücünü artırmaya katkıda bulunuyor. DevOps uygulamalarını benimseyen kuruluşlar, son yıllarda ürün özelliklerinin ve güncellemelerin daha sık talep edilmesinden meydana gelen, maliyetli hataların önceden tespit edilmesi için test otomasyonlarına daha fazla ihtiyaç duyuyor. Teknoloji sektörüne inovatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, DevOps uygulamalarında test otomasyonunun en iyi şekilde nasıl kullanıldığını paylaşıyor.
“Her İşletme Farklı Testlere İhtiyaç Duyuyor”
Her işletme, büyüklüğü ve hizmet alanı nedeniyle farklı testlere ihtiyaç duyabiliyor. Doğru test otomasyonlarını etkinleştirmenin; yürütme süresi, test sıklığı, kaynak gereksinimi ve test senaryosunun özellikleri gibi birçok etkene göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Barış Sarıalioğlu, “Yanlış bir test otomasyonunun uygulanması, kalite yönetim süreçlerini olumsuz etkilediği gibi gereksiz zaman ve para kaybına neden oluyor. Doğru testin belirlenebilmesi için DevOps araç entegrasyonunu sürdürme yeteneği, satın alma ve destek maliyeti, teknik aracı kullanmak için gerekli personel becerileri gibi değişkenliklere dikkat edilmesi önem taşıyor.” açıklamalarında bulundu.
Test Otomasyon Mühendisleri Yetkin Kişiler Arasından Seçilmeli
DevOps’ta test uzmanları düzenli retrospektifler, iterasyon planlamaları ve sprint incelemeleri için geliştiriciler, yöneticiler ve ürün sahipleri ile iş birliği halinde oluyor. Bu durum, tüm proje ekibi arasında sağlam bir etkileşim kurmak, değişiklik ve güncellemelere hızla yanıt vermek için iletişim ve raporlama konusunda yeterlilik gerektiriyor. Bu nedenle iş akışının yoğun olduğu ortamlarda çalışan test otomasyon mühendislerinin, işleri etkili bir şekilde organize eden, tüm görevleri zamanında yerine getiren ve zaman yönetimi becerilerine sahip kişiler arasından seçilmesi önem taşıyor.
“Otomasyon Testleri İçin Uygun Bir Zaman Belirlenmeli”
Otomasyon paketleri, bir ortamda sürekli olarak yeni kodları CI ile birleştirirken geri bildirimi artırmada önemli bir rol oynuyor. Ancak bu durum testlerin düzgün bir şekilde düzenlenmesini veya teknik terimlerle neyi sağa veya sola kaydırılacağını gerektiriyor. Testleri ayrıntı düzeylerine göre sıralamanın, belirsizlikleri ve potansiyel test tekrarlarını azaltmaya yardımcı olduğunu belirten Sarıalioğlu, “DevOps’un tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için test otomasyonunun benimsenmesi olası problemleri azaltarak verimliliğin artırılmasını sağlıyor. Bu sayede çalışan ve müşteri memnuniyeti ölçülebilir bir şekilde yükselişe geçiyor ve işletmenin finansal boyutunu doğrudan etkileyen iyileştirmeler yapılabiliyor.” açıklamasında bulundu.
TesterYou Hakkında:
TesterYou, teknoloji sektöründe farklı ülkeler ve uluslararası kurumlarda 20 yıldan fazla tecrübeye sahip Barış Sarıalioğlu tarafından 2018 yılında kurulan bir teknoloji danışmanlık şirketidir. TesterYou, yazılım testi ve kalitesi, dijital dönüşüm, Agile ve UX (kullanıcı deneyimi) alanlarında uluslararası akredite eğitim, sınav ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Bugüne kadar yurtdışında 10’dan fazla ülkede 50’ye yakın ve Türkiye’de 150’den fazla şirkete hizmetlerini sunmuştur. TesterYou, bankacılık ve finans, sigorta, e-ticaret, perakende, yüksek teknoloji, web hizmetleri ve savunma sanayi gibi birçok farklı sektörde her seviyedeki profesyonele sunduğu eğitim ve atölye çalışmaları ile sektöre yeni ve inovatif bir bakış açısı geliştirmeyi hedefliyor.