“Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi” (SKUP Türkiye) kapsamında gerçekleştirilen Avrupa Hareketlilik Haftası, sürdürülebilir kentsel hareketlilik yöntemlerinin yaygınlaşmasını teşvik ediyor ve ülkeleri daha yaşanabilir kentlere kavuşturmayı amaçlıyor. SKUP Türkiye projesi ile Avrupa Hareketlilik Haftası’nın kazanımları tüm yıla yayılarak uygulanacak.
21 yıldır kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası artık sürdürülebilir kentsel ulaşımın dünya çapındaki marka projesi!
Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) ulusal koordinatörlüğünü yürüttüğü Avrupa Hareketlilik Haftası, Avrupa Komisyonu tarafından 2002 yılından bu yana 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan markalaşmış bir proje. Haftanın ana amacı; öncelikle ilgili tüm karar vericilerin sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusuna daha fazla destek vermesini teşvik etmek, tüm belediyeleri ve belediyeler üzerinden tüm vatandaşları, sürdürülebilir ulaşım ile ilgili önlemler almaya davet ederek, bu konuda farkındalığın artırılmasını sağlamak. Avrupa Hareketlilik Haftası boyunca Bisiklet – park alanları yapımı ve bakımı, bisiklet yolları yapımı ve var olan bisiklet yollarının genişletilmesi, yeşil alanlarının geliştirilmesi ve bakımı, özel gereksinimli bireylerin trafikteki görünürlüğü için alınmış önlemler, toplu ulaşım ağlarının iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması gibi çalışmalar göz önünde bulunduruluyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen SKUP Türkiye Projesi desteğiyle ülkemizde de kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası’na bu yıl Avrupa’dan toplamda 3 binden fazla kentin katılımı gerçekleşti.
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda belediyelerin iyi uygulamaları da kalıcı hale gelmeye devam ediyor. Bu yıl Türkiye belediyelerinin “Kalıcı Uygulama” örnekleri de artış gösterdi!
Hafta boyunca Türkiye ve Avrupa kentlerinde düzenlenen etkinliklerle, enerji tasarrufu, sıfır karbon emisyonlu, temiz, çevreci ve daha uygun maliyetli alternatif ulaşım yöntemlerine dikkat çekildi. Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde, belediyeler tarafından çocuklara, gençlere ve toplumun her kesimine yönelik söyleşiler, konferanslar ve farkındalık etkinlikleri düzenlendi.
Bilecik Belediyesi okullarda bisiklet eğitimi verirken, Tokat Yeşilyurt Belediyesi “Hareket Berekettir” projesini hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir MOBIX Day IMD projesi ile çevre dostu ulaşım yöntemlerini seçen vatandaşların gelir elde etmesini sağlarken, Kayseri Sarıoğlan Belediyesi “Sağlığa Pedal Çeviriyoruz” etkinliği gibi birbirinden yaratıcı etkinlikler düzenlendi.
Bu yıl ki Avrupa Hareketlilik Haftası’nda belediyelerin iyi uygulamaları da kalıcı hale gelmeye devam etti. Polonya’da yıllık toplu taşıma bileti sahipleri için ücretsiz park yerleri; İspanya’da kadınlar için her yerde duran gece otobüsleri; Paris’te 100 sokağın kalıcı olarak yayalaşması ve tatil günlerinde sokakların araç trafiğine kapatılması Avrupa kentlerinin kalıcı iyi uygulama örnekleri arasında yer aldı.
Ankara’da ise 480 EGO otobüsüne bisiklet taşıma aparatı takıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Caddesi, Mudanya ve Gölyazı olmak üzere 3 bölgede 7 istasyon ile ‘Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’ oluşturarak hizmete sundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 12 ilçede 73 istasyon ile hizmet veren bisiklet kiralama KOBİS sistemi hayata geçirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi 20 kilometrelik bisiklet yolu projesinde yeni park istasyonları konumlandırdı. Uşak’ta bazı yollar meclis kararıyla araç kullanımına sürekli olarak kapatıldı.
Haftanın kapanışı; bisiklet turu, yürüyüş ve teşekkür plaketlerinin takdim edildiği bir resepsiyon ile İstanbul-Eyüp’te gerçekleşti
Avrupa Hareketlilik Haftası’nın kapanışı TBB tarafından İstanbul’da Eyüp Sultan’da Arabasız Gün etkinliği ile yapıldı. TBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Hareketlilik Haftası Arabasız Gün etkinliğine İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Asıf Alkan, TBB Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve bisiklet grubu katıldı. Katılımcılar Eyüpsultan İskelesi’nden Otantik Çarşı’ya kadar pedal çevirdi, daha sonra TBB’nin sahil yakınındaki binasına kadar tarihi bölgede yürüyüş yaptı. Hafta, TBB’nin Eyüp’te bulunan İstanbul ofisinin bahçesinde gerçekleşen, emeği geçen proje sahiplerine teşekkür plaketlerinin verildiği bir resepsiyon ile son buldu.
Avrupa Hareketlilik Haftası’nı Türkiye çapında geniş kitlelerce tanınan bir marka etkinlik haline getirmeyi ve kazanımlarını tüm yıla yaymayı hedefleyen SKUP Türkiye projesi, 2025 yılı ağustos ayına kadar sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusundaki çalışmalarına devam edecek.