Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO-European Molecular Biology Organization) yeni üyelerinden biri oldu. Nörodejenerasyon, kanser gibi önemli hastalıklar konusunda ümit vadeden çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, araştırmaları sebebiyle Avrupa’nın bu alandaki en prestijli kuruluşu tarafından asli üye olarak onurlandırıldı. EMBO’nun, aralarında Nobel Ödüllü araştırmacıların da yer aldığı 2.000’i aşkın üyenin yürüttüğü faaliyetlerle dünyada bilimin gidişatına yön veriyor. Alanında olağanüstü başarı elde etmiş araştırmacıları destekleyen kuruluşun, Türkiye’den beş üyesi bulunuyor.
Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, Avrupa’dan öncü bilim insanlarından oluşan Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO-European Molecular Biology Organization) üyeliğine seçildi.
1964 yılından beri faaliyet gösteren ve Moleküler Biyoloji alanında dünyanın en prestijli kuruluşlarından biri olarak kabul edilen EMBO, yetenekli araştırmacılara verdiği destek ve sağladığı araştırma ortamıyla biliniyor. EMBO komiteleri, aralarında Nobel Ödüllü araştırmacıların da yer aldığı 2.000’i aşkın üyesiyle, moleküler biyoloji alanında bilimsel faaliyetlerinin yürütülmesine öncülük ederek biliminin yönünü etkiliyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 30 üye ülkeden oluşan bu uluslararası kuruluş, hangi araştırmaların destekleneceği, güncel bilimsel çalışmaların odak noktalarının neler olabileceği gibi temel konulara etki eden çalışmalar yürütüyor.
Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, yürüttüğü akademik çalışmalar dolayısıyla bilime yön veren bu kuruluşun asli üyelerinden biri olmaya hak kazandı. Bu yıl tüm dünyadan 60’ı asli, 9’u aday üye olmak üzere, yaşam bilimleri alanında çalışan 69 seçkin bilim insanı EMBO üyeliğine seçildi. Bu seçkin kuruluşun 1993 yılından beri üyesi olan Türkiye’den ise toplamda beş üye bulunuyor.
Proteinlerin moleküler mekanizmalarını çalışan Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, proteinlerin kendi aralarında ve ilaçlarla olan etkileşimine, hastalık durumunda hücre içindeki temel davranışlara ve bu dinamiklerden yola çıkarak tedavi için ortaya konabilecek çözümlere dair mühendislik boyutunda araştırmalar yürütüyor. Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik alanlarındaki bu çalışmalarını büyük veri tabanlarından yapay zekaya, kimyadan matematiğe birçok farklı alanda uzmanlığını kullanarak yürütüyor. Temel bilim ve mühendisliğin kuram ve metotlarını birleştiren Prof. Dr. Keskin Özkaya disiplinler arası araştırmaları sayesinde nörodejenerasyon, kanser gibi önemli hastalıkların protein boyutundaki bozulma ve aksaklıklarının tespit edilmesine katkı sağlıyor. Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya çalışmalarıyla bu hastalıkların tedavi yöntemlerinin desteklenmesini hedefliyor.
EMBO’nun yaptığı açıklamaya göre bu yıl üyeliğe seçilme gerekçeleri arasında bağışıklık sistemindeki sır perdesini aralayan çalışmalar da yer alıyor. EMBO’nun Direktörü Fiona Watt konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu değerli bilim insanları yaşamın moleküler sırlarını çözdüler, sağlık ve hastalığa bakışımızı derinleştirdiler ve yeni keşiflerin, yeniliklerin önünü açtılar. Onların başarıları, yaşam bilimleri araştırmalarının insan hayatında oynadığı rolü daha da pekiştiriyor.” Topluluk, kariyerinin hangi aşamasında olursa olsun yetenekli araştırmacıları desteklemeyi, bilimsel bilgi alışverişini teşvik etmeyi ve bilim insanlarının başarılı olabileceği bir araştırma ortamı sağlamayı hedefliyor.
Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya, Türkiye’deki araştırmacıların EMBO’nun komitelerinde çalışmasının ve destek programlarından faydalanmasının yaşam bilimleri alanında bilimsel altyapımızın güçlenmesinde büyük önemi olduğunu vurguluyor. “EMBO gibi dünyanın en prestijli kurumlarından birine üye seçilmiş olmak benim için çok büyük bir onur kaynağı. Çok mutluyum.” diyen Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya sözlerini, “Bu tabii ki sadece benim başarım değil, 20 küsur yıldır birlikte çalıştığımız Prof. Dr. Attila Gürsoy ve grubumuzdaki öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bütün çalışmalarımız onların sayesinde gerçekleşti.” diyerek sürdürdü. Araştırmaları süresince sağladığı imkanlardan ve desteklerinden dolayı Koç Üniversitesi’ne müteşekkir olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya sözlerini, “Önümüzdeki senelerde Türkiye’nin EMBO’da daha çok temsil edilebilmesi için üye sayımızın artmasına yönelik çalışmalar yapmak istiyorum.” diyerek ve diğer üyeleri kutlayarak noktaladı.
Prof. Dr. Özlem Keskin Özkaya Hakkında
Özlem Keskin Özkaya, halen Koç Üniversitesi, Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümünde profesördür. 1999-2001 yılları arasında ABD Ulusal Kanser Enstitüsü-Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. TÜBİTAK ve TÜBA inceleme panellerinde hakemlik yapan Dr. Keskin Özkaya, Princeton Üniversitesi, Pompeu Fabra Üniversitesi, National Heart Institute, Lung and Blood Institute, National Cancer Institute gibi ulusal ve uluslararası toplantı ve kurumlara konuşmacı olarak davet edilmiştir. 2009 yılında Gelişmekte Olan Dünya İçin Bilimler Akademisi TWAS Ödülü, 2006 yılında TÜBA GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü, 2005 yılında Uluslararası UNESCO-L’OREAL tarafından desteklenen Genç Kadın Yaşam Bilimleri Bursu, Avrupa ve Kuzey Amerika Üyesi unvanını almıştır. Türkiye Biyoinformatik Derneği’nin kurucularından olan ve PloS One, PloS Comp Biol, Frontiers in Bioinformatics dergilerinde yardımcı editör olarak görev alan Prof. Dr. Keskin Özkaya, aynı zamanda Advances in Bioinformatics dergisinin de Yayın Kurulu’ndadır. Çalışmaları, protein-protein etkileşimlerinin (PPI) prensiplerini, makromoleküler sistemlerin moleküler mekanizmalarını, fiziksel prensiplerini ve dinamiklerini anlamaya odaklanmaktadır. Protein-protein arayüzlerinin atomistik detaylarını entegre ederek protein etkileşimi bulmayı amaçlayan Hesaplamalı Sistem Biyolojisi (COSBI) grubunun eş-başkanlığını yapan Dr. Keskin Özkaya’nın 120’den fazla makalesi Nature Prot, Nucl Acid Res, Plos Comp Biol, J Mol Biol. dahil olmak üzere dünyanın önde gelen hakemli dergilerinde yayımlanmıştır. Çalışmaları, Google Scholars’a göre 12.000’den fazla atıf almış, yazarlarından olduğu “Tuncbag et al, Bioinformatics 2009” makalesi, Science Watch tarafından Aralık 2010’da en çok atıf alan %1’lik dilime girerek hızlı yükselen makale seçilmiştir.
Koç Üniversitesi Hakkında
1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 43 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 58’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören 8.880 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 19.000’den fazla öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.